Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Svenska nu & Pohjola-Nordens Ungdomsförbund presenterar Äventyret Nordjobb

Dela

Hanaholmens Svenska nu-nätverk erbjuder virtuella besök av tidigare nordjobbare till finskspråkiga skolor. Programmet heter Äventyret Nordjobb och det har utvecklats i samarbete med Pohjola-Nordens Ungdomsförbund. Våren 2022 kan det även bli aktuellt med fysiska besök i skolorna.

”Efter en grundlig rekryteringsprocess valde vi fyra tidigare nordjobbare med finska som modersmål med i projektet och utarbetade ett koncept som passar svenskundervisningen. Under lektionen får eleverna höra någon av dessa fyra ungdomar berätta närmare om sitt Nordjobbäventyr på svenska. Eleverna behöver förebilder som visar den konkreta nytta som svenskkunskaper kan ge”, konstaterar Svenska nu-nätverkets projektchef Mikael Hiltunen.

”Äventyret Nordjobb är en välkommen satsning för att göra Nordjobb känt bland finskspråkiga elever på andra stadiet. I helheten ingår också att eleverna själva får öva på att söka Nordjobb och vi hoppas att detta genererar många nya fina ansökningar”, säger generalsekreteraren för Pohjola-Nordens Ungdomsförbund Lena Höglund.

Länk till programmet: https://svenskanu.fi/program/aventyret-nordjobb/

Presentation av nordjobbarna som besöker skolorna

Emma Kalliomäki är 22 år gammal och hemma från Åbo. Numera bor och jobbar hon i Stockholm. Hon har varit nordjobbare i Stockholm tre somrar i rad (2017–2019) och jobbade då inom hemtjänsten.

Pihla Koskelo är en 22 år gammal receptionist från Uleåborg som pluggar till inträdesprovet i medicin. Hon har spenderat tre säsonger som nordjobbare på ett hotell i Geiranger i Norge.

Henriikka Mankonen är 22 år och hemma från S:t Karins. Hon studerar medicin vid Åbo universitet. Sommaren 2019 jobbade hon som vårdbiträde inom hemtjänsten i Danderyd i Sverige.

Siiri Seppä är en 24 årig helsingforsare, som flyttade till Norge år 2018 för att studera veterinärmedicin. Hon bor i Ås, en liten studentstad strax utanför Oslo. Hon började sitt äventyr i Norden som nordjobbare på en fiskfabrik på Grönland år 2016.

Mera information:

Mikael Hiltunen, projektchef                                          Lena Höglund, generalsekreterare

Nätverket Svenska nu                                                   Pohjola-Nordens Ungdomsförbund

+358(0)40 620 6006                                                      +358(0)44 733 5781

mikael.hiltunen@hanaholmen.fi                                     lena.hoglund@pohjola-norden.fi

Nätverket Svenska nu motiverar och inspirerar finskspråkiga barn och ungdomar i hela landet att våga använda svenska. Nätverket erbjuder levande möten med Sverige och svenskan i skolans värld och lyfter fram kulturupplevelsernas roll och betydelse för språkinlärningen och pedagogiken. Svenska nu verkar för ett tvåspråkigt Finland och engagerar sig i frågor som berör svenskundervisningen. Nätverket Svenska nu koordineras av Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

Nordjobb förmedlar säsongsjobb, bostad samt kultur- och fritidsprogram till unga mellan 18 och 30 år. Nordjobb arbetar för att öka mobiliteten på den nordiska arbetsmarknaden och för att öka kunskapen om språk och kultur i Norden. Nordjobb har sedan 1985 möjliggjort för 27 000 unga att uppleva ett annat nordiskt land. Nordjobb koordineras i Finland av Pohjola- Nordens Ungdomsförbund.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum