Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer: Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta on oikea

Jaa

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on tyytyväinen hallituksen päätökseen, jolla rokotusoikeutta laajennetaan. Jatkossa muun muassa lähi- ja perushoitajilla on oikeus antaa rokotuksia yli 18-vuotiaille. – On luontevaa, että lähi- ja perushoitajat terveydenhuollon ammattihenkilöinä saavat jatkossa lisäkouluttautumisen ja osaamisen varmistamisen jälkeen antaa rokotuksia, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.      

Hallituksen päätös rokotusoikeuden laajentamisesta lähi- ja perushoitajille tulee oikeaan aikaan. Se mahdollistaa ja nopeuttaa rokotteiden oikea-aikaista antamista ja parantaa näin mahdollisuuksia saavuttaa riittävä rokotuskattavuus. Näin vältetään vakavat sairaudet, komplikaatiot ja jopa kuolemaan johtavat tapaukset.

Koronaviruspandemia osoitti, että ammattitaitoisia ja osaavia rokottajia tarvitaan enemmän. On luontevaa, että rokotusoikeus laajenee koskemaan useampia terveydenhuollon ammattihenkilöryhmiä, kuten lähi- ja perushoitajia. Heidän tutkintonsa antamaan osaamiseen ja ammattitaitovaatimuksiin kuuluu pistosten antaminen ihon alle ja lihakseen. He ohjaavat, sitouttavat ja seuraavat lääkehoidon vaikutuksia työssään päivittäin.

Rokottaminen edellyttää lisäkoulutusta

SuPer korosti jo esityksen lausuntokierroksella, että rokotusoikeuden laajentaminen edellyttää asianmukaista koulutusta, osaamisen varmistamista sekä perehdytystä. Potilasturvallisuus on koko hoitotyön perusta, eikä se tai hoidon laatu saa vaarantua missään hoitoprosessin vaiheessa.

– Nyt tehty rokotusoikeuksien laajentaminen on erinomainen asia. Asetusmuutoksella on positiivisia vaikutuksia hoitoalan veto- ja pitovoimaan. Mahdollisuus kehittyä ja laajentaa omaa osaamistaan työssään lisää työhyvinvointia ja jaksamista sekä alan vetovoimaa. Ammattitaidon ja osaamisen kehittyminen antaa myös uusia mahdollisuuksia työllistyä laaja-alaisesti ja se helpottaa alalla vallitsevaa työvoimapulaa. Tästä hyötyvät kaikki, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja: SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola: Terveydenhuollon kriisi ratkeaa vain puuttumalla vanhustenhoidon ongelmiin12.6.2024 09:04:11 EEST | Tiedote

Helsingin Sanomien tuoreen kyselyn mukaan vanhustenhoidon ongelmat heijastuvat laajasti koko terveydenhuoltojärjestelmään (HS 6.9.2024). – Ilmiö ei ole uusi, eikä kriisiin ole ajauduttu yllättäen. SuPer on varoittanut vanhustenhoidon alasajon seurauksista jo kauan. Ratkaisu vanhustenhoidon, ja sitä kautta koko terveydenhuollon kriisiin on yksinkertainen: Hoitopaikkojen määrää tulee lisätä, ei vähentää. Riittävä koulutetun hoitohenkilöstön määrä on turvattava parantamalla palkkausta ja työoloja sekä selkeyttämällä työnjakoa, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo. – Alan veto- ja pitovoimaa on parannettava merkittävästi.

SuPerin Paavola: HUS:n rekrytointikielto uhkaa potilasturvallisuutta ja hoitajien työturvallisuutta3.6.2024 11:07:12 EEST | Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan HUS:n säästösuunnitelmista. Yksi suunnitelmista on asettaa rekrytointikielto, joka estää esimerkiksi eläköityvän hoitohenkilökunnan korvaamisen uudella. Toteutuessaan toimi heikentää potilas- ja työturvallisuutta sekä alan veto- ja pitovoimaa. – Yhä pienemmällä henkilöstörakenteella yhä useampi hoitaja on vaarassa uupua ja jättää hoitotyön, mikä syventää alaa piinaavaa henkilöstöpulaa, Paavola huomauttaa. HUS päättää säästötoimistaan maanantaina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye