Suomessa elää tuhansia kidutettuja
Kidutettujen määrä käy ilmi Helsingin Diakonissalaitoksen Kidutettujen kuntoutuskeskuksessa kootuista tiedoista. Tarkan lukumäärän toteaminen on mahdotonta, sillä traumatisoitumisen jälkiseurauksiin kuuluu usein muistin toimintaan liittyviä häiriöitä sekä haluttomuutta muistella tapahtumaa. Kidutuksen uhreja ovat välillisesti myös kidutettujen perheenjäsenet. Tutkimuksissa on todettu, että kidutettujen lapset kärsivät verrokkeja enemmän psyykkisistä ongelmista.
Suurin osa Suomessa asuvista kidutetuista ihmisistä on pakolais- ja turvapaikanhakijataustaisia. Suomeen suuntautuu humanitääristä muuttoa erityisesti Somaliasta, Irakista ja Afganistanista. Useimmiten muuttajat ovat lähtömaassaan erilaisten etnisten, uskonnollisten, seksuaalisten tai ideologisten vähemmistöjen edustajia. Kidutettuja asuu eri puolilla Suomea, tehokasta apua heille voidaan tarjota vain muutamassa toimipisteessä.
Kidutuksella tarkoitetaan kaikenlaisia toimia, joilla julkinen viranomainen tahallisesti aiheuttaa ihmiselle kovaa, joko henkistä tai ruumiillista kipua tai kärsimystä tarkoituksena tietojen tai tunnustusten saaminen häneltä tai kolmannelta henkilöltä. Tarkoituksena voi myös olla ihmisen rankaiseminen teosta, jonka hän on tehnyt tai hänen epäillään tehneen tai hänen tai muiden henkilöiden pelottelu.
Monet muistoista ovat kehon muistoja
Monet kuolevat kidutukseen. Ne jotka selviävät, kärsivät erilaisista vakavista traumaperäisistä ongelmista, kehittävät täydellisen traumaan liittyvän muistamattomuuden tai muuttuvat persoonallisuudeltaan. Kidutus vaikuttaa kaikkeen kidutetun myöhemmässä elämässä kokemaan.
Kidutetun hoitoon hakeutuminen on vaikeaa, sillä useat kidutetut ovat menettäneet täydellisesti luottamuksensa toisiin ihmisiin. He häpeävät, pelkäävät ja ovat usein epäluuloisia viranomaisia, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon edustajia kohtaan. Vaikeasti traumatisoituneiden kohdalla kidutuskokemukset tulevat hoitosuhteessa esiin usein vasta viiveellä.
Huolellinen diagnostiikka ja mahdollisten samanaikaisten fyysisten vammojen hoito sekä tiedon antaminen tutkittavalle löydöksistä ovat jo itsessään psykososiaalista tukea antava hoidollinen interventio. Traumaperäistä stressihäiriötä voidaan hoitaa useiden psykoterapeuttisten hoitomuotojen avulla. Hoito voi olla yhdistelmä lääkitystä ja psykoterapiaa. Kidutuksen uhrit saavat Suomessa apua julkisen terveydenhuollon palveluista, mutta asianmukaista apua ei ole monestakaan syystä riittävästi saatavilla.
On inhimillistä auttaa kovia kokeneita ihmisiä takaisin elämään. Ilman kuntoutusta kidutuksen uhrit kärsivät oireidensa vuoksi usein työ- ja opiskelukyvyn menetyksestä. On siis myös yhteiskunnan kannalta mielekästä kuntouttaa heitä kohti myöhempää integroitumista. Suomi on ratifioinut YK:n Kidutuksen vastaisen sopimuksen, joka sekin velvoittaa Suomea järjestämään hoitoa ja kuntoutusta kidutuksen uhreille.
26.6. on YK:n julistaman kansainvälisen kidutuksen uhrien muistopäivä.
Lisätietoja antavat psykologi, projektikoordinaattori Sirkku Suikkanen
, p. 050 5781303, sirkku.suikkanen@hdl.fi
sekä Helsingin Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola
, p. 050 351 3835, pekka.tuomola@hdl.fi
.
Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämä Kidutettujen kuntoutuskeskus on erikoissairaanhoitotasoinen poliklinikka, joka arvioi, hoitaa ja kuntouttaa Suomessa asuvia kidutuksen vuoksi traumatisoituneita pakolaisia ja turvapaikanhakijoita sekä heidän perheenjäseniään. Kuntoutuskeskus kehittää uusia toimintamenetelmiä ja toimii valtakunnallisena osaamiskeskuksena muille kidutettuja hoitaville tahoille. Keskus kouluttaa, konsultoi ja työnohjaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, viranomaisia sekä vapaaehtois- ja kansalaisjärjestöjä. RAY rahoittaa Kidutettujen kuntoutuskeskuksen toimintaa.
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Vahva arvopohja tuo jatkuvuutta, kun kapula vaihtuu Diakonissalaitoksen johdossa16.7.2025 11:05:17 EEST | Artikkeli
Toimitusjohtaja Olli Holmströmin kautta on leimannut Diakonissalaitoksen kasvu valtakunnalliseksi sote-alan toimijaksi ja kyky uudistua arvoista tinkimättä. Seuraaja Elina Juntunen haluaa jatkaa työtä vahvistamalla Diakonissalaitoksen roolia yhteiskunnallisena vaikuttajana.
Kutsu toimittajille: Tervetuloa Viestinnän monet kasvot – voiko ilmiö olla kiinnostava ilman kokijan tarinaa? -viestintäpäivään 28.10.202515.7.2025 09:55:38 EEST | Kutsu
Näkymättömät-ohjelma kutsuu toimittajia, sisällöntuottajia, viestijöitä ja viestintäpainotteisia työtä tekeviä yhteiseen viestintäpäivään. Tarvitseeko kiinnostava sisältö aina kasvot ja kokijan tarinan? Riittääkö yhden ihmisen tarina muuttamaan yhteiskunnallisia ilmiöitä ja ongelmia? Muun muassa näihin kysymyksiin haemme vastauksia päivän aikana.
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme