Surukonferenssi 2019 tarjoaa kohtaamisia, työkaluja ja ajankohtaista tutkimustietoa
Konferenssin avaa rovasti, perheneuvoja ja seksuaaliterapeutti Matti J. Kuronen luennollaan Siunattu läheisten läsnäollessa - suru perheessä. Kuronen on julkaissut useita kirjoja ja hän on myös perustanut Tuonen tupa -kahvilan, jossa keskustellaan kuolemasta.
Kriisipsykologi Antti Klemettilä käsittelee luennollaan auttamis- ja kohtaamistyössä keskeisiä empatian ja myötätuntouupumuksen ulottuvuuksia. Läheisensä menettäneen lapsen ja nuoren surusta luennoi sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen. Itsemurhia tehdään Suomessa enemmän kuin EU-maissa keskimäärin ja aiheesta tarjoaa kattavan tietopaketin kriisityöntekijä Harri Sihvola.
Luovia menetelmiä surun käsittelyyn
Läheisen menettäminen herättää usein voimakkaita tunteita, joita voi olla raskasta kohdata. Perheen eri jäsenet voivat käsitellä menetystä eri tavoilla. Puhuminen voi olla tärkeä keino, mutta jokaisella on oikeus valita itselleen luontevimmat tavat suremiseen. Yhtä oikeaa tapaa surra ei ole. Erilaisissa työpajoissa osallistujat voivat kokeilla erilaisia luovia tapoja käsitellä surua esimerkiksi kirjoittamisen, piirtämisen tai traumasensitiivisen joogan avulla.
Surukonferenssin tavoitteena on lisätä tietoutta surusta ja surevan tukemisesta sekä tuoda esille suomalaista kuolemaan liittyvää tutkimustietoa. Konferenssin tieteellisissä sessioissa esitellään esimerkiksi lapsen kuolemaa, lapsen ja nuoren surua sekä kuolemaan liittyviä palveluita ja käsityksiä koskevaa tutkimustietoa. Konferenssin kautta halutaan myös tarjota läheisensä menettäneille ja surevia työssään kohtaaville mahdollisuus vuorovaikutukseen.
Konferenssin järjestävät yhdessä Huoma - Henkirikoksen uhrien läheiset ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura ry, Suomen Mielenterveysseura, Suomen nuoret lesket ry, Surunauha ry ja Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto. Yhteistyökumppaneina mukana ovat Kirkkohallitus ja Syöpäjärjestöt ry.
Surukonferenssi 11.–12.4.2019, Tampereen yliopisto (päärakennus), Kalevantie 4.
Päivien ohjelma ja kaikki esiintyjät: www.surut.fi. Sähköpostiosoite on surut@surut.fi. Voit seurata konferenssiin liittyvää tiedotusta ja keskustelua Twitterissä: @Surukonf tunnisteella #surukonferenssi.
Vuoden 2019 Surukonferenssin ohjelma kokonaisuudessaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Haastattelupyynnöt luennoitsijoille, järjestäjille ja kokemusasiantuntijoille:
Terhi Kantanen
terhi.kantanen(at)huoma.fi
p. 050 401 2230
Tietoja julkaisijasta
Suomen Mielenterveysseura tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Mielenterveysseura puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Seura koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. Mielenterveysseuran toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Keskusteluapua saatavilla koko kesän18.6.2025 09:26:47 EEST | Tiedote
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde, Sekasin-chat sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän.
Kriisikeskusbarometri: Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä aiempaa useammin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Taloushuolet ovat lisänneet MIELI ry:n kriisikeskusverkoston asiakkaiden psyykkistä kuormitusta, huolta, stressiä ja ahdistusta.
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme