Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer: Hoivakodeissa tarvitaan työntekijöitä myös koronakriisin jälkeen

Jaa

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaati työnantajia parantamaan yksityisen hoiva-alan työntekijöiden palkkausta ja työoloja. Palkat ovat jopa kunta-alaa heikommat. – Työnantaja ajaa sitkeästi heikennyksiä yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimukseen, kertoo SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola. – Sitovia parannuksia työntekijöiden eduksi ei haluta tehdä tes-tasolla. Muutosta ei saada aikaan suosituksilla, joita kukaan ei noudata.

Työehtosopimusneuvottelut jatkuvat myös yksityisellä sosiaalipalvelualla. Neuvotteluissa iso haaste on kiky-tuntien poistaminen. Nyt tulisi antaa työntekijöille viesti, että myös työnantajat joustavat, kun työntekijöillä on poikkeuksellisen raskaat ajat. Joustamisen on toimittava molempiin suuntiin. – Poikkeusoloissa ihmisiä on kannustettava voimakkaammin, ei kuritettava entistä kiivaammin, Paavola muistuttaa. – Hoitajat yrittävät pelastaa myös taloutta hoitamalla koronakriisiä mahdollisimman nopeasti ja hyvin. Hoitajien tekemällä työllä on rahallista arvoa yhteiskunnalle. On saatava muutos siihen, että sote- ja varhaiskasvatuksen sektorit koetaan vain kulueränä.

– Niin sanotut runkosopimukset eli lyhyet määräaikaiset työsopimukset, joissa jokainen työkeikka on erillinen työsuhde, aiheuttavat suuria ongelmia myös koronatilanteessa, sopimusneuvottelija Parkkola kertoo. – Runkosopimukset ajavat ihmiset tekemään töitä monella työnantajalla toimeentulon vuoksi, vaikka työnantaja kieltää tämän. Sen sijaan, että kiellettäisiin hankkimasta elantoa väärin perustein, pitäisi työnantajan miettiä vakituisia sopimuksia ja lisätöiden tarjoamista. Riskiä ei voi sysätä työntekijöille.

– Vaikka valmiuslaki ja siitä säädetyt asetukset mahdollistavat joitakin joustoja työaikoihin ja vuosilomiin liittyen, ovat useat työnantajat ryhtyneet ohjeistamaan työehtosopimuksen rikkomista. Korona ei anna vapaita käsiä heikentää työehtoja entisestään. Joustot ovat jo aivan tapissa, Paavola kertoo.

Työnantaja suhtautuu nihkeästi myös palkkausjärjestelmään, joka perustuisi työn vaativuuden arviointiin. – Tämä on hyvin vanhakantaista ajattelua, Paavola sanoo. – Sote-sektorilla on ymmärretty työn vaativuuteen perustuvan palkkauksen merkitys jo useita vuosia sitten. On kummallista, ettei yksityinen hoiva-ala halua huolehtia työntekijöistä ja alan vetovoimasta vaan jarruttaa alan kehitystä. Raha pitää nyt investoida henkilöstöön. Se on voimavara, jota tarvitaan jatkossakin. 

Hoivapalveluja on ulkoistettu yhä enemmän viime vuosina ja vanhustenhoidon tarve on suuri. Hoivayritysten työntekijöistä suurin osa on lähi- ja perushoitajia. Viime vuonna julkisuuteen noussut hoivakriisi ei ole parantanut hoiva-alan yritysten toimintaa vaan olemme samassa tilanteessa. Säästöt otetaan hoitajien ja asiakkaiden selkänahasta ja yhä useampi työntekijä on siirtynyt muille sektoreille.

SuPer neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Erton ja Tehyn kanssa Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:n nimissä. Hyvinvointiala HALI ry edustaa työnantajaa. SuPerin jäsenet edustavat enemmistöä yksityisen sosiaalipalvelualan tes:ssä. Sopimusalaan kuuluvat muun muassa yksityiset hoiva-alan yritykset ja varhaiskasvatuspalvelut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085
SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, 050 569 8710

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer, Tehy ja ERTO: Ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityiselle sosiaalipalvelualalle – Vaikutuksia hoivayrityksiin, kotipalveluun ja varhaiskasvatukseen18.6.2020 09:00:00 EESTTiedote

SuPer, Tehy ja ERTO ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sosiaalipalvelualalle. Se koskee koko sopimusalaa, muun muassa yksityisiä hoiva-alan yrityksiä, kotipalvelua ja varhaiskasvatusta. Kielto alkaa torstaina 18.6.2020 klo 09:00. Toimenpiteellä halutaan vauhdittaa neuvotteluja Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa, sillä neuvottelut eivät ole edenneet toivotusti. Kielto päättyy perjantaina 3.7.2020 klo 23.59.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme