Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyytyväinen soveltuvuuskokeiden paluuseen

Jaa

Suomen lähi- ja perushoitajien liitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyytyväinen lupaukseen palauttaa soveltuvuuskokeet lähihoitajakoulutukseen. SuPer vaatii myös muiden epäonnistuneiden säästötoimenpiteiden perumista.

Lähihoitaja
Lähihoitaja

SuPer on toistuvasti tuonut julki huolta lähihoitajaopiskelijoista. Ongelma on, että peruskoulun päättäneiden keskuudessa on paljon niitä, joiden tiedot ja taidot eivät riitä ammattikoulussa opiskeluun. Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat 21.10.2018.

Väestörakenteen vuoksi yhteiskunnassamme on enenevä määrä ikäihmisiä, jotka tarvitsevat hoitoa ja hoivaa, niin sairaalassa kuin kotonakin. Haasteeseen on vastattu uudistuksilla: sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteet uudistuivat elokuussa ja ne on tehty vastamaan tämän päivän osaamisvaatimuksiin. Lähihoitajakoulutuksen aloituspaikkoja on lisätty, mutta samalla koulutuksen kustannuksia on pyritty karsimaan.

- Kun soveltuvuustestit poistettiin, SuPer ja moni opettaja totesi, että nyt menee metsään. Soveltumattomuus on tullut kalliiksi. Säästöjen nimissä vähennettiin myös lähiopetuksen eli teoriatuntien määrää, mikä oli virhe yhtä lailla, puheenjohtaja Silja Paavola toteaa.

Työpaikoilla aika ei riitä opiskelijoiden ohjaukseen

Koulutuksen teoriatietojen opettaminen on ensisijaisesti koulun tehtävä, tätä opetusta myös opiskelijat arvostavat. Työpaikalla tapahtuva opiskelu eli nykyinen koulutussopimus on koulutusjakso, jossa opiskelijat täydentävät työtä tekemällä tutkinnossa vaadittavaa osaamista (sekä teoriaa että käytäntöä). Superilaiset työpaikkaohjaajat kuitenkin kertovat, ettei osalla opiskelijoista ole perustietoja, vaan esimerkiksi verenpainemittauksen opettelu pitää aloittaa aivan perusasioista. Aika ei riitä opiskelijoiden perusteelliseen ohjaukseen.

- Anatomia ja fysiologia on pysynyt jo aika pitkään samankaltaisena, mutta hoito, hoitotyö ja hoitokulttuuri ovat hyvin muuttuvia, joten niiden opettaminen työpaikoilla on hyvä tapa. Mutta koska henkilöstöä ei ole tarpeeksi, opetukseen ja keskusteluun ei jää riittävästi aikaa. On kokonaan unohdettu, että syvällinen oppiminen edellyttää teorian ja käytännön ymmärtämistä, Paavola sanoo.

SuPer painottaa, että lähihoitajakoulutuksen laatu tulee säilyttää tulevaisuudessakin. Työpaikkaohjaajilla tulee olla resursseja ja koulutusta, jotta aidosti voidaan taata oppilaan laadukas ohjaus.

- Luin ilolla ja suurella mielihyvällä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen lupauksen palauttaa soveltuvuustestit vielä tällä hallituskaudella. Lähihoitajan työ vaatii piinkovaa ammattitaitoa ja lämmintä sydäntä, suurin osa lähihoitajista on tällaisia. Vain laadukkaalla koulutuksella takaamme vanhuksillemme turvallisen ja hyvän hoivan, Paavola sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 5275 085

Kuvat

Lähihoitaja
Lähihoitaja
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu yli 90 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola: Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä ei hyödynnä lähihoitajien laaja-alaista osaamista7.3.2019 15:33:58 EETTiedote

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ei hyväksy lähihoitajien toimien muutoksia sairaanhoitajien toimiksi Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymäalueella. Toimimuutosten lisäksi lähihoitajien osaamisen käyttöä on rajattu lääkehoidossa sekä uusien potilaiden vastaanottamisessa. Osaamisen käytön rajaukset ovat aiheuttaneet viiveitä potilaiden lääkkeiden saamisessa, kun potilasta hoitava lähihoitaja ei ole saanut antaa kyseistä lääkettä, vaikka hänellä on lääkehoitoluvat kunnossa.

SuPerin Paavola: Yksikin huono vanhustenhoidon yksikkö on liikaa6.3.2019 17:00:30 EETTiedote

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola pitää välttämättömänä, että vanhustenhoidon epäkohdat korjataan mahdollisimman pian. Vanhustenhoidon toimijat tapasivat tänään 6. maaliskuuta ministeri Annika Saarikon johdolla sosiaali- ja terveysministeriössä. Edellisessä tapaamisessa 1. helmikuuta toimijat sitoutuivat 25 kohdan toimenpidelistaan, jonka toteutumista seurattiin tänään pyöreän pöydän keskustelussa.

SuPerin Paavola: Varhaiskasvatuslaista on poistettava pykälä, joka sallii alituksen henkilöstömitoituksessa5.3.2019 17:10:00 EETTiedote

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan varhaiskasvatuksen tilanteesta. Henkilökuntaa on liian vähän ja vaaratilanteita pääsee syntymään. Varhaiskasvatuslaissa on pykälä, joka sallii lyhytaikaisen poikkeamisen henkilöstömitoituksesta. SuPerin mukaan tämä poikkeamispykälä tulee poistaa. Paavola puhui tänään Varhaiskasvatus tulevaisuudessa -seminaarissa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme