Suurin osa pääkaupunkiseutulaisista asuu korkeintaan 15 minuutin pyörämatkan päässä raideliikenteen asemista
Suurin osa asemista sijaitsee kävely- tai pyörämatkan päässä omasta kodista
Liikkumisen muodoista kaikkien vähiten kasvihuonekaasupäästöjä tuottavat kävelyn, pyöräilyn ja junan tai metron yhdistelmät. ELIAS – Elinvoimaa asemanseuduille! -projektissa on muun muassa tarkasteltu sitä, kuinka helposti Helsingin seudun juna- ja metroasemat ovat saavutettavissa kävellen tai pyöräillen.
- Karttatarkastelut osoittavat, että valtaosalla pääkaupunkiseudun asukkaista on matkaa lähimmälle asemalle korkeintaan kaksi kilometriä. Tämä tarkoittaisi sitä, että suurin osa seudun asukkaista pystyisi pyöräilemään asemalle noin 15 minuutissa. Myös pääkaupunkiseudun yritysten työpaikoista 68 prosenttia sijaitsee kävelyetäisyydellä asemasta, kertoo HSY:n seututietoasiantuntija Vilja Tähtinen.
Helsingin seudun 14 kunnassa sijaitsee tällä hetkellä 80 asemanseutua. Pääkaupunkiseudulle on valmistunut tai on valmistumassa Kehäradan ja Länsimetron myötä useita uusia juna- tai metroasemia, ja asemanseutujen kehittäminen on kaupunkikehittämisen keskiössä. HSL:n mukaan HSL-alueella noustaan lähijunaan tai metroon noin 330 000 kertaa päivässä.
HSY:ssä tehdyt paikkatietotarkastelut tuovat aivan uudenlaista tietoa asemanseuduista kaupunkisuunnittelun pohjaksi. Niiden avulla pystytään muun muassa edistämään kävelyn, pyöräilyn ja junan yhteiskäyttöä. Asemanseutujen saavutettavuutta kävellen tai pyöräillen on tarkasteltu sekä metreissä että aikaetäisyyksinä. Kävely- ja pyöräilyvyöhykkeiden analyysit pohjautuvat Reittioppaan verkostoon ja Digiroad-tietokantaan. ELIAS-projektin tutkimustulokset ja kokemukset antavat arvokasta tietoa myös muiden kasvukeskusten asemanseutujen tarkasteluille ja kehittämistyölle.
Tiedot kävely- ja pyöräilyetäisyyksistä asemille saatavissa helmikuussa avoimena datana
Projektissa tuotetut erilaiset asemanseutuvyöhykkeet avataan avoimena datana helmikuun aikana HSY:n avoimen datan sivuilla www.hsy.fi/avoindata sekä uudessa avoimen datan karttapalvelussa http://kartta.hsy.fi.
- Tietoja kävely- ja pyöräilyetäisyyksistä voi hyödyntää esimerkiksi työmatkan suunnitteluun ja vähentää siten omasta liikkumisesta syntyviä ilmastopäästöjä, projektipäällikkö Pia Tynys HSY:stä kannustaa.
ELIAS on HSY:n, HSL:n ja Uudenmaan liiton vuoden 2015 alussa käynnistämä projekti. Projektissa on mukana myös ympäristöministeriö ja seudun kuntia. Projektin tavoitteena on asemanseutuja koskevan tietopohjan vahvistaminen ja tiedon tuottaminen kaupunkien kehittämisen tueksi. Samalla tuetaan asemanseutujen nykyistä tehokkaampaa käyttöä ja niiden toimivuuden ja houkuttelevuuden lisäämistä osana uudentyyppistä kaupunkikehitystä ja vähähiilistä yhteiskuntaa. Jotta seudun tavoitteet hiilineutraalisuudesta saavutetaan, tarvitaan eri sektoreilta toimenpiteitä olemassa olevan yhdyskuntarakenteen muuttamisessa vähähiiliseksi.
Lisätietoja:
- ELIAS-projekti: projektipäällikkö Pia Tynys, HSY, 050 575 6432, pia.tynys@hsy.fi
- Paikkatieto, avoin data ja karttapalvelu: seututietoasiantuntija Vilja Tähtinen, HSY, puh. 050 322 8715, vilja.tahtinen@hsy.fi
- HSL: liikennesuunnittelija Tuire Valkonen, puh. 040 161 2260, tuire.valkonen@hsl.fi
- Uudenmaan liitto: erityisasiantuntija Maija Stenvall, puh. 040 514 0171, maija.stenvall@uudenmaanliitto.fi
- www.hsy.fi/elias
- #asemanseudut
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme