Helsingfors universitet

Svenska social- och kommunalhögskolan inleder socialarbetarutbildning i Vasa hösten 2022

Dela

Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet erbjuder 15 nybörjarplatser i socialt arbete hösten 2022. Högskolans styrelse fattade beslutet 9.11.2021. Den treåriga kandidatutbildningen i socialt arbete följs av en tvåårig magisterutbildning i socialt arbete, vilken ges i samarbete med Statsvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet.

Svenska social- och kommunalhögskolan (Soc&kom) har en lång erfarenhet av att ordna socialarbetarutbildning i Vasa. Högskolan har två gånger (med start 2006 och 2014) erbjudit en kompletterande kandidatutbildning i socialt arbete i Vasa i formen av öppna universitetsstudier. Utbildning på magisternivå har också två gånger (2011–2014 och 2017–2020) genomförts i Vasa i samarbete mellan Soc&kom och Statsvetenskapliga fakulteten.

Behovet av ökad socialarbetarutbildning har påtalats i media och Undervisnings- och kulturministeriet har i sina strategiska dokument lyft fram det ökade behovet av socialarbetare fram till 2030. Eftersom Soc&kom och Statsvetenskapliga fakulteten har ett lagstadgat riksansvar för utbildning av svenskkunniga socialarbetare erbjuds nu dessa 15 nybörjarplatser i socialt arbete i Vasa. Syftet är också att svara på det ökade behovet av personal inom det sociala området till följd av vårdreformen.

Professor Helena Blomberg-Kroll, som är ämnesansvarig för socialt arbete vid Soc&kom, ser det som naturligt att de 15 nybörjarplatserna förläggs till Vasa, som ligger i landets enda svenska vårdområde Österbotten och som Soc&kom och Statsvetenskapliga fakulteten har haft goda samarbetserfarenheter med sedan tidigare.

– Skillnaden till tidigare kandidatutbildningar är att Soc&kom erbjuder en hel kandidatutbildning på 180 studiepoäng i Vasa. Magisterutbildning genomförs i samarbete med Statsvetenskapliga och en stor del av undervisningen sker i Vasa, men en del kursmoment kan kräva besök i Helsingfors, säger Blomberg-Kroll.

Enligt rektor Johan Bärlund möjliggörs Vasautbildningen av den tilläggsfinansiering som Undervisnings- och kulturministeriet har utlovat för en femårsperiod för nybörjarplatserna.

– Tilläggsfinansieringen har varit ett viktigt incentiv för oss att inleda socialarbetarutbildningen i Vasa med 15 nybörjarplatser hösten 2022, säger Bärlund.

Undervisningen kommer att bygga på en kombination av distans- och hybridundervisning som ordnas inom ramen för Soc&koms ordinarie undervisning och av närundervisning som erbjuds i Vasa. Den erfarenhet av digitaliserad undervisning och distansundervisning som pandemin har medfört gör det lättare att utforma ett mångsidigt kursutbud så att det passar även en utlokaliserad utbildning.

Soc&kom kommer också att anställa en universitetslektor i socialt arbete med Vasa som arbetsort samt anlita timlärare för undervisningen.

– Det är viktigt att studenterna upplever att de har en egen ansvarslärare i Vasa, säger Bärlund.

Förutom samarbete med juristutbildningen i Vasa är målet att utöka samarbetet med andra undervisningsanordnare i regionen. Samarbete har också planerats med Umeå universitet. Kandidatutbildningen i socialt arbete hösten 2022 kommer att förläggas vid Helsingfors universitets juridiska Vasaenhet på adressen Storalånggatan 28–30.

Tilläggsinformation ges av:

Professor Helena Blomberg-Kroll, helena.blomberg@helsinki.fi, tfn 050 448 4719
Rektor Johan Bärlund, johan.barlund@helsinki.fi, tfn 050 448 2735
Universitetslektor Harry Lunabba, harry.lunabba@helsinki.fi, tfn 050 416 0390

Kontakter

Länkar

Om

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Universitetet grundades 1640.

Följ Helsingfors universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum