Vihreät Euroopan parlamentissa

Suomettumishaamut ja "erityissuhde" Venäjään saatava historiaan - Ville Niinistö kommentoi Fennovoima-Rosatomia

Jaa
Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö kommentoi blogikirjoituksessaan Fennovoima-Rosatomin ydinvoimapäätöstä ja silloisten vastuuministerien toimia.
Ville Niinistö. Kuva: Euroopan parlamentti
Ville Niinistö. Kuva: Euroopan parlamentti

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö kommentoi blogikirjoituksessaan Fennovoima-Rosatomin ydinvoimapäätöstä ja silloisten vastuuministerien toimia.

Niinistö näkee, että kun päätöstä Fennovoimasta tehtiin, Venäjän ja Putinin riskit olisi pitänyt huomioida paremmin. Vihreät lähti Stubbin hallituksesta hankkeen takia ja Niinistö piti jo silloin julkisissa lausunnoissaan sen saamaa hallituksen enemmistön tukea erikoisena juuri hankkeen poikkeuksellisen huonouden eli sen geopoliittisten riskien takia.

Stubbin hallituksen Fennovoima-Rosatom ydinvoimalapäätöksen arkkitehti, silloinen energiaministeri Jan Vapaavuori sanoi haastattelussaan jälkiviisauden asiassa olevan “imelää” (STT).

- Venäjä oli jo silloin miehittänyt Krimin. Tiesimme jo minkälainen yhtiö Rosatom, todellisuudessa Venäjän ydinase- ja ydinvoimaministeriö, on. Tiesimme jo minkälainen Putin on ja miten hän käyttää energiapolitiikkaa valtansa välineenä. Sen sijaan että tämä olisi johtanut hankkeen hylkäämiseen, hallituksessa kokoomuksen johdolla kritiikki vaiennettiin ja hanketta kuvattiin vain energiapolitiikaksi, vailla mitään turvallisuuspoliittista kytköksiä, Niinistö sanoo.

Samassa sopassa ryvettyi myös Sipilän hallituksen elinkeinoministeri Olli Rehn.

- Olli Rehn antoi lisäaikaa suomalaisen omistajapohjan varmistamiseen hankkeelle, lykkäsi aikatauluja ja varmisti siten että Fortum tuli mukaan “pelastamaan” Putinin voimalaa Migrit Solarna -pöytälaatikkoyhtiön huijausyrityksen jälkeen – kyseinen kroatialaisyhtiö oli todellisuudessa venäläisen Sberbankin bulvaani ja sillä yritettiin nostaa EU-rahoittajien osuutta päätöksen edellyttämälle tasolle. Kyllä, Esko Ahon (kesk) sittemmin hallituksen jäsenenä edistämä pulju, Niinistö kommentoi.

Kokoomuksessa Niinistö arvioi talouselämän vaikuttajien kuiskuttelun Venäjän markkinoista suomalaisille yrityksille menneen ohi turvallisuuspoliittisen harkintakyvyn. Sitä hän pitää naiivina. Eduskunnan lopullisessa päätöksessä keskustan ja SDP:n kannoissa Niinistö uskoo vanhan suomettumisen perinnön kulttuurin painaneen: päätettiin että ei vaan puhuta tästä Venäjästä, kyllä se siitä, saadaan ymmärrystä ja syvennetään “erityissuhdetta”.

- Miksi puhua vanhoista? Siksi että vihdoin Suomessa opittaisiin virheistä. Siksi että Suomen politiikassa on hyvin vanha vaientamisen ja hiljaisuuden kulttuuri kun puhutaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Venäjästä, Niinistö kirjoittaa.

- Tärkeintä on että Suomi vihdoin pääsee suomettumishaamujen yli ja kykenee analysoimaan Venäjää sellaisena kuin se on, riskeineen. Ja ankkuroi itsensä politiikallaan läntiseksi demokratiaksi, joka aina puolustaa oikeusvaltiota ja kansainvälistä oikeutta eikä enää naiivisti ajattele olevansa “erityissuhteessa” idästä nousevaan autoritäärisyyteen, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö vaatii, että Fennovoima-Rosatom hanke on vihdoin nyt pysäytettävä. Hallitus voi siitä päättää jo sillä perusteella laillisesti selkeästi, että hanke ei ole täyttänyt periaatepäätöksen ehtoja rakennuslupahakemuksen ollessa jo yli kuusi vuotta myöhässä.

Kuvat

Ville Niinistö. Kuva: Euroopan parlamentti
Ville Niinistö. Kuva: Euroopan parlamentti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissa



Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

MEP Ville Niinistön aloitteesta 65 meppiä vaatii EU-johtajia kieltämään kaikki Venäjän energiatuotteet markkinoillaan2.3.2024 12:25:01 EET | Tiedote

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö vaatii välitöntä täyskieltoa tuontienergialle Venäjältä EU:n markkinoille. Niinistö lähetti yhteensä 65 mepin allekirjoittaman kirjeen aiheesta EU-komission puheenjohtajalle ja EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Belgialle. Allekirjoittajat ovat kaikista keskeisistä poliittisista ryhmistä. Sanktioista päätösvalta on jäsenmaiden ministerineuvoston käsissä.

Yli sata europarlamentaarikkoa vetoaa UNRWA:n rahoituksen puolesta: “Rahoituksen keskeyttämisen vaikutukset osuvat viattomiin siviileihin Gazassa, jotka jo nyt ovat täysin epäinhimillisissä oloissa keskellä sotaa.”27.2.2024 13:45:46 EET | Tiedote

Suomalainen vihreiden MEP Alviina Alametsä allekirjoitti europarlamentaarikkojen yhteisen kirjeen, jossa vedotaan palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA-rahoituksen puolesta. Kirje osoitettiin muun muassa Euroopan komission, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan parlamentin puheenjohtajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye