Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin hallitus: Koulutetun hoitohenkilöstön saatavuus on turvattava

Jaa

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin hallitus vaatii, että hoitohenkilöstön saatavuus, toimeentulo ja jaksaminen turvataan. Tämä on keskeistä, jotta kansalaiset saavat riittävät peruspalvelut ja sote-uudistus voidaan toteuttaa onnistuneesti. SuPerin hallitus on huolissaan kevään työehtosopimusneuvotteluista, sillä työnantajat eivät näytä ymmärtävän hoitoalan erittäin raskasta tilannetta. Työoloja ja palkkausta on parannettava merkittävästi, jotta hoitoalan tulevaisuus saadaan pelastettua.

Korona-aika ja kriisiytynyt työvoimapula ovat kuormittaneet hoitohenkilökuntaa, vaikka tilanne on ollut raskas jo pitkään. Sote-sektori ja varhaiskasvatus ovat toimineet jo kauan hoitajien joustamisen ja ylitöiden varassa, eikä tilanne voi jatkua näin. SuPerin hallitus on erittäin huolissaan siitä, ettei hoitotyö saa konkreettista arvostusta.

Palvelujen saatavuuden turvaamisessa ja hoitajapulan ratkaisemisessa yhtenä ongelmana on kuntien sote-palveluiden alibudjetointi. Talousarvioita laadittaessa on huolehdittava siitä, että esimerkiksi vanhustenhoidon ja varhaiskasvatuksen tehtäviin varataan riittävät määrärahat. Valtion on tuettava riittävästi sote-palveluiden tuottamista.

Kunnat ovat jo vuosia hakeneet säästöjä ulkoistamalla palveluita. Palveluiden laatu ei kuitenkaan ole ollut odotettua ja esimerkiksi hoivakotien toiminnassa on ollut monin paikoin erittäin suuria ongelmia. Useissa tapauksissa asiakasturvallisuus on vaarantunut liian pienen henkilöstömäärän vuoksi ja henkilökuntaa on kielletty kertomasta epäkohdista. Työsuojeluorganisaatio on ohitettu eikä lakeja ole noudatettu muiltakaan osin.

Yksityisellä sektorilla yritysten voiton maksimointi on heikentänyt merkittävästi hoitajien työoloja. Voitot jaetaan osinkoina, työntekijöiden hyvinvointiin ja joustamisesta palkitsemiseen niistä ei riitä. Paikallisen sopimisen perään on haikailtu työnantajapuolella jo vuosia, mutta nyt kun paikallisilla toimilla voitaisiin palkita työntekijöitä, halukkuutta ei löydy. Paikallista sopimista halutaan vain hyödyttämään työnantajien tarpeita. Yritykset haluavat entistä tiukemmin yksipuolisesti määrätä työsuhteeseen liittyvistä asioista. Työntekijän asema on heikko, kun sopimuskulttuuria murennetaan. Sanelupolitiikalla ja työntekijöiden entistä ahtaammalle ajamisella ei ainakaan helpoteta työvoiman saatavuuteen ja alan pitovoimaan liittyviä haasteita.

Hoitoalan yritystoiminnan tulee olla eettisesti kestävällä pohjalla. Esimerkiksi vanhustenhoidossa ja varhaiskasvatuksessa toimivien yritysten johdon ja omistajien palkitseminen on tehty pääasiassa verorahoilla. Jos yrityksen tulos on tehty voimakkaasti henkilöstöä vähentämällä ja työntekijöiden etuja heikentämällä sekä hoidon tasoa laskemalla, on aiheellista miettiä johdon ja omistajien palkitsemisen perusteita uudelleen.

SuPerin hallitus keskusteli hoitoalan tilanteesta kaksipäiväisessä kokouksessaan 23.-24.syyskuuta.

SuPeriin kuuluu noin 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätiedot: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu noin 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer, Tehy ja ERTO: Yksityisen sosiaalipalvelualan vetovoimaa parannetaan palkkaratkaisulla30.6.2022 15:00:00 EEST | Tiedote

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvotteluihin saatiin ratkaisu, kun järjestöt hyväksyivät 22. kesäkuuta syntyneen neuvottelutuloksen. Sovitut palkankorotukset ovat yli ns. yleisen linjan ja yli muiden kunta-alan järjestöjen sopiman palkkaraamin ensimmäisen vuoden osalta. Sopimus on kaksivuotinen ja se voidaan tarvittaessa irtisanoa ensimmäisen vuoden jälkeen.

SuPer, Tehy ja ERTO: Ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityiselle sosiaalipalvelualalle – vaikutuksia mm. hoiva-alan yrityksiin, kotipalveluun ja varhaiskasvatukseen21.6.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

SuPer, Tehy ja ERTO julistavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Se koskee koko sopimusalaa, muun muassa yksityisiä hoiva-alan yrityksiä, kotipalvelua ja varhaiskasvatusta. Kielto alkaa tiistaina 21.6.2022 klo 12.00. Toimenpiteellä halutaan vauhdittaa neuvotteluja Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa, sillä neuvottelut eivät ole edenneet toivotusti. Kielto päättyy perjantaina 1.7.2022 klo 23.59, jonka jälkeen työtaistelutoimia voidaan tarvittaessa jatkaa. Sote ry edustaa selvästi valtaosaa yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme