Svaga signaler för oss till en annorlunda framtid 

Dela

Någonting märkligt, förunderligt och ruskigt? Javisst, men också något mycket vardagligt. Sitras nya utredning Svaga signaler 2022 – berättelser om framtiderna sammanställer förstadierna till förändring, det vill säga svaga signaler, på en vardaglig nivå.

Foto: Topias Dean ja Eve Nieminen, Sitra
Foto: Topias Dean ja Eve Nieminen, Sitra

Vi står inför stora förändringar – större än vad vi i mänskligheten egentligen vill medge. Vi lever i en postnormal tid av överraskningar där de gamla framtidsvisionerna inte längre räcker för att lösa de nuvarande utmaningarna.  

”Vi är kontinuitetsberoende. Med andra ord har vi blivit beroende av att nuläget fortsätter, fastän vi är alltmer medvetna om att det inte är vår egen eller vår planets fördel. Vi behöver annorlunda framtidsberättelser – och de nuvarande berättelserna måste ifrågasättas. Här kan vi få hjälp av svaga signaler,” säger utredningens andra skribent, Sitras expert på framtiden Mikko Dufva. 

Men vad är de svaga signalerna egentligen och varför borde man vara intresserad av dem? En svag signal är ett första symtom på en förändring eller ett tecken på ett fenomen som är under utveckling och som kan vara betydelsefull i framtiden. Svaga signaler är något överraskande som händer i verkligheten och som utmanar våra nuvarande tankesätt. Hur överraskande eller absurda de är beror på vem som tolkar signalen – det som är överraskande för en är inte överraskande för en annan. Svaga signaler uppmuntrar dig att ställa frågan ”tänk om?”.  

Med svaga signaler kan man föreställa sig annorlunda framtider: 1) identifiera och utmana framtidsantaganden och således bredda de egna föreställningarna om vad allt som kan hända i framtiden, 2) internalisera mer överraskande utvecklingsriktningar och fundera över saker utifrån det egna livet, arbetet eller samhället samt 3) identifiera nya möjligheter, sätt att påverka och begynnande utvecklingsriktningar som man vill stärka – och således strukturera bättre framtider tillsammans. 

Svaga signaler är mer än bara något märkligt och förunderligt. De hjälper oss att fundera på en annorlunda vardag. Därför har vi placerat signalerna runtomkring i vardagen och på bekanta platser: i hemmet, på arbetsplatsen, i naturen, när man besöker staden, beslutsfattande samt i metaversum.  

”För att ha färdigheter att tänka på samt påverka framtiden behöver man både vidga sitt framtidstänkande och göra framtidsinformationen mer vardaglig samt konkretisera konsekvenserna på människors vardagsnivå. Vanligtvis blir vi inte överraskade av framtiden på grund av informationsbrist. Däremot kan det vara utmanande att koppla informationen till de val och handlingar som görs idag,” säger Sitras direktör för förutsägelse och strategi Katri Vataja. 

Vi vill gestalta de framtidsvyer som de svaga signalerna berättar om och fundera på hur det vore att leva i dessa framtider:  

Mungiporna värker när jag än en gång ler för att bli insläppt på arbetsplatsen. Jag försöker se fokuserad ut fast jag ännu känner mig lite trött, eftersom jag vet att ett antal övervakningskameror övervakar mina handlingar. Jag går raskt framåt för att lura mina smarta skor, men det kommer knappast att påverka min smarta tatuering. (en av framtidsberättelserna i utredningen) 

Mer information

Svaga signaler 2022 – berättelser om framtider-utredningen innehåller en samling intressanta svaga signaler, korta framtidsberättelser som utgår ifrån signalerna samt verktyg för att utnyttja svaga signaler. 

Svaga signaler 2022-utredningens release-evenemang är torsdagen den 13 januari 2022 kl. 9.00–10.30. Fler än 2 900 människor har redan anmält sig till tillställningen och 50 aktörer runtom i Finland i samband med tillfället ordna en egen Signalstudio, där svaga signaler diskuteras.

Nyckelord

Kontakter

Katri Vataja, direktör för förutsägelse och strategi, katri.vataja@sitra.fi och tfn
+358 (294) 618 230

Anna Solovjew-Wartiovaara, ledande kommunikationsexpert, anna.solovjew-wartiovaara@sitra.fi och tfn 040 830 2825

Mikko Dufva, ledande expert i förutsägelse, mikko.dufva@sitra.fi och tfn +358 (29) 4618 249

Bilder

Foto: Topias Dean ja Eve Nieminen, Sitra
Foto: Topias Dean ja Eve Nieminen, Sitra
Ladda ned bild

Om

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbart välbefinnande.

Följ Sitra

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sitra

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum