Suomen Mielenterveysseura ry

Surukonferenssi 2018 tarjoaa menetelmiä surun käsittelyyn ja ajankohtaista tutkimustietoa surusta

Jaa

Kymmenes valtakunnallinen Surukonferenssi järjestetään Tampereella 19.–20.4.2018. Juhlavuoden konferenssin teema on Resilienssi surussa – sinnikkyys, joustavuus, selviytymiskyky vaikeissa elämäntapahtumissa. Konferenssin ohjelmassa korostuu toivon ja selviytymisen merkitys.

                                                                                                                                          Surukonferenssin tavoitteena on lisätä tietoutta surusta ja surevan tukemisesta sekä tuoda esiin suomalaista kuolemaan liittyvää tutkimustietoa. Konferenssi tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen tutkijoille, surevia työssään kohtaaville ja läheisensä menettäneille. 

Konferenssi alkaa psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Soili Poijulan luennolla resilienssistä. Poijula on kliinikkona ja tutkijana erikoistunut interventioihin ja psykoterapiaan, joissa yhtenä tavoitteena on resilienssin vahvistaminen.

Työpajat käsittelevät kirjallisuusterapian mahdollisuuksia surun käsittelyssä, itsensä ja muiden kohtaamista valokuvatyöskentelyn avulla sekä kehotietoisuuden lisäämistä. Kahdessa tieteellisessä sessiossa esillä ovat muun muassa henkirikoksen uhrien läheisten suru, julkinen kuoleman käsittely, sairaanhoitajien käsitykset hyvästä kuolemasta ja nuoren suru vanhemman kuoleman jälkeen.

Torstain konferenssipäivän päättää lapsen sairastamista, kuoleman pelkoa ja kuolemaa käsittelevä sooloteatteriesitys. Lastenkulttuuriin ja perhetyöhön erikoistuneen teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Keskihannun teos on tarkoitettu puheeksi ottamisen välineeksi esimerkiksi sairaan lapsen läheisille tai luokkaan, jonka oppilas on hiljattain kuollut. Aiheen käsittely jatkuu teokseen kuuluvissa taidetyöpajoissa.

Perjantaiaamun luennolla julkaistaan hoitotyön suositukset läheisen tukemiseen omaisen äkkikuoleman jälkeen. Luennoitsijoina ovat terveystieteiden tohtorit, dosentti Anna Liisa Aho (Tampereen yliopisto) ja postdoc-tutkija Anja Terkamo-Moisio (Itä-Suomen yliopisto).

Tieteellisissä sessioissa käsiteltävien tutkimusten aiheet liittyvät muun muassa vanhempien kehittämistoiveisiin lasten saattohoidolle ja lapsen kuoleman kokeneiden vanhempien kokemuksiin vertaistukiryhmien ohjaajista.

Konferenssin päättää YTM, perhe- ja pariterapian kouluttajapsykoterapeutti, työnohjaaja Terhi Kotilainen. Kotilainen käsittelee luennolla perhetason selviytymismekanismeja tutkimuksen ja asiakastyön näkökulmista.

Mediayhteyshenkilö, haastattelupyynnöt luennoitsijoille, järjestäjille ja kokemusasiantuntijoille: Terhi Kantanen, terhi.kantanen(at)huoma.fi, p. 050 401 2230.

Surukonferenssi 19.–20.4.2018, Tampereen yliopisto (päärakennus), Kalevantie 4.

Päivien ohjelma ja kaikki esiintyjät: www.surut.fi. Sähköpostiosoite on surut@surut.fi. Voit seurata konferenssiin liittyvää tiedotusta ja keskustelua Twitterissä: @Surukonf tunnisteella #surukonferenssi.

Konferenssin järjestävät yhdessä Huoma - Henkirikoksen uhrien läheiset ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura ry, Suomen Mielenterveysseura, Suomen nuoret lesket ry, Surunauha ry ja Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto. Yhteistyökumppanina toimii Kirkkohallitus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terhi Kantanen
terhi.kantanen(at)huoma.fi
p. 050 401 2230

Tietoja julkaisijasta

Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Maistraatinportti
00240 HELSINKI

(09) 615 516http://www.mielenterveysseura.fi

Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Mielenterveysseura ry

Ellinoora loi fanien tarinoista sydäntäsärkevän spokenword-teoksen1.4.2019 15:40:33 EESTTiedote

Ellinoora julkaisee 1.4. uuden spokenword-teoksen, jonka hän on koostanut fanien somen välityksellä lähettämistä tarinoista. Ellinooralle tuttuun tyyliin lopputulos on riipaisevan kaunis kappale, joka nostattaa kylmät väreet kuulijansa iholle. Kuka kuulee huolesi? -teos on osa Suomen Mielenterveysseuran Mielinauha-keräystä, jonka aikana 1.4.- 30.6.2019, kerätään varoja mielenterveyden edistämistyöhön ja vaikeassa elämäntilanteessa olevien kriisiauttamiseen, myymällä vihreitä mielinauhoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme