Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Suomussalmelle perustettiin merkittävä soiden suojeluverkosto

Jaa
Alue koskee kymmenen tilan määräalaa, joiden yksityisten suojelualueiden yhteispinta-alaksi muodostui yhteensä noin 187 hehtaaria. Suojelualue on toteutettu osana Helmi-elinympäristöohjelmaa.
Suomussalmelle on perustettu 187 hehtaarin kokoinen soiden suojelualueverkosto. Kuva: Kari Kemppainen, Kainuun ELY-keskus.
Suomussalmelle on perustettu 187 hehtaarin kokoinen soiden suojelualueverkosto. Kuva: Kari Kemppainen, Kainuun ELY-keskus.

Vuoden 2022 lopulla viimeisimpiä suokohteita saatiin hankittua soiden suojeluun Suomussalmen kunnasta. Alue koskee kymmenen tilan määräalaa, joiden suojelupinta-ala on yhteensä noin 187 hehtaaria. Luonnonsuojeluhankkeessa oli mukana useampia yksityishenkilöitä sekä sijoitusrahastokohde.

Soiden suojelumahdollisuudesta osana Helmi-elinympäristöohjelmaa tiedotettiin muun muassa Ylä-Kainuu-lehdessä. Suomussalmen suojeluhanke saikin alkunsa maanomistajien aktiivisuudesta, heidän yhteisestä tuumastaan ja aidosta halustaan suojella omistamiaan maita. Siispä kyseisille tiloille perustettiin yksityisiä suojelualueita.

“Keskustelin heti asiasta kuultuani lasteni kanssa ja tulimme yhdessä siihen tulokseen, että haluamme ehdottomasti osallistua suojeluun. Maitamme on aikanaan hyödynnetty lehmien ravinnon turvaamista varten”, yksi maanomistajista kertoo.

Suomussalmella suojeluun hankitut suoalueet luetaan suokasvillisuusvyöhykkeinä Pohjanmaan aapasoihin, joita ovat muun muassa avosuot, vaihettumis- ja rantasuot, puustoiset suot sekä tulvavesien vaivaamat puronvarsimetsät.

Suoluontotyypeiltään ne katsottiin luonnon monimuotoisuuden sekä ekosysteemipalvelujen osalta tärkeiksi suojella, sillä suot sitovat ja varastoivat hiiltä, suodattavat ja puhdistavat vettä sekä tarjoavat muun muassa marjoja, riistaa ja ulkoilu- ja virkistysalueita. Lisäksi avosuot vähäpuustoisine suoreunametsineen osoittautuivat luonnontilaisiksi.

“Suoluonnon ja vesistöjen suojelu on tärkeä osa kestävää metsätaloutta. Hienoa, että alueen luontoarvoja saatiin turvattua yhteistuumin maanomistajien ja viranomaisten kesken”, eräs maanomistajista kertoo.

“Voimme omalta osaltamme tukea soiden suojelua ja sen myötä säilyttää upeaa kainuulaista luontomaisemaa sekä turvata lintulajien elinympäristöä ravinnon ja pesimäpaikkojen suhteen. Soiden suojelu myös hillitsee ilmastonmuutosta”, toinen täydentää.

Suomussalmen suojeluhanke muodostaa merkittävän ja laajan suojelukokonaisuuden täydentäen niin valtakunnallista kuin Kainuun maakunnassa olemassa olevaa suojelualueverkostoa.

Kainuun ELY-keskuksen näkökulmasta kokonaisvaltainen yhteinen suojeluhanke maanomistajien kanssa eteni erinomaisesti kaikkine neuvotteluineen. Myös maanomistajilta kuultiin kiitosta prosessin etenemisen selkeydestä, onnistuneesta yhteydenpidosta sekä ELY-keskuksen asiantuntijan vahvasta osaamisesta.

Kainuun ELY-keskus kiittää Suomussalmen suojeluhankkeeseen osallistuneita maanomistajia!

Helmi-elinympäristöohjelma mahdollistaa soiden suojelun ja ennallistamisen

Suoluontotyyppien ja -lajiston uhanalaistumisen pysäyttämiseksi tarvitaan soiden lisäsuojelua. Suojelu yksin ei kuitenkaan riitä, vaan muun muassa kuivattamisen seurauksena heikentyneiden soiden tilaa on parannettava ennallistamisen keinoin. Ennallistamista toteutetaan Helmi-elinympäristöohjelmassa valtion ja yksityisten mailla, Metsähallituksen monikäyttömetsissä, suojelualueiden ulkopuolella. Lisäksi palautetaan vesiä suojelusoille ympäröiviltä alueilta.

Ympäristöministeriön asettamat soiden suojelun hehtaaritavoitteet on Kainuun maakunnassa saavutettu vuoden 2021–2022 aikana. Suojelupinta-alaa on kertynyt noin 600 hehtaaria ja suojelukorvauksia maksettu yhteensä noin 400 000 euroa. Tavoitteisiin pääsemisen edellytyksenä on ollut ympäristöministeriön myöntämien määrärahojen riittävyys sekä maaomistajien mahdollisuus suojella omistamiaan maita vapaaehtoisesti.

Maanomistajille suojelusta maksettavat verottomat korvaukset ovat myös osaltaan vaikuttaneet saavutettuihin tavoitteisiin. Maanomistajat ovat pääsääntöisesti suojelleet alueitaan perustamalla omistamilleen maille yksityisiä suojelualueita, mutta joitakin kohteita on hankittu suojeluun myös kaupalla. Yksityisen suojelualueen perustaminen on ollut maanomistajalle tärkeää muun muassa metsästysoikeuden säilymiseksi.

Soidensuojelua on toteutettu vapaaehtoisuuteen perustuen Kajaanissa, Kuhmossa, Ristijärvellä, Paltamossa, Puolangalla ja Suomussalmella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus


Luonnonsuojeluasiantuntija Kari Kemppainen
p. 0295 023 565, kari.kemppainen@ely-keskus.fi

Kuvat

Suomussalmelle on perustettu 187 hehtaarin kokoinen soiden suojelualueverkosto. Kuva: Kari Kemppainen, Kainuun ELY-keskus.
Suomussalmelle on perustettu 187 hehtaarin kokoinen soiden suojelualueverkosto. Kuva: Kari Kemppainen, Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuulaiset yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa investointi- ja kehittämismahdollisuuksien toteuttamiseen25.5.2023 09:35:00 EEST | Tiedote

Pitkään kestänyt poikkeusaika ei ole merkittävästi kasvattanut työttömyyttä Kainuussa. Haasteena on sen sijaan useiden alojen työvoimapula, joka todennäköisesti pahenee entisestään mittavien eläköitymisten vuoksi tulevina vuosina. Konkreettiset toimenpiteet osaavan työvoiman turvaamiseksi ovat tarpeellisia. Alueelliset kehitysnäkymät keväältä 2023 on julkaistu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme