Jyväskylän yliopisto

Suomi on systeemiajattelun koulutuksessa muita teollisuusmaita jäljessä – Pohjoismaista Ruotsi on systeemiajattelun kärjessä

Jaa
Jyväskylän yliopistossa tehdyssä raportissa selvitettiin systeemiajattelun opetuksen ja tutkimuksen tilannetta Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan Suomi on systeemiajattelun koulutuksessa selvästi muita teollisuusmaita jäljessä. Raportti julkistetaan avoimessa verkkotilaisuudessa, jonka aiheita ovat strateginen analyysi, kyberturvallisuus ja systeemiajattelu.
Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Kuva: Jyväskylän yliopisto.

– Systeemiajattelun merkitys yhteiskunnassa on digitaalisuuden myötä kasvanut. Olemme koko ajan tietoinformaation keskellä mutta emme välttämättä osaa hyödyntää tietoa, tehdä johtopäätöksiä ja toimia systemaattisesti, kertoo selvitystyötä ohjannut professori Pekka Neittaanmäki.

Systeemiajattelulla tarkoitetaan tapaa tarkastella monimutkaisia ongelmia kokonaisvaltaisemmin, kuin ainoastaan yhdestä näkökulmasta niiden havaitsemiskohdassa.

– Systeemiajattelua tarvitaan yhteiskunnassa useimmilla aloilla, esimerkiksi ilmastonmuutosten, terveydenhoidon, turvallisuuden ja huoltovarmuuden hallinnassa, Neittaanmäki toteaa.

Selvityksen tehnyt tutkimusavustaja Anni Tarvainen sanoo Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen olevan johtavia maita systeemiajattelun opetuksessa ja tutkimuksessa. Pohjoismaista systeemiajattelun opetusta löytyy eniten Ruotsista.

– Suomessa systeemitieteiden tutkinto-opetusta löytyy vain Aalto-yliopistosta Matematiikan ja systeemianalyysin laitokselta. Yksittäisiä kursseja löytyy myös Jyväskylän yliopistosta sekä LUT-yliopistosta, Tarvainen täsmentää.

Raportin julkistustilaisuutta on mahdollista seurata verkossa

Raportti julkistetaan perjantaina 16.9. klo 16–18 järjestettävässä tilaisuudessa, jossa ovat puhumassa professori Pekka Neittaanmäen lisäksi myös muun muassa turvallisuuden ja strategisen analyysin työelämäprofessori Martti J. Kari sekä kyberturvallisuuden työelämäprofessorit Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta ja Jarno Limnéll Aalto yliopistosta.

Tilaisuutta on mahdollista seurata etänä osoitteessa https://vimeo.com/event/2430182/0a7bc02c90.

Lisätietoja:

Professori Pekka Neittaanmäki
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
040 550 7005

Tutkimusavustaja Anni Tarvainen
anni.e.tarvainen@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye