Hiv-säätiö

Suuria mullistuksia kohdannut 30-vuotias Hiv-tukikeskus muuttaa nimensä Hivpointiksi vuonna 2017

Jaa
Tänään 30-vuotisjuhliaan viettävä Hiv-tukikeskus (entinen Aids-tukikeskus) on saanut toimintansa aikana todistaa niitä historiallisia mullistuksia, joita toimiva hiv-lääkitys on tuonut tullessaan. Hiv on muuttunut kuolemantuomiosta krooniseksi sairaudeksi, jonka kanssa voi elää täysipainoista ja oireetonta elämää. Viimeisimmät tutkimustulokset todistavat, että lääkitys estää hivin tarttumisen suojaamattomassa seksissä. Muuttuvassa toimintaympäristössä myös Hiv-tukikeskuksen toiminta on saanut uusia muotoja. Tähän liittyen Hiv-tukikeskus muuttaa nimensä Hivpointiksi ja uudistaa organisaation visuaalisen ilmeen vuoden 2017 alussa.
Logo: Dynamo & Son
Logo: Dynamo & Son

- Hiv-tartunnan saaneiden tukeminen on edelleen tärkeä osa toimintaa, mutta painopiste on nykyisin ennaltaehkäisyssä ja vaikuttamistyössä. Hivpoint-nimi kuvaa paremmin toimintaamme kansainvälistyvässä Suomessa. Meillä on hiviin liittyvät pointit hallussa ja olemme se paikka, josta saa tietoa ja tukea hiviin liittyvissä kysymyksissä, toteaa Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

Vahvaa näyttöä kohdennetuista, matalan kynnyksen hiv-testauspalveluista

Hiv-tukikeskus muutti testauskäytäntöjään vuonna 2014 kohdistamalla testauspalvelut yhä paremmin hiv-ennaltaehkäisytyön kohderyhmille. Testausta toteutetaan anonyymisti ja ilman ajanvarausta Hiv-tukikeskuksen toimipisteissä. Lisäksi käytössä on myös hiv-testausauto, joka vie hiv-pikatestauksen sinne, missä ihmiset liikkuvat ja viettävät aikaa. Kohdennetun testauksen ja matalan kynnyksen ansiosta Hiv-tukikeskuksen testeissä löydetään enemmän kuin kymmenesosa kaikista Suomessa todetuista uusista hiv-tartunnoista. Miesten välisen seksin hiv-tartunnoista jopa kolmasosa todetaan Hiv-tukikeskuksessa.

Ilmainen ehkäisy kaikille nuorille

Hiv-tukikeskus kannattaa myös Suomen eri kaupungeissa tehtyjä kuntalaisaloitteita ilmaisen ehkäisyn saamiseksi kaikille nuorille. Etenkin silloin, kun tämä tarkoittaa ilmaisten kondomien jakelua ja siihen liitettyä moniarvoista seksuaalikasvatusta. Hiv on nuorilla harvinainen, mutta muiden seksitautien yleisyys kertoo suojaamattoman seksin yleisyydestä.

- Nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita tulee tehostaa, kuten sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat suosituksissaan esittäneet. THL:n suosituksen mukaan seksuaaliterveydestä tulee huolehtia nuoren seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuoli-identiteetistä tai muusta taustasta riippumatta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien mukaisesti. Ehdotuksiin on kuulunut maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille, mutta toistaiseksi vain muutama kunta toimii suosituksen mukaisesti. Maksuttoman ehkäisyn tarjoavissa kunnissa nuorten tekemien raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut merkittävästi ja seksitautitartuntojen määrä on vähentynyt, toteaa Hiv-säätiön puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.

Hiv-tukikeskus - jo 30 vuotta hiv-työtä

  • Aids-tukikeskus perustettiin vuonna 1986
  • Järjestö säätiöitiin vuonna 1997, jolloin perustettiin Hiv-säätiö
  • Aids-tukikeskus muutti nimensä Hiv-tukikeskukseksi vuonna 2011
  • Hiv-säätiön hallituksen puheenjohtaja vuonna 2016 kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen, varapuheenjohtajina kansanedustaja Annika Saarikko ja Otso Arponen
  • Hiv-tukikeskuksen toiminnan tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen
  • Hiv-tukikeskuksen palveluihin kuuluvat valtakunnalliset puhelin- ja nettineuvontapalelut, nimetön ja maksuton hiv-pikatestaus, tuki- ja sosiaalipalvelut hiv-tartunnan saaneille sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille suunnatut koulutuspalvelut ja materiaalituotanto
  • Kohdennetun ennaltaehkäisy- ja vaikuttamistyön muotoja ovat nuorten seksuaaliterveyden edistämistyö, matkailijoiden hiv-tartuntojen ennaltaehkäisytyö, monikulttuurinen hiv-työ sekä miesten kesken turvallisesti –työ
  • Hiv-tukikeskus muuttaa nimensä Hivpointiksi vuonna 2017

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Pietilä
viestintäpäällikkö
Hiv-tukikeskus
vilma.pietila@hivtukikeskus.fi
Puh. 0400 241 465


Jukka Keronen
toiminnanjohtaja
Hiv-tukikeskus
jukka.keronen@hivtukikeskus.fi
Puh. 040 564 8814

Kuvat

Logo: Dynamo & Son
Logo: Dynamo & Son
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyötä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Hiv-testejä ei tehdä tarpeeksi – todellista tartuntatilannetta ei voida tietää22.4.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Vuosina 2020–2022 pistämällä päihteitä käyttävillä todettujen hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Heille suunnatuissa matalan kynnyksen palveluissa ja asumisyksiköissä hiv-testausmäärät ovat kuitenkin jääneet tarpeeseen nähden vähäisiksi. Säännöllinen testaus ehkäisee sairauden etenemisen aids-vaiheeseen, mahdollistaa hoitoon pääsyn ja ehkäisee jatkotartuntoja. Hivpointin ja A-klinikkasäätiön yhteinen Oikeus hiv-testiin -hanke kehittää ratkaisuja pistämällä päihteitä käyttävien hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja hiv-testauksen tehostamiseen.

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin1.12.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Maailman aids-päivänä, 1.12. hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta testeihin. Positiiviset ry:n Stigma Index -kyselytutkimuksen mukaan Suomessa joka kymmenes (11 %) hiv-positiivinen oli kuluneen vuoden aikana jättänyt hakeutumatta tarvitsemaansa muuhun kuin hiviin liittyvään terveydenhuoltoon. Suurin osa (74 %) koki hivistä kertomisen muille ihmisille edelleen vaikeaksi.

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa15.5.2023 07:44:15 EEST | Tiedote

Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye