Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin selvitys: Suurin osa lähihoitajista palkataan sijaisiksi erikoissairaanhoitoon

Jaa
SuPerin selvityksen mukaan lähihoitajia palkataan erikoissairaanhoitoon yhä enemmän ja monipuolisempiin työtehtäviin. “Selvityksen pohjalta voidaan todeta, että erikoissairaanhoidossa työskentelevät superilaiset ovat ammattitaitoisia ja ylpeitä työkokemuksen ja lisäkoulutuksen tuottamasta osaamisesta. Lähihoitajien osuutta pitää kuitenkin nostaa erikoissairaanhoidossa ja heidät tulee palkata vakituisiin työtehtäviin”, sanoo SuPerin asiantuntija Elina Ottela.
Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos

Selvityksessä tutkittiin superilaisten terveydenhuollon ammattihenkilöiden suorittaman tutkinnon ja lisäkoulutuksella hankitun osaamisen hyödyntämistä erikoissairaanhoidossa. Lisäksi selvityksessä tarkasteltiin muutoksia työpaikan asenteissa ja uusien lähihoitajien työllistymistä erikoissairaanhoitoon.

SuPerin huolena on vuosia ollut uusien lähihoitajien heikko työllistyminen erikoissairaanhoitoon. Selvityksen mukaan positiivista ja oikeansuuntaista muutosta on kuitenkin tapahtunut. Uusia lähihoitajia palkataan taas erikoissairaanhoitoon yhä monipuolisempiin työtehtäviin.

– Lähihoitajien osaamista tulee hyödyntää erikoissairaanhoidossa nykyistä paremmin ja lisäksi tukea ammatillista kehittymistä lisäkoulutuksella, sanoo SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Huono johtaminen lisää työn kuormittavuutta ja heikentää työilmapiiriä

Esihenkilöiden koetaan vieraantuneen käytännön työstä ja työntekijöistään. Työn huonoina puolina nähtiin myös lisääntynyt vastuu suhteessa palkkaan. Yhdellä lähihoitajalla saattaa olla jopa kaksikymmentä autettavaa potilasta työvuoron aikana.

– Lähiesimiestyöllä voidaan vaikuttaa hoidon laatuun ja potilasturvallisuuteen. Perehdytykseen ja osaamisen varmistamiseen tulisi myös varata enemmän aikaa, koska työtehtävät muuttuvat ja osaamisvaatimukset kasvavat koko ajan, Ottela sanoo.

Erityisen huolestuttavana voidaan pitää osaamisen rajaamista ajantasaisen lääkityslistan tarkistamisessa ja muutosten tekemisessä. Noin kolmasosa vastaajista sai tehdä muutoksia lääkityslistaan, ja noin puolet sai tarkistaa lääkityslistan. Lääkityslistan tulee olla ajan tasalla, jotta lääkehoitoa voidaan toteuttaa turvallisesti. Lääkehoitoon osallistumisen rajoittaminen vahvisti SuPerin käsitystä siitä, että tutkinnon tuottamaa lääkehoidon osaamista ei hyödynnetä.

Sähköinen kyselylomake lähetettiin erikoissairaanhoidossa työskenteleville SuPerin varsinaisille jäsenille alkuvuodesta 2023. Kyselyyn vastasi yhteensä 459 SuPerin jäsentä.

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Yhteystiedot:

SuPerin asiantuntija Elina Ottela puh. 09 2727 9154

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

Video: Yksityisen sosiaalipalvelualan lakkotunnelmia 1.6.20231.6.2023 15:18:46 EEST | Uutinen

Lakko ilmoitetuissa yksityisen sosiaalipalvelualan työyksiköissä alkoi 1.6.2023 klo 00:01 ja päättyy 3.6.2023 klo 23.59. Lakko koskee esimerkiksi Esperi Caren, Saga Caren, Validian, Mehiläisen ja Mainiokotien ilmoitettuja työyksikköjä. Lakoilla halutaan vauhdittaa SuPerin, Tehyn ja Erton (Sote ry) ja työnantajapuoli Hyvinvointiala HALI ry:n välisiä palkkaneuvotteluja. Esperiläisen Palvelukoti Kivipuiston henkilöstön taistelutahto on korkealla. ”Periksi ei anneta,” superilainen Minna Pirnes vakuuttaa. "Päätyyn asti!" lisää pääluottamusmies Tiina Auvinen. Video: Timo Väkimies / SuPer (youtube.com/SuPerliitto) Videon saa julkaista vain ko. lakon uutisoinnin yhteydessä. Lisätietoja: SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla lakkokohteessa 1.6.2023 klo 9:3031.5.2023 16:17:29 EEST | Ilmoitus

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola on paikalla yksityisen sosiaalipalvelualan lakossa olevan työyksikön Esperi Palvelukoti Kivipuistossa Järvenpäässä klo 9:30 alkaen. Parkkola tapaa lakossa olevia hoitajia. Palvelukodin osoite on Sorronrinne 9, 04410 Järvenpää. Lakko kyseisessä kohteessa alkaa torstaina 1.6.2023 klo 00.01. Lisätietoja: SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon31.5.2023 15:09:26 EEST | Tiedote

SuPer on antanut tänään ilmoitukset uusista työtaistelutoimista yksityiselle sosiaalipalvelualalle. SuPer on mukana kolmessa lakossa. Mittaviin toimiin on ryhdytty, jotta alan huolestuttava tilanne ymmärrettäisiin paremmin. Ongelmat hoitohenkilöstön ja palvelujen saatavuudessa tulevat syvenemään entisestään lähivuosina, jos tilannetta ei korjata.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme