Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Svenska nu erbjuder vägkost till kommunalvalskandidaterna

Dela

Nätverket Svenska nu har producerat ett material som riktar sig till alla kommunalvalskandidater (se bilagan). Syftet är att ge kandidaterna vägkost inför deras eventuella kommunala förtroendeuppdrag.

Gunvor Kronman
Gunvor Kronman

Ordföranden för Svenska nu:s styrgrupp, Hanaholmens VD Gunvor Kronman betonar att de kommunala beslutsfattarna har mycket inflytande när det gäller timresurserna i grundskolan.

”Goda kunskaper i svenska är en merit på arbetsmarknaden och vi vill uppmuntra kommunerna att erbjuda svenskan som långt A-språk för sina elever”, säger Kronman.

Svenska nu påpekar att kommunerna kan profilera sig genom att lyfta fram tvåspråkigheten.

”Jag är imponerad över hur till exempel Lahtis har skapat en utbildningsstig på svenska och även Uleåborg är med och utvecklar språksamarbete över Bottenviksbågen. Finskspråkiga kommuner har mycket att vinna på att lyfta fram det svenska”, anser Kronman.

Svenska nu förespråkar också mera målinriktat samarbete med kommuner i Sverige.

”Vänortssamarbetet med Sverige har långa anor, men denna potential utnyttjas inte fullt ut. Coronatiden har synliggjort behovet av mera bilateral dialog och samarbete mellan kommuner. Samarbetet med en svensk kommun förtjänar att lyftas fram i kommunens strategi för att skapa systematik i verksamheten”, säger Kronman. 

Mera information:

Gunvor Kronman, verkställande direktör

tfn 040 745 1738

gunvor.kronman(at)hanaholmen.fi

Nätverket Svenska nu motiverar och inspirerar finskspråkiga barn och ungdomar i hela landet att våga använda svenska. Nätverket erbjuder levande möten med Sverige och svenskan i skolans värld och lyfter fram kulturupplevelsernas roll och betydelse för språkinlärningen och pedagogiken. Svenska nu verkar för ett tvåspråkigt Finland och engagerar sig i frågor som berör svenskundervisningen.

Nätverket Svenska nu koordineras av Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

www.svenskanu.fi 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunvor Kronman
Gunvor Kronman
Ladda ned bild

Dokument

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum