Jyväskylän yliopisto

Suomi on systeemiajattelun koulutuksessa muita teollisuusmaita jäljessä – Pohjoismaista Ruotsi on systeemiajattelun kärjessä

Jaa

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä raportissa selvitettiin systeemiajattelun opetuksen ja tutkimuksen tilannetta Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan Suomi on systeemiajattelun koulutuksessa selvästi muita teollisuusmaita jäljessä. Raportti julkistetaan avoimessa verkkotilaisuudessa, jonka aiheita ovat strateginen analyysi, kyberturvallisuus ja systeemiajattelu.

Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Kuva: Jyväskylän yliopisto.

– Systeemiajattelun merkitys yhteiskunnassa on digitaalisuuden myötä kasvanut. Olemme koko ajan tietoinformaation keskellä mutta emme välttämättä osaa hyödyntää tietoa, tehdä johtopäätöksiä ja toimia systemaattisesti, kertoo selvitystyötä ohjannut professori Pekka Neittaanmäki.

Systeemiajattelulla tarkoitetaan tapaa tarkastella monimutkaisia ongelmia kokonaisvaltaisemmin, kuin ainoastaan yhdestä näkökulmasta niiden havaitsemiskohdassa.

– Systeemiajattelua tarvitaan yhteiskunnassa useimmilla aloilla, esimerkiksi ilmastonmuutosten, terveydenhoidon, turvallisuuden ja huoltovarmuuden hallinnassa, Neittaanmäki toteaa.

Selvityksen tehnyt tutkimusavustaja Anni Tarvainen sanoo Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen olevan johtavia maita systeemiajattelun opetuksessa ja tutkimuksessa. Pohjoismaista systeemiajattelun opetusta löytyy eniten Ruotsista.

– Suomessa systeemitieteiden tutkinto-opetusta löytyy vain Aalto-yliopistosta Matematiikan ja systeemianalyysin laitokselta. Yksittäisiä kursseja löytyy myös Jyväskylän yliopistosta sekä LUT-yliopistosta, Tarvainen täsmentää.

Raportin julkistustilaisuutta on mahdollista seurata verkossa

Raportti julkistetaan perjantaina 16.9. klo 16–18 järjestettävässä tilaisuudessa, jossa ovat puhumassa professori Pekka Neittaanmäen lisäksi myös muun muassa turvallisuuden ja strategisen analyysin työelämäprofessori Martti J. Kari sekä kyberturvallisuuden työelämäprofessorit Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta ja Jarno Limnéll Aalto yliopistosta.

Tilaisuutta on mahdollista seurata etänä osoitteessa https://vimeo.com/event/2430182/0a7bc02c90.

Lisätietoja:

Professori Pekka Neittaanmäki
pekka.neittaanmaki@jyu.fi
040 550 7005

Tutkimusavustaja Anni Tarvainen
anni.e.tarvainen@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme