Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola: Asiakas- ja potilasturvallisuuden edellytys on, että hoitoalalla työskentelee jatkossakin koulutettuja ammattihenkilöitä

Jaa
”Sosiaali- ja terveydenhuollossa on turvattava asiakkaalle laadukas ja hänen tarpeitaan vastaava hoito sekä asiakas- ja potilasturvallisuus. Tätä edellyttää myös maamme lainsäädäntö”, muistuttaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. - Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen on jatkossakin perustuttava koulutettujen ammattihenkilöiden osaamiselle.

Tänään on julkistettu ministeri Kiurun nimittämän Sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden työryhmän ehdottamat toimenpiteet. SuPer on ollut mukana työryhmässä, jonka tarkoituksena on löytää keinoja lisätä sote-alan veto- ja pitovoimaa. Suomen vanhusväestön määrä kasvaa kärkivauhtia koko maailmassa. Myös terveydenhoidossa asiakkaiden määrä kasvaa. Tähän ongelmaan on koetettu löytää ratkaisuja työryhmässä.

– Sote-henkilöstön vaje on valtava, ja kaikkia ammattilaisia tarvitaan. Kaikkein suurin pula tilastojen mukaan on kuitenkin nyt ja tulevina vuosina lähihoitajista, Paavola kertoo. – Ministerin johtamassa työryhmässä hoitajien työnjako ja työnsisältö ovat nousseet erittäin suureksi kysymykseksi.

Ohjelman ajatuksena on ollut, että koulutettujen ammattihenkilöiden työ kohdennetaan koulutusta vastaaviin tehtäviin. Avustavan ja tukipalveluhenkilöstön määrää lisätään sillä tavoin, ettei asiakas- ja potilasturvallisuutta vaaranneta eikä alan kelpoisuusvaatimuksia alenneta.

– Jo tällä hetkellä työnantajalla on mahdollisuus päättää työnjaosta ja hyödyntää kaikkien hoitotyön ammattilaisten osaamista täysimääräisesti, Paavola kertoo. – Nimikesuojattujen, eli esimerkiksi lähihoitajien, kohdalla laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä mahdollistaa, että ”nimikesuojattujen ammattihenkilöiden ammatissa voivat toimia muutkin henkilöt, joilla on riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito. Tämä ei kuitenkaan estä, jollei laissa tai lain nojalla annetussa asetuksessa toisin säädetä, laillistettuja, luvan saaneita tai nimikesuojattuja ammattihenkilöitä koulutuksensa, kokemuksensa ja ammattitaitonsa mukaisesti toimimasta toistensa tehtävissä silloin, kun se on perusteltua työjärjestelyjen ja terveyspalvelujen tuottamisen kannalta.”

– On tärkeää, että koulutetut hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön ja avustavaa henkilökuntaa palkataan riittävästi tukipalveluihin, Paavola sanoo. – Järkevä ajatushan on, että kohdistetaan sote-ammattihenkilöiden työaika vaikuttavaan, tulokselliseen ja tuottavaan työhön. Toisaalta on ehdottomasti tarkastettava, mitkä työtehtävät ovat sellaisia, joihin ei tarvita ammattihenkilön ammattitaitoa.

– Hoitajien työtä ja sitä, mihin työaika menee, on tutkittu todella paljon. Nyt pitäisi jokaisessa yksikössä tarkastella, miten paljon tukityöt vievät aikaa ja miten paljon tähän tarvitaan henkilökuntaa, Paavola sanoo.

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätiedot: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer on irtisanonut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen päättymään 30.4.31.3.2023 14:15:00 EEST | Tiedote

SuPer on tänään irtisanonut yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen Sote ry:n muiden liittojen kanssa. Sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä on 30.4.2023. Sopimuksen irtisanomiseen päädyttiin, koska voimassa olevan sopimuksen vuoden 2023 palkankorotuksista ei päästy sopuun määräaikaan mennessä. Sopimusalan piiriin kuuluu muun muassa yksityisiä hoiva-alan yrityksiä, kotipalvelu ja varhaiskasvatus.

SuPerin selvitys: Suurin osa lähihoitajista palkataan sijaisiksi erikoissairaanhoitoon22.3.2023 08:57:00 EET | Tiedote

SuPerin selvityksen mukaan lähihoitajia palkataan erikoissairaanhoitoon yhä enemmän ja monipuolisempiin työtehtäviin. “Selvityksen pohjalta voidaan todeta, että erikoissairaanhoidossa työskentelevät superilaiset ovat ammattitaitoisia ja ylpeitä työkokemuksen ja lisäkoulutuksen tuottamasta osaamisesta. Lähihoitajien osuutta pitää kuitenkin nostaa erikoissairaanhoidossa ja heidät tulee palkata vakituisiin työtehtäviin”, sanoo SuPerin asiantuntija Elina Ottela.

SuPerin Paavola: Vanhustenhuollon hoitajamitoitusta ei saa lykätä21.3.2023 14:35:58 EET | Tiedote

Ylen vaalitentissä (20.3.) puolueiden puheenjohtajat keskustelivat sosiaali- ja terveydenhuollon tilasta, hoitajapulasta sekä vanhustenhuollon hoitajamitoituksesta. Vaalitentissä perussuomalaiset ja kokoomus olivat valmiit lykkäämään hoitajamitoituksen etenemistä nyt suunnitellusta aikataulusta. – Vanhustenhuollon hoitajamitoitusta ei saa lykätä, koska henkilöstömitoituslainsäädännön syy ei ole kadonnut mihinkään, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaatii.

SuPer ja Tehy: Sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle lähes tuplasti kovemmat korotukset kuin vientialoille – varhaiskasvatuksen hoitajille myös merkittävät korotukset7.3.2023 14:38:51 EET | Tiedote

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja pääsopijajärjestöjen neuvotteluissa on saavutettu neuvottelutulos ns. perälaudasta. Nyt sovitun perälaudan ja viime syksynä hyväksytyn palkkaratkaisun myötä sosiaali- ja terveysalan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee vuosien 2022–2027 aikana vähintään 20,9 prosenttia. Korotukset ovat historialliset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme