Suur-Savon Sähkö Oy

Suur-Savon Sähkön ja Suur-Savon Energiasäätiön historiatutkimus käynnistyi – professori Martti Häikiö syventyy Järvi-Suomen alueen Energiahuollon kehittymiseen

Jaa

Suur-Savon Sähkö Oy ja Suur-Savon Energiasäätiö ovat solmineet yhteistyösopimuksen professori Martti Häikiön kanssa historiatutkimuksen, sekä siihen perustuvan kirjan, laatimisesta.

Vas. Martti Lokka, Pia Puntanen, Matti Kunnas, Arto Pajunen, Markus Tykkyläinen, Eero Sinkko ja Martti Häikiö.
Vas. Martti Lokka, Pia Puntanen, Matti Kunnas, Arto Pajunen, Markus Tykkyläinen, Eero Sinkko ja Martti Häikiö.

Suur-Savon Sähkö Oy on perustettu vuonna 1946, joten yhtiölle tulee täyteen seitsemänkymmentäviisi vuotta ensi vuonna. Suur-Savon Energiasäätiö on perustettu vuonna 1990, joten Energiasäätiö täyttää nyt kolmekymmentä vuotta.

Tutkimushanke tehdään Suur-Savon Sähkön sekä Suur-Savon Energiasäätiön yhteisenä toimeksiantona. Professori Martti Häikiön asiantuntija-apuna tutkimustyössä toimii pitkän ja merkittävän uran suomalaisella energiatoimialalla tehnyt diplomi-insinööri Eero Sinkko.

"On erittäin innostava mahdollisuus saada professori Martti Häikiö tutkimaan toiminta-alueemme historiaa energiahuollon kehittymisen näkökulmasta. Eero Sinkon syvällinen toimialan historian erityispiirteiden tuntemus täydentää tätä kokonaisuutta. Energiakonsernimme elinvoima on historiassa kehittynyt yhdessä alueen asukkaiden ja yritysten elinvoiman kanssa. Näin on ollut historiassa, ja näin on tulevaisuudessakin. Nyt on oikea aika kirjoittaa konsernimme historia, ja avata tämän työn kautta toimintamme vaikuttavuutta alueen kehittymiseen", Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja luonnehtii työn tavoitteita.

"Suur-Savon Energiasäätiö sr liittyy olennaisesti Suur-Savon Sähkö Oy:n toimintaan ja on erinomaista, että samassa historiatutkimuksessa säätiön rooli tuodaan kattavasti esille. Uskon, että lopputulemana on kiinnostava teos", kuvailee Suur-Savon Energiasäätiön hallituksen puheenjohtaja Martti Lokka tutkimustyön lähtökohtia.

’’Pyrimme hahmottamaan merkittäviä käännekohtia ja vaikuttajia. Uudet tekniset ratkaisut, kuten digitalisaatio, ovat vaikuttaneet syvällisesti asiakkaiden ja yhtiön elämään. Ulkoiset tekijät kuten lainsäädäntö, omistusrakenne ja sidosryhmät ovat niin ikään tutkimuksen kohteena. Energiatoimialan ja yhtiön eri toimintojen kehitys ovat luonnollisesti keskiössä", Martti Häikiö toteaa.

Tutkimustyöhön perustuvan historiateoksen julkaisun arvioidaan tapahtuvan keväällä 2022.

Historiatutkimusta varten on perustettu historiatoimikunta. Historiatoimikunnan puheenjohtajana toimii sekä Suur-Savon Energiasäätiön että Suur-Savon Sähkö Oy:n toiminnassa vaikuttanut, entinen Suur-Savon Sähkön hallituksen puheenjohtaja, ja entinen Energiasäätiön asiamies, laamanni, OTT, Matti Kunnas. Muita jäseniä ovat Suur-Savon Energiasäätiön hallituksen puheenjohtaja, yrittäjä, Martti Lokka, tiedekeskus Muistin sisältöjohtaja, historioitsija, Pia Puntanen, Järvi-Suomen Energia Oy:n pitkä-aikainen toimitusjohtaja, yli-insinööri Arto Pajunen, sekä sihteerinä Markus Tykkyläinen.

---

Suur-Savon Sähkö - konserni on vuonna 1946 perustettu, Järvi-Suomen alueella sähkön siirtoliiketoimintaa ja lämpöliiketoimintaa harjoittava, konserni. Konsernin omistuksesta yli 60 % on alueen kuntien omistuksessa. Konsernin liikevaihto on noin 150 miljoonaa euroa vuosittain, ja oma henkilöstömäärä noin yhdeksänkymmentä henkeä. Kumppanuusverkosto mukaan lukien vuosittainen työllistävä vaikutus Järvi-Suomen alueella on noin 600 henkilötyövuotta.

Suur-Savon Energiasäätiö sr on vuonna 1990 perustettu säätiö. Säätiö tukee pyrkimyksiä, jotka edistävät seutukunnallisen energiahuollon kehittämistä, kotimaisen energian käyttöä, energian säästämistä ja sähkönjakelun nykyaikaistamista Suur-Savon Sähkö-konsernin toimialueella. Tarkoitustaan Suur-Savon Energiasäätiö toteuttaa erityisesti myöntämällä avustuksia investointeihin ja projekteihin sekä tutkimusapurahoja.

Professori Martti Häikiö on Mikkelissä 1949 syntynyt historiantutkija. Hän on koulutukseltaan valtiotieteen tohtori, ja hän on tehnyt mittavan työn historiatutkimuksessa. Viimeisin teos on tuore mikkeliläislähtöisen pääministeri Antti Hackzellin elämänkertatutkimus. Professori Häikiö on julkaissut useiden merkittävien yritysten historiateoksia, kuten Nokian historia (2001), sekä Alkon historia (2007) ja Savon Voiman historia (1997). www.kolumbus.fi/martti.haikio

Yhteyshenkilöt

Markus Tykkyläinen
Toimitusjohtaja, Suur-Savon Sähkö Oy
puh: 050 596 5482

Martti Lokka
Hallituksen puheenjohtaja, Suur-Savon Energiasäätiö
puh: 044 057 5657

Martti Häikiö
Professori
puh: 050 5057140

Kuvat

Vas. Martti Lokka, Pia Puntanen, Matti Kunnas, Arto Pajunen, Markus Tykkyläinen, Eero Sinkko ja Martti Häikiö.
Vas. Martti Lokka, Pia Puntanen, Matti Kunnas, Arto Pajunen, Markus Tykkyläinen, Eero Sinkko ja Martti Häikiö.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suur-Savon Sähkö Oy
Suur-Savon Sähkö Oy
Otto Mannisen katu 6
50101 MIKKELI

https://www.sssoy.fi

Suur-Savon Sähkö – konserni on monialainen energiakonserni, joka toiminta-alueellaan vastaa sähkön siirto- sekä lämpöliiketoiminnasta. Yhtiö omistaa sähkön tuotantoa oman toimialueen lisäksi muualla Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Konserniin kuuluvat myös sähkönmyyntiyhtiöt Lumme Energia ja Loiste Sähkönmyynti sekä Lumme Energian tytäryhtiö Solarigo Systems, joka tarjoaa aurinkovoimapalveluita. Konsernin ennustettu liikevaihto vuonna 2021 on noin 250 milj. euroa ja henkilöstömäärä on noin 110.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suur-Savon Sähkö Oy

Energia-ala vahvistaa Järvi-Suomen alueen elivoimaa - Tutkimushankkeessa selvitetään vaikutuksia16.3.2021 09:29:09 EET | Tiedote

Energiakonserni Suur-Savon Sähkön toiminta perustuu vahvasti alueellisten kumppanuuksien hyödyntämiseen. 75-vuotisjuhlavuotta viettävä Suur-Savon Sähkö käynnistää Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa tutkimushankkeen, jonka tarkoituksena on lisätä ymmärrystä konsernin kumppanuuksien aluetaloudellisista vaikutuksista. Tutkimuksen tulokset auttavat energiakonsernia kohdistamaan toimintaansa aiempaakin enemmän toiminta-alueen elinvoiman lisäämiseen.

Energiakonsernin tulos heikkeni koronan keskellä - investointitaso pidettiin kuitenkin korkeana26.2.2021 09:02:40 EET | Tiedote

Suur-Savon Sähkö -konsernin liikevaihto vuonna 2020 oli 154,9 (2019: 154,2) miljoonaa euroa, kasvua edelliseen vuoteen oli 0,4 %. Konsernin operatiivinen tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli 12,2 miljoonaa euroa (2019: 18,7), eli väheni 34,7 %. Konsernin käyttökate 41,8 miljoonaa euroa oli kuitenkin konsernin koko historian kolmanneksi paras tulos. Vuotta 2020 leimasi poikkeuksellisen lämmin säätila sekä COVID-19 viruksen aiheuttama pandemia.

Suur-Savon Sähkön budjettinäkymät 2021 – energiatoimialalla uskotaan koronan aiheuttaman taantuman jälkeiseen nousuun21.12.2020 11:56:45 EET | Tiedote

Vuoden 2021 budjetointi on energiakonsernissa laadittu myönteisissä yleisen talouden näkymissä. Ennusteet näyttävät vuodelle 2020 noin 15 miljoonan euron tulosta. Huolimatta merkittävästä jättämästä budjetoituun tulokseen verrattuna, Suur-Savon Sähkö – konserni tulee kuluvana vuonna tekemään 75 vuotisen historiansa kuudenneksi parhaan tuloksen.

Siirtohintojen nousun rajoittaminen on mahdollista – mutta se pitää tehdä vastuullisesti15.10.2020 09:08:04 EEST | Blogi

Sähkön siirtohintojen nousun takana on laki toimitusvarmuuden parantamisesta. Se on pakottanut siirtoyhtiöt mittaviin säävarman verkon investointeihin, ja tätä investointitahtia kestää vielä kahdeksasta kuuteentoista vuotta, riippuen siirtoyhtiöstä. Tehokkain keino siirtohintojen nousun rajoittamiseksi olisi helpottaa toimitusvarmuuden kriteerejä. Olen varma, että suuri osa asiakkaista valitsisi hieman pidemmät sähkökatkot, jos vain saataisiin hillitymmät siirtohinnat. Ylen tuoreessa artikkelissa, 12.10.2020, on nostettu paljon hyviä asioita esille. https://yle.fi/uutiset/3-11588082 Sähkömarkkinalain myötä siirto- ja jakeluverkkotoiminnasta tehtiin kärjistetysti sanottuna rahasampo, joka sallii sitä korkeammat tuotot, mitä kalliimpia rakenteita toteuttaa säävarman verkon rakentamisessa. Väärissä käsissä tällainen mekanismi on erittäin vaarallinen. Hyvin erilaiset maasto- ja asiakastiheyden olosuhteet tekevät vaikeaksi rakentaa kaikkiin olosuhteisiin toimiva sääntelymalli. Sääntelymalli

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme