Aluehallintovirasto

Suurin osa suomalaisista kokee yhteiskunnan oikeudenmukaisena ja luottaa tulevaisuuteen (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Jaa

Kahden viikon aikana on tullut voimaan uusia tartuntatautilain säädöksiä, asetettu poikkeusolot ja hallitus on tiedottanut niin sanotusta sulkutilasta. Nämä mahdollistavat nyt vaikeimpiinkin koronatilanteisiin vastaamisen yhteisin toimin. Olennaisin koronaviruksen torjuntatoimi on kuitenkin edelleen lähikontaktien välttäminen. Huolellisella rajoitusten ja suositusten noudattamisella ja jo arkisiksi käytännöiksi muodostuneilla hygieniatoimilla koronapandemia saadaan hallintaan.

Aluehallintovirastot ovat tehneet eri puolilla Suomea uusia kokoontumisrajoituksia ja tartuntatautilain uusien pykälien mukaisia päätöksiä kahden viime viikon aikana runsaasti. Rajoitusten merkityksen ymmärtäminen onkin avainasemassa.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Marko Pukkinen toteaa, että ”välillä viranomaisillakin on ollut haasteita löytää yhteistä tulkintalinjaa rajoitusten toimeenpanosta, joten on ymmärrettävää, ettei kansalaisillekaan ole helppoa pysyä selvillä kaikista uusista rajoituksista ja suosituksista”. Päätökset voivat myös poiketa sairaanhoitopiirien välillä, koska ”esimerkiksi perusopetuksen 7-9 luokkien etäopetukseen määräämisen on oltava välttämätöntä alueen epidemiatilanteen kannalta, eikä yleisiä päätöksiä asiasta voida tehdä” Pukkinen jatkaa.

Suomalaiset ovat enemmän huolissaan läheisistään kuin itsestään

Koronaan sairastuminen ja pandemian seurausvaikutukset huolestuttavat kansalaisia. ”Suomalaiset ovat kuitenkin selvästi enemmän huolissaan läheisten sairastumisesta kuin siitä, että sairastuisivat koronaan itse”, kertoo erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen Valtioneuvoston kanslian strategiaosastolta.

Kansalaispulssi-kyselyn avulla kartoitetaan säännöllisesti kansalaisten näkemyksiä koronapandemian aikana. Pidemmän aikavälin tarkastelussa kansalaiset ovat noudattaneet viranomaisten ohjeita pääsääntöisesti hyvin. Enemmistö vastaajista ovat tyytyväisiä viranomaisten ja hallituksen toimintaan. Viimeisimmällä kyselykierroksella kansalaisten tyytyväisyys viranomaisten varautumiseen sekä viestintään on kuitenkin selvästi laskenut.

”Uusimman kyselyn perusteella on merkille pantavaa myös se, että 15–29-vuotiaiden ikäryhmässä stressin kokemus on korkeinta ja se on kasvanut jo puolen vuoden ajan, kun stressin kokemuksessa ei ole muissa ikäryhmissä todettu yhtä selkeää muutosta” Jyrkiäinen toteaa.

Valtaosa kokee toimivansa vastuullisesti arjessa

Lähes puolet (47 %) Kansalaispulssi-kyselyn vastaajista kertoi noudattavansa viranomaisten ohjeita korona-aikana hyvin ja toinen lähes puolikas (45 %) melko hyvin. Kun kysyttiin vastaajien näkemystä siitä, kuinka toisten ihmisten katsotaan noudattavan ohjeita, vastaavat luvut olivat 3 % (hyvin) ja 52 % (melko hyvin).

Kasvomaskien käyttö, turvavälien pitäminen ja käsien pesu sujuvat vastausten mukaan lähes yhdeksällä kymmenestä. Kaikkein vaikeimmin noudatettavaksi ohjeeksi todettiin muiden ihmisten tapaamisen välttäminen.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800

etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Lisätietoa ja tuloksia Kansalaispulssi-kyselystä löytyy valtioneuvoston sivuilta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/kansalaispulssi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme