HUS

Suonensisäinen hoito korvannut avokirurgian vatsa-aortan pullistumien hoidossa

Jaa

Vatsa-aortan pullistuma eli aneyrysma hoidetaan nykyään pääsääntöisesti suonensisäisesti paikallispuudutuksessa. Potilaat kotiutuvat yleensä jo seuraavana päivänä.

Tällä viikolla tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Hyksissä tehtiin Suomen ensimmäinen vatsa-aortan pullistuman suonensisäinen korjaus.  Tuolloin uusi hoitomenetelmä toi ison muutoksen koko hoitoprosessiin, jossa toipuminen ison avoleikkauksen vei aikaa ja tarvittiin jopa tehohoitoa. Vuosien myötä tekniikka, materiaalit ja osaaminen ovat kehittyneet voimakkaasti.


Nykyään 90 % potilaista, joilla on repeämisriskin takia hoitoindikaatiot täyttävä vatsa-aortan pullistuma, hoidetaan suonensisäisesti.
HYKS Vatsakeskuksessa tehdään vuosittain noin noin 110 tällaista ns. EVAR-toimenpitettä (endovascular aneurysm repair). Näistä 10-15 % on erityisen vaativia toimenpiteitä, joissa aortan lisäksi hoidetaan myös sen sivuhaaroja, eli asetetaan tukiverkot, ns. stenttiproteesit,  myös munuaisten ja suoliston alueelle verta vieviin valtimoihin.

Pääosa vatsa-aortan pullistumista sijaitsee munuaisvaltimotason alapuolella, ja nämä potilaat hoidetaan nykyään rutiinisti paikallispuudutulsessa nivuspistosta. Potilas on hereillä, ja hänen kanssa voidaan keskustella toimenpiteen aikana.

- Myös revenneen vatsa-aortan pullistuman takia tehtävät hätäleikkaukset hoidetaan pääsääntöisesti suonensisäisesti ja lähtökohtaisesti ilman nukutusta, kertoo ylilääkäri Anders Albäck HYKS Vatsakeskuksen verisuonikirurgian linjalta. 
 


Valtimokovettumatauti altistaa

Aortan pullistuma on yksi valtimokovetustaudin ilmenemismuodoista, lisäksi sille altistavat tupakointi, ikä ja miessukupuoli. Vatsa-aortan pullistuma on oireeton, ja se todetaan yleensä muista syistä tehtävien tutkimusten yhteydessä.
Lisätiedot:


Anders Albäck, linjajohtaja, HYKS Vatsakeskus, verisuonikirurgian linja,
p. 050 4270624


Maarit Venermo, professori, HYKS Vatsakeskus, verisuonikirurgian linja,
p. 050 427 2117

Pekka Aho, dosentti, erikoislääkäri, HYKS Vatsakeskus, verisuonikirurgian linja,
p. 050 4270644Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi(at)hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme