Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Suunterveyspalvelut tulisi kohdentaa eniten tarvitseville vaikuttavuuden parantamiseksi

Jaa
Suun terveydenhuollon vaikuttavuutta voitaisiin parantaa kohdentamalla palveluja niitä eniten tarvitseville. Vaikuttavuudesta kertyy jatkuvasti uutta tutkimustietoa, mikä palvelee sekä potilaita että yhteiskuntaa, mutta etenkin väestötason vaikuttavuudesta tiedetään vielä vähän. Suun terveydenhuollon palvelujen vaikuttavuus yksinään on kuitenkin rajallista.

Vaikuttavuudella haetaan vastausta siihen, miten tiettyjä asioita tekemällä saavutetaan tavoitteet – terveyttä, hyvinvointia ja tasavertaisuutta. Suun terveydenhuollon vaikuttavuuden arviointia tarvitaan entistä enemmän, kun on ratkaistava rajallisten resurssien kohdentamista näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Tutkittua tietoa hoidon vaikuttavuudesta tarvitaan myös priorisoinnissa, eli hoitomuotojen valintaa ja potilasryhmiä koskevissa päätöksissä.

Väestöryhmien väliset erot sekä suunterveydessä että palvelujen käytössä ovat edelleen suuria. Tutkimuksen mukaan ne, joilla on hyvä suunterveys tai parempi sosioekonominen asema käyvät useammin ja säännöllisemmin hoidossa kuin ne, joilla on huono suunterveys tai alhaisempi sosioekonominen asema. Palvelut tulisi suunnata määrätietoisemmin niille, joilla paljon hoidon tarvetta.

– Erityisesti niukat resurssit, kuten Kela-korvaukset tulisi kohdentaa niille, joilla on huono sosioekonominen asema ja alhaiset tulot. Korkeat asiakasmaksut terveyskeskuksissa ovat pienituloisille iso este hoitoon hakeutumisessa, sanoo professori Liisa Suominen.

Tutkimustietoa suun terveydenhuollon järjestelmätason vaikutuksista terveyden tuottamisessa on vielä vähän. Tällä hetkellä tutkimustietoa löytyy enemmän yksittäisten hoitotoimenpiteiden ja interventioiden vaikuttavuudesta. Yksilötason vaikuttava hoito ei vielä takaa suun terveydenhuollon palvelujen vaikuttavuutta.

– Yksittäisten toimenpiteiden sijaan tulisi tutkia erityisesti pitkäaikaisia koko järjestelmän ja elinympäristön vaikutuksia, toteaa Suominen.

– Suun terveydenhuollon palvelujen vaikuttavuus yksin on rajallista. Muut tekijät, kuten ympäristö, ovat määräävämpiä. Esimerkiksi lasten suunterveyden paranemiseen 1970-luvulta lähtien on luultavasti vaikuttanut enemmän fluorihammastahnan yleistyminen kuin järjestelmälliset suunterveyden palvelut, jatkaa Suominen.

Suun terveydenhuollon vaikuttavuutta voidaan tarkastella ulottuen yksilötasolta palvelujärjestelmään,

ja potilaan kokemasta terveydestä kliinisiin mittareihin. Lisääntyvä tutkimustieto vaikuttavuudesta palvelee sekä toimintansa aloittavia hyvinvointialueita, priorisointikeskustelua että palvelujen suunnittelua.

Lisätiedot:

Prof. Liisa Suominen, liisa.suominen@uef.fi, p. 040 355 2442

HLT, erikoistuva hammaslääkäri Eero Raittio, raittioe@dent.au.dk p. +358 40 582 5708

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI

p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi

Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi

Hammaslääkäripäivät 10.–12.11.2022

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia

Uusi Hyvä käytäntö -suositus: Suun tutkimus- ja hoitoväli on yksilöllinen27.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Yksilöllisesti määritelty suun tutkimus- ja hoitoväli ylläpitää suunterveyttä ja on sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta riittävä ja kustannusvaikuttava. Juuri julkaistu Hyvä käytäntö -konsensussuositus suun tutkimus- ja hoitovälin määrittämisestä muistuttaa myös, että hoitovälit toteutuvat parhaiten silloin, kun ne sovitaan potilaan kanssa yhdessä ja potilas osallistuu päätöksentekoon.

Päivitetty Käypä hoito -suositus: Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen6.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Nuorten nikotiiniriippuvuus alkaa ja kehittyy usein nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytöllä. Ehkäisy tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa.

Hammaslääkäripäivät siirtyy arkipäiville2.2.2024 09:00:49 EET | Tiedote

Hammaslääkäreiden suurin kansallinen täydennyskoulutus- ja näyttelytapahtuma Hammaslääkäripäivät siirtyy arkipäiville ja toteutetaan tänä vuonna keskiviikosta perjantaihin 6.–8.11.2024. Tapahtuma säilyy kolmipäiväisenä ja lauantain luentopäivän tilalle tulee kansainvälinen keskiviikko. Keskiviikon aikana kuullaan ulkomaisten asiantuntijoiden luentoja. Näyttely järjestetään torstaista perjantaihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye