Suunterveyden eriarvoisuus pitää ratkaista
Vaikka nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä takaa tarvittavan hoidon koko väestölle tasa-arvoisesti, suun terveydenhuolto on jäänyt osittain tämän mallin ulkopuolelle. Aikuisväestölle ei edelleenkään ole tarjolla kattavia ja riittäviä suun terveydenhuollon palveluita.
Seuraukset näkyvät suomalaisten suista. Vaikka suunterveys on väestötasolla parantunut, suun sairaudet ovat kasautuneet sosioekonomisesti heikoimmassa asemassa oleville. Suunterveydessä ja sen hoidossa on isoja ongelmia ja puutteita varsinkin sosiaalisesti haavoittuvien ryhmien, kuten pitkäaikaistyöttömien, mielenterveyspotilaiden, päihteiden käyttäjien tai yksinäisten vanhusten kohdalla. Heikko sosiaalinen tausta tekee lapsista erityisen haavoittuvia.
– Suunterveyden eriarvoisuudessa on tärkeä huomioida myös ei-hammaslääketieteelliset ja suun terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuoliset tekijät, joilla on huomattavan suuri vaikutus terveyden eriarvoisuuteen. Suunterveyden eriarvoisuuden syyt on ymmärrettävä laajasti ja terveyseroihin on puututtava myös näiden terveyden muiden määrittäjien kautta esimerkiksi erilaisilla yhteiskunnallisilla ja poliittisilla päätöksillä ja toimilla, sanoo Hammaslääkäriseura Apollonian asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri.
Suunterveyspalveluita, terveyden edistämistä ja ehkäisevää hoitoa tulisi kohdistaa erityisesti heikoimmassa asemassa oleville. Yhtenä keinona ovat esimerkiksi räätälöidyt suunterveyden edistämisohjelmat, erilaiset etsivät sosiaali- ja terveyspalvelut ja moniammatillinen yhteistyö suun terveydenhuollon, terveydenhuollon ja sosiaalipuolen kanssa.
Suun terveydenhuolto on myös yksi keskeinen paikka, jossa syrjäytymisvaarassa oleva ihminen voidaan tunnistaa jo varhain ja ohjata ajoissa muiden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen piiriin. Suun terveydenhuollon ammattilaisilla on ennaltaehkäisevässä ja etsivässä työssä tärkeä rooli.
– Suunterveyden suuri eriarvoisuus on eettisesti, juridisesti ja kansanterveydellisesti ongelmallista. Suun terveydenhuollon palvelut on laitettava kuntoon ja korjattava järjestelmän ongelmakohdat käynnissä olevassa sote-uudistuksessa, painottaa Hammaslääkäriliton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.
Suun terveydenhuollon tutkimukseen, koulutukseen ja suunnitteluun pitää myös jatkossa panostaa enemmän. Lisäksi tarvitaan säännöllisten väestötutkimusten tuottamaa ajantasaista tietoa suunterveyden tilanteesta ja kehityksestä.
Lisätietoa:
Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa, p. 09 6220 2535 (puhelu kääntyy matkapuhelimeen), henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fi
Hammaslääkäriseura Apollonian asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri, p. 0400 477 599, aija.hietala-lenkkeri@apollonia.fi
Pohjoismaiset tutkijat pohtivat suunterveyden eriarvoisuutta vuoden 2021 yhteispohjoismaisissa teema-artikkeleissa. Suomen Hammaslääkärilehdessä julkaistut teema-artikkelit löydät koottuna Apollonian verkkosivulta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aija Hietala-Lenkkeriasiantuntijahammaslääkäri, HLT, EHL
Puh:0400 477 599aija.hietala-lenkkeri@apollonia.fiHenna VirtomaaHammaslääkäriliiton toiminnanjohtajaSuomen Hammaslääkäriliitto
Puh:09 6220 2535henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fiAnnika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiTietoja julkaisijasta

Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI
p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Liitto on mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. www.hammaslaakariliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääketieteelle yli 230 000 € tutkimusapurahoja.21.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 231 500 euroa tutkimusapurahoja, yhteensä 38:lle alan tukijalle tai opiskelijalle.
Apollonia Symposium 21.–22.3.2025: Tekoäly ja vaikuttavuus suun terveydenhuollossa?14.3.2025 10:10:58 EET | Kutsu
Miten tekoäly auttaa suunterveyden ammattilaisia? Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? Miten tuotamme mahdollisimman paljon terveyttä käytössämme olevilla voimavaroilla? Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Apollonia Symposiumissa 21.–22.3.2025
Hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys kasvaa – Käypä hoito -suositus päivitetty12.2.2025 08:09:44 EET | Tiedote
Terve Suomi -väestöterveystutkimuksen mukaan hampaiden kiinnityskudossairauksien esiintyvyys ei ole vähentynyt, vaan kasvaa. Kahdella kolmasosalla aikuisväestöstä on kiinnityskudossairauksista kertovia syventyneitä ientaskuja, ja vaikeaa kiinnityskudossairautta löytyy jo 20-vuotiailta aikuisilta. Kiinnityskudossairaudet ovat alidiagnosoitu kansansairaus, painottaa juuri päivitetty parodontiitin Käypä hoito -suositus.
Hammaslääketiede saa kotimaisen sähköisen tiedelehden27.1.2025 07:05:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia aloittaa tiedeartikkelien julkaisemisen uudessa sähköisessä Apollonia – Proceedings of the Finnish Dental Society -tiedelehdessä. Suomalainen hammaslääketiede saa näin oman, kaikille avoimen open access -tiedejulkaisun.
Kuiva suu voi romahduttaa suunterveyden nopeasti6.11.2024 08:02:00 EET | Tiedote
Kuivan suun tunne on yksi tärkeä syy hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Suun kuivuminen lisää suusairauksien riskiä ja heikentää elämänlaatua. Kuivan suun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman pian ja aloittaa tukihoidot, sillä suunterveys voi romahtaa nopeastikin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme