Suomi palautettava eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden joukkoon nostamalla terveydenhuollon rahoitusta
Suomen terveydenhuollon menot olivat vuonna 2019 vain 9,2 prosenttia BKT:sta, kun ne muissa Pohjoismaissa olivat yli 10 prosentin tasolla. Myös menojen kasvu on ollut Suomessa muita verrokkimaita maltillisempaa.
Vaalikampanjoissa puhutaan palveluiden parantamisesta, valmisteluorganisaatioissa palvelujen leikkaamisesta
Sunnuntaina järjestettävissä hyvinvointialuevaaleissa valitaan päättäjät 21 hyvinvointialueelle. Vaalit ovat historian ensimmäiset ja vaalikampanjat ovat kuumimmillaan. Sotesta puhutaan nyt paljon, ja se on tietenkin myönteinen asia. Samaan aikaan uusien organisaatioiden valmistelussa on tullut ilmi, etteivät nykyiset rahat riitä edes palvelutason ylläpitämiseen johtuen kasvavasta palvelutarpeesta, potilasjärjestelmien integroimisesta ja muista muutoskustannuksista. Poliittisia puolueita on arvosteltu siitä, että miltei jokaisen kampanjan sisältö on ollut lisäpalvelujen ja parannusten tarjoaminen kykenemättä kertomaan, mitä palvelua pitäisi sitten heikentää. Kritiikki on varmasti aiheellista, mutta yhtä lailla on syytä kysyä, mikä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu olisi niin hyvin resursoitu, että siitä oikeasti voisi säästää.
Sosiaali- ja terveydenhuollon kaikki sektorit kärsivät resurssipulasta
Erikoissairaanhoidon menot ovat kasvaneet huomattavasti muun muassa väestön ikääntymisestä johtuvan palvelutarpeen kasvun, perusterveydenhuollon tukkeutumisen, potilastietojärjestelmien ja muun terveysteknologian sekä lääkekustannusten kallistumisen vuoksi. Covid-epidemia on osoittanut, että erikoissairaanhoito toimii resurssiensa ylärajoilla. Sairaaloiden täyttöasteet ovat 90 prosentin luokkaa ja avohoidon jonot ovat normaalitilanteessakin niin pitkiä, että ne hätyyttelevät lain sallimia ehdottomia ylärajoja. Sosiaalihuollon puolella esimerkiksi viime vuosien hoivakriisikeskustelu kertoo, ettei sielläkään ole mahdollisuuksia leikkauksiin – päinvastoin. Lääkäriliitto kantaa kuitenkin kaikkein suurinta huolta perusterveydenhuollon tilanteesta. Perusterveydenhuolto on rapistunut suhteellisten resurssien vähentyessä: perusterveydenhuollon osuus terveydenhuollon menoista on pudonnut viidenneksestä reiluun 10 prosenttiin tämän vuosituhannen kuluessa. Ei tarvitse kysyä, miksi lääkärin vastaanotolle on pitkät jonot tai miksi erikoissairaanhoito tukkeentuu.
Valtion on kannettava se vastuu, joka sille kuuluu
Sunnuntaina valittavat aluevaltuustot eivät päätä kokonaisrahoituksen tasosta, se on valtiovallan vastuulla. Lääkäriliitto peräänkuuluttaa realistista keskustelua suomalaisen terveydenhuollon tilanteesta ja vetoaa valtiota tekemään ainoan mahdollisen johtopäätöksen: korottavan sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta merkittävästi ja palauttavan Suomen eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden joukkoon.
Lisätietoja:
Lääkäriliiton Politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen, heikki.parnanen@laakariliitto.fi, puh. 040 5465316
Lääkäriliiton puheenjohtaja Niina Koivuviita, niina.koivuviita@tyks.fi, puh. 040 5006557
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heikki PärnänenPolitiikkatoimialan johtaja
Puh:040 5465316heikki.parnanen@laakariliitto.fiNiina KoivuviitaHallituksen puheenjohtaja
Puh:040 5006557niina.koivuviita@tyks.fiTietoja julkaisijasta
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI
http://www.laakariliitto.fi
Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Lääkäriliiton hallitus: Kela-korvausten korotus ei lyhennä hoitojonoja – uudistus peruttava2.9.2024 12:49:28 EEST | Tiedote
Lääkäriliiton mukaan uutta Kela-korvausmallia ei tule ottaa käyttöön esitetyssä muodossa, vaan valmistelua on jatkettava ja uusi malli toteutettava omalääkärimallina. Uudistuksella tavoiteltiin hoitojonojen purkamista, mutta Kelan tilastot osoittavat yksiselitteisesti, että keino ei ole toimiva.
Lääkäriliitto ei muuttanut kantaansa eutanasiaan16.5.2024 16:46:16 EEST | Tiedote
Tänään 16.5.2024 kokoontunut Lääkäriliiton valtuuskunta keskusteli liiton kannasta eutanasiaan ja päätti pitää sen ennallaan: Lääkäriliitto vastustaa eutanasian laillistamista sekä sitä, että lääkärit ammattikuntana velvoitettaisiin tekemään toimenpiteitä, joiden ensisijaisena tarkoituksena on jouduttaa potilaan kuolemaa.
Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto Kirsi Pietiläiselle24.1.2024 10:36:44 EET | Tiedote
Lääkäriliiton kymmenes Max Oker-Blom -tunnustuspalkinto on myönnetty sisätautien erikoislääkäri, LT, ETM Kirsi Pietiläiselle. Palkinnolla toimikunta haluaa korostaa Pietiläisen ansioita niin kliinisessä työssä ja tutkimuksessa, opetuksessa kuin kansanterveystyössä.
Lääkäriliitto: Kela-korvausmalli toteutettava omalääkärimallina21.12.2023 12:42:23 EET | Tiedote
Lääkäriliitto katsoo, että pääministeri Orpon hallitusohjelmaan kirjattu tavoite hoitojonojen purusta ja hoidon saatavuuden parantamisesta toteutuu parhaiten, kun kertaluontoinen valtion rahoitus 3x134 miljoonaa euroa vuosille 2025–2027 ohjataan uuden Kansaneläkelaitoksen järjestämän omalääkärimallin kokeilemiseen.
Lääkäriliiton politiikan toimialan johtajaksi Jukka Mattila27.10.2023 09:34:09 EEST | Tiedote
Lääkäriliiton hallitus on valinnut liiton politiikan toimialan johtajaksi LL Jukka Mattilan. Mattila aloittaa liiton palveluksessa 7.12.2023 ja seuraa tehtävässä Heikki Pärnästä, joka siirtyy Savonlinnaan viettämään ansaittuja eläkepäiviä ensi vuoden alkupuolella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme