Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Suurempi osa suomalaisista kokee olevansa oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia – perussuomalaiset oikeistolaistuneet eniten

Jaa

Suomalaisista 44 prosenttia sijoittaa itsensä poliittisesti oikeistoon, 34 prosenttia vasemmistoon ja 22 prosenttia keskelle, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Mihin sijoittaisi itsensä vasemmisto–oikeisto-mittarilla (asteikko 0–10, %)
Mihin sijoittaisi itsensä vasemmisto–oikeisto-mittarilla (asteikko 0–10, %)

Suomalaisten poliittinen identiteetti on polarisoitunut lievästi vuodesta 2014. Keskelle itsensä sijoittavien osuus on pienentynyt, ja pientä kasvua osuuksissa nähdään oikealla ja äärivasemmalla. Aiempaa useampi oikeistolainen identifioi itsensä vahvasti oikeistolaiseksi ja maltillisesti oikeistolaisten osuudet ovat pienentyneet.

Merkittävin muutos vuoteen 2014 nähden on perussuomalaisia äänestävien selkeä oikeistolaistuminen.

”Muutos johtunee sekä asenteiden että puolueen äänestäjäkunnan muutoksista. Perussuomalaiset hajosi vuonna 2017 entisen puheenjohtajan Timo Soinin mukana sinisiin ja Jussi Halla-ahon perussuomalaisiin. Soinin perussuomalaiset sijoitti itsensä pikemmin lähemmäs keskustavasemmistoa kuin oikeistoa. Perussuomalaisten kannattajakunnan oikeistolaistuminen on havaittu myös aiemmissa Arvo- ja asennetutkimuksissa”, sanoo toimituspäällikkö Sami Metelinen, joka on kirjoittanut EVA Arvion Oikeisto jyrkkenee.

Väestöryhmistä eniten oikeistolaisiksi itsensä kokevat kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan, RKP:n, Liike Nytin ja kristillisdemokraattien äänestäjät. Vasemmistolaisiksi itsensä kokevat puolestaan vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n äänestäjät. Oikeistolaisuus kasvaa sosioekonomisen statuksen myötä siten, että johtavassa asemassa olevat kokevat itsensä keskimäärin oikeistolaisiksi, työttömät ja opiskelijat kallistuvat hivenen vasemmalle. Miehet sijoittuvat naisia useammin oikealle.

Tulokset perustuvat 2 042 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 24.9.–7.10.2021. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Oikeisto jyrkkenee -EVA Arvio lauantaina 11.12. kello 8.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mihin sijoittaisi itsensä vasemmisto–oikeisto-mittarilla (asteikko 0–10, %)
Mihin sijoittaisi itsensä vasemmisto–oikeisto-mittarilla (asteikko 0–10, %)
Lataa
Mihin sijoittaisi itsensä vasemmisto–oikeisto-mittarilla 
(asteikkokeskiarvojen erotukset 2014–2021)
Mihin sijoittaisi itsensä vasemmisto–oikeisto-mittarilla (asteikkokeskiarvojen erotukset 2014–2021)
Lataa
Sami Metelinen. Kuva: Matti Rajala / EVA
Sami Metelinen. Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Kaksi kolmesta rajoittaisi poliitikkojen päällekkäisiä tehtäviä11.1.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Suomalaisista 68 prosenttia rajoittaisi poliitikkojen päällekkäisiä tehtäviä kansanedustajana, aluevaltuutettuna ja kunnanvaltuutettuna, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. 39 prosenttia rajoittaisi poliitikon päällekkäiset tehtävät kahteen ja 29 prosenttia sallisi poliitikolle yhden tehtävän kerrallaan. 22 prosenttia ei rajoittaisi päällekkäisiä mandaatteja, mutta toivoo, että poliitikkojen läsnäolosta tehtävissään raportoitaisiin nykyistä läpinäkyvämmin. Vain hyvin harva (6 %) torjuisi poliitikkojen tehtävien rajoittamisen demokratian vastaisena.

EVAn Verokone: Palkansaajien tuloverotus kevenee, mutta työllistäminen kallistuu14.12.2021 06:00:00 EET | Tiedote

Kaikkien palkansaajien tuloverotus kevenee vuonna 2022. Pienituloisen 1500 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kevenee 0,10 prosenttiyksikköä. Keskituloisen 3250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroverotus kevenee 0,13 prosenttiyksikköä ja 25000 euroa kuussa ansaitsevilla 0,18 prosenttiyksikköä. Työllistäminen yksityisillä aloilla sen sijaan kallistuu jo toisena vuonna peräkkäin. Yksityisen sektorin työnantajamaksut nousevat keskimäärin 0,4 prosenttiyksikköä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme