Suur-Savon Sähkö Oy

Suur-Savon Sähkön budjettinäkymät 2021 – energiatoimialalla uskotaan koronan aiheuttaman taantuman jälkeiseen nousuun

Jaa

Vuoden 2021 budjetointi on energiakonsernissa laadittu myönteisissä yleisen talouden näkymissä. Ennusteet näyttävät vuodelle 2020 noin 15 miljoonan euron tulosta. Huolimatta merkittävästä jättämästä budjetoituun tulokseen verrattuna, Suur-Savon Sähkö – konserni tulee kuluvana vuonna tekemään 75 vuotisen historiansa kuudenneksi parhaan tuloksen.

Vuoden 2020 taloudellinen tulos Suur-Savon Sähkö – konsernissa tulee jäämään budjetoidusta. Konserni tavoitteli kuluvalle vuodelle 25 miljoonan euron tulosta ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja. 

"Näemme asiakaskunnassamme koronapandemian aiheuttaman talouden taantuman tuomaa notkahdusta energian kulutuksessa. Se kertoo keväästä jatkuneen taantuman kohdelleen myös järvisuomalaisia yrityksiä kaltoin. Mutta moni tekijä tuo kuitenkin myönteistä odotusta tulevaisuuteen. Esimerkiksi teollisuuden sähkön käyttö alueellamme on loka-marraskuussa ollut yli kuusi prosenttia edellisvuotta korkeammalla tasolla, vaikka kevään ja kesän aikana teollisuus jäikin viidestä kymmeneen prosenttiin matalammalle tasolle vuoden takaiseen verrattuna. Rakennamme ensi vuottamme nopeasti elpyvän talouden kehityksen odotuksen varaan", Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen toteaa.

Korkeaa investointitasoa ylläpidetään – sähkön siirtohintoihin ei kosketa

Suur-Savon Sähkön tytäryhtiö Järvi-Suomen Energia Oy ylläpitää vahvaa investointitasoaan taantumankin keskellä. Vuodelle 2021 on suunniteltu vuoden 2020 tapaan noin viidenkymmenen miljoonan euron investoinnit säävarmaan sähköverkkoon. Korkea investointitaso tuo työtä Järvi-Suomen alueelle. Merkittävimmän osan sähköverkon investoinneista toteuttaa osakkuusyhtiö Elvera Oy, jolla on paras paikallistuntemus investointien toteuttamiseen ja viankorjaukseen.

Konsernin tytäryhtiö Kerienergia Oy investoi vuonna 2021 Kerimäen kaukolämmöntuotantoon lämpökeskuksen savukaasupesurin, jolla tullaan tuottamaan liki puolet Kerimäen kaukolämmöstä hukkalämmöllä. Myös muita savukaasupesuri-investointeja valmistellaan konsernissa.

Vuoden 2020 aikana rakennettiin Rantasalmen asemalle sekä Pertunmaalle uudet pellettilaitokset, jotka turvaavat energiahuollon kymmeniksi vuosiksi tulevaisuuteen.

Vuoden 2021 aikana tullaan laatimaan Juvan lämmöntuotannon tulevaisuuden suunnitelmat, sekä kehittämään konsernin lämmöntuotannolle kriittistä polttoainetoimintaa.

"Ymmärrämme energiahuollon operatiivisen toiminnan sekä investointien työllistävän merkityksen. Emme ole halunneet talouden yleisen notkahduksen aikana leikata investointitasojamme. Alueemme tarvitsee nyt investointien kautta syntyvää työllisyyttä. Pyrimme huolehtimaan konsernimme taloudesta – korkeasta investointitasosta huolimatta – siten, ettei budjettiin ole suunniteltu sähkön siirtotariffien nostoa", Suur-Savon Sähkön hallituksen puheenjohtaja Janne Laine toteaa.

Säävarman sähköverkon ohella Suur-Savon Sähkö – konserni rakentaa verkostojen yhteisrakentamista maksimoimalla valokuituverkkoa. Tämä valokuituverkko palvelee konsernin sähkön siirto- ja jakeluverkkotoiminnan niin sanottua älyverkkovisiota, mutta se mahdollistaa myös yhteiskunnan muiden tietoliikennetarpeiden palvelemista yhdessä alueellisten telecom-yhtiöiden kanssa.

"Tulevien vuosien konsernin keskeinen tavoite on saada luotua älykäs sähköverkko, jossa säävarman sähköverkon ohella panostetaan siihen liittyvään valokuituverkkoon. Älykäs sähköverkko hyödyntää toimintansa edelleen tehostamisessa uusia teknologioita kuten mm. Automaatio- digitaali-, robotti-, tekoäly- ja sensoriteknologiaa. Näin pystytään tehostamaan esimerkiksi sähköverkon huolto- ja sähkönjakelutehokkuutta", Laine taustoittaa.

"Esimerkiksi lumikuormatilanteet pystytään ennakoimaan ja hoitamaan entistä paremmin. Valokuituverkkoon panostaminen mahdollistaa myös laajakaistaliittymäasteen huomattavan parantamisen sähköyhtiön toimialueella, jolla puolestaan iso merkitys alueen kilpailukyvylle esimerkiksi etätyönteon mahdollistamiseksi alueelta. Tähän investointikokonaisuuteen on tarkoitus hakea rahoitusta myös EU:n elvytysrahoitusohjelmasta. Suur-Savon Sähkö jatkaa isojen investointien toteuttamista ja omalta osaltaan elvyttää aluetaloutta. Samalla olemme linjanneet, että siirtotariffeja ei budjetissa koroteta. Osinkolinjauksissa pyritään vakaaseen tuottoon omistajille", Laine jatkaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suur-Savon Sähkö Oy
Suur-Savon Sähkö Oy
Otto Mannisen katu 6
50101 MIKKELI

https://www.sssoy.fi

Suur-Savon Sähkö – konserni on monialainen energiakonserni, joka toiminta-alueellaan vastaa sähkön siirto- sekä lämpöliiketoiminnasta. Yhtiö omistaa sähkön tuotantoa oman toimialueen lisäksi muualla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Konserniin kuuluvat myös sähkönmyyntiyhtiöt Lumme Energia ja Loiste Sähkönmyynti sekä Lumme Energian tytäryhtiö Solarigo Systems, joka tarjoaa aurinkovoimapalveluita. Konsernin ennustettu liikevaihto vuonna 2021 on noin 250 milj. euroa ja henkilöstömäärä on noin 110.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suur-Savon Sähkö Oy

Energia-ala vahvistaa Järvi-Suomen alueen elivoimaa - Tutkimushankkeessa selvitetään vaikutuksia16.3.2021 09:29:09 EET | Tiedote

Energiakonserni Suur-Savon Sähkön toiminta perustuu vahvasti alueellisten kumppanuuksien hyödyntämiseen. 75-vuotisjuhlavuotta viettävä Suur-Savon Sähkö käynnistää Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa tutkimushankkeen, jonka tarkoituksena on lisätä ymmärrystä konsernin kumppanuuksien aluetaloudellisista vaikutuksista. Tutkimuksen tulokset auttavat energiakonsernia kohdistamaan toimintaansa aiempaakin enemmän toiminta-alueen elinvoiman lisäämiseen.

Energiakonsernin tulos heikkeni koronan keskellä - investointitaso pidettiin kuitenkin korkeana26.2.2021 09:02:40 EET | Tiedote

Suur-Savon Sähkö -konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 154,9 (2019: 154,2) miljoonaa euroa, kasvua edelliseen vuoteen oli 0,4 %. Konsernin operatiivinen tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 12,2 miljoonaa euroa (2019: 18,7), eli väheni 34,7 %. Konsernin käyttökate 41,8 miljoonaa euroa oli kuitenkin konsernin koko historian kolmanneksi paras tulos. Vuotta 2020 leimasi poikkeuksellisen lämmin säätila sekä COVID-19 viruksen aiheuttama pandemia.

Siirtohintojen nousun rajoittaminen on mahdollista – mutta se pitää tehdä vastuullisesti15.10.2020 09:08:04 EEST | Blogi

Sähkön siirtohintojen nousun takana on laki toimitusvarmuuden parantamisesta. Se on pakottanut siirtoyhtiöt mittaviin säävarman verkon investointeihin, ja tätä investointitahtia kestää vielä kahdeksasta kuuteentoista vuotta, riippuen siirtoyhtiöstä. Tehokkain keino siirtohintojen nousun rajoittamiseksi olisi helpottaa toimitusvarmuuden kriteerejä. Olen varma, että suuri osa asiakkaista valitsisi hieman pidemmät sähkökatkot, jos vain saataisiin hillitymmät siirtohinnat. Ylen tuoreessa artikkelissa, 12.10.2020, on nostettu paljon hyviä asioita esille. https://yle.fi/uutiset/3-11588082 Sähkömarkkinalain myötä siirto- ja jakeluverkkotoiminnasta tehtiin kärjistetysti sanottuna rahasampo, joka sallii sitä korkeammat tuotot, mitä kalliimpia rakenteita toteuttaa säävarman verkon rakentamisessa. Väärissä käsissä tällainen mekanismi on erittäin vaarallinen. Hyvin erilaiset maasto- ja asiakastiheyden olosuhteet tekevät vaikeaksi rakentaa kaikkiin olosuhteisiin toimiva sääntelymalli. Sääntelymalli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme