Sitra

Suomi voi tarjota paremman vaihtoehdon Black Fridaylle

Jaa

Uudenlainen tapa kuluttaa kuroo umpeen erikoistarjousten ja ostoskiellon välistä kuilua. Sitran tänään julkaisema muistio korostaa, että Suomi voi olla edelläkävijä kiertotalouden tuomien ratkaisujen tarjoajana ja roolimalli globaalin kestävyyskriisin ratkaisemisessa. Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.

Perjantaina 24.11. ympäri läntistä maailmaa ihmiset ryntäilevät edullisten tarjousten perässä. Kaupan tavoite on kasvattaa myyntiä ja ottaa lentävä lähtö joulumyyntiin Black Fridayksi nimetyllä halpojen hintojen päivällä. Kulutuskriittisten vastaisku on Älä osta mitään -päivä, jota myöskin vietetään perjantaina. Lisäksi Sitran perjantaina järjestämässä keskustelussa pohditaan, miten globaali kestävyyskriisi haastaa yhteiskuntamme hyvinvointimallia.

Kulutuksen lisääntymisen on todettu olevan yksi keskeinen keino kansantalouden ja hyvinvoinnin kasvuun, mutta nyt olemme tulleet väistämättömän muutoksen eteen: Kulutustapojemme on muututtava, jotta pystymme sopeutumaan maapallon kantokyvyn asettamiin rajoihin. Joka vuosi kulutamme planeettamme tuottamat luonnonvarat ennen aikojaan loppuun. Erityisen tuhlailevia ovat länsimaat: niin sanottu ylikulutuspäivä oli Suomessa tänä vuonna huhtikuun alussa, kun koko maapallolla se osui elokuun alkuun.

”Ilmastoa kuormittavasta tuhlaustaloudesta on siirryttävä uuteen tehokkaampaan talousmalliin, hiilineutraaliin kiertotalouteen, ja tämän on tapahduttava hyvin nopeasti”, sanoo Sitran johtaja Mari Pantsar.

Sitran tänään julkaisema muistio "Uhri, sopeutuja vai ratkaisujen tarjoaja?" analysoi Suomen mahdollisia rooleja globaalissa kestävyyskriisissä. Se korostaa, että on Suomen etu olla edelläkävijä kiertotalouden tuomien ratkaisujen tarjoajana. Kestävyyskriisi haastaa myös pohjoismaista hyvinvointimalliamme, koska hyvinvointimme perusta on ollut kasvavassa kulutuksessa ja rajattomassa luonnonvarojen ja fossiilisten polttoaineiden käytössä.

Olemme olleet pitkälti sidoksissa tuotteiden omistamiseen ja varallisuuteen. Ilmastokriisi, luonnonvarojen ylikäyttö ja ekosysteemien heikentynyt toimintakyky kuitenkin pakottavat meidät päivittämään talous- ja hyvinvointikäsityksemme. Suomi voi olla kokoaan isompi ja näyttää muille maille mallia kestävyyskriisin ratkaisemisessa.

Myös kaupungeilla on tärkeä rooli uusien kestävien ratkaisujen vauhdittajana.

"Kaupungit ovat mukana rakentamassa kiertotalouden edellytyksiä: palvelut, yhteiskäyttö ja materiaalien kierrätys on usein helppo saada toimimaan siellä, missä on paljon ihmisiä ja hyvin toimivat yhteisöt. Kaupunkien kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet luovat painetta löytää toimivia kiertotalouden ratkaisuja materiaalien kierrätyksestä kaupunkipyöriin ja ruokahävikkiravintoloista puurakentamiseen", sanoo Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

”Maapallon kantokyky asettaa reunaehdon ihmiskunnan toiminnalle ja hyvinvoinnin rakentamiselle. Reilu, kilpailukykyinen kiertotalous yhdessä edistyksellisen hallinnon ja elinikäisen oppimisen kanssa rakentavat Sitran visioimaa hyvinvoinnin seuraavaa erää”, Pantsar kertoo.

Lisätietoja

Mari Pantsar, johtaja, hiilineutraali kiertotalous, p. 050 382 0755, mari.pantsar@sitra.fi
Tatu Leinonen, projektikoordinaattori, viestintä, p. 050 340 5246, tatu.leinonen@sitra.fi

Linkit:

SitraDebatti: Maapallon kantokyky -tapahtuman ohjelma: https://www.sitra.fi/tapahtumat/sitradebatti-maapallon-kantokyky/

Suora linkki verkkolähetykseen: https://webcast.reloadmedia.fi/player/?video=S20171113958410

Tilaisuuden hashtag on #SitraDebatti

”Uhri, sopeutuja vai ratkaisujen tarjoaja?” -muistio https://www.sitra.fi/julkaisut/uhri-sopeutuja-vai-ratkaisujen-tarjoaja/

Sitran visio hyvinvoinnin seuraavasta erästä: www.seuraavaerä.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme