Suomen riistakeskus

Syksyn saalis 135 karhua

Jaa

Lokakuun lopussa päättyneellä karhunmetsästyskaudella saatiin saaliiksi koko maassa yhteensä 135 karhua. Yhdeksästä poikkeuslupapäätöksestä valitettiin ja hallinto-oikeudet asettivat luvat täytäntöönpanokieltoon. Saalismäärä jäi noin kolmasosaan edellisvuoden saaliista. Maa- ja metsätalousministeriön asettama enimmäiskiintiö metsästyskaudelle oli 346 eläintä.

Karhua metsästetään poronhoitoalueen ulkopuolisen Suomen alueella kannanhoidollisilla poikkeusluvilla. Luvat kohdennettiin vahvimman karhukannan alueille, jotka sijaitsevat pääsääntöisesti itäisessä Suomessa. Suomen riistakeskus myönsi kannanhoidollisen luvan 197 karhun kaatamiseen. Lupia oli eniten Pohjois-Karjalassa, mutta karhujahtiin ei päästy hallinto-oikeuden asetettua päätökset täytäntöönpano kieltoon. Poronhoitoalueen ulkopuolisen Suomen alueelta kaadettiin yhteensä 74 karhua.

Poronhoitoalueella karhua metsästettiin 70 karhun alueellisen kiintiön nojalla. Kiintiöstä oli varattu 60 yksilöä poronhoitoalueen itäiseen osaan ja 10 yksilöä läntiseen osaan. Poronhoitoalueella kaadettiin yhteensä 61 karhua, joista 52 itäisellä ja 9 läntisellä kiintiöalueella.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen karhukannan kasvu on taittunut. Metsissämme liikkui arvion mukaan ennen metsästyskautta 1780–1940 yli vuoden ikäistä karhua ja noin 460 pentua. Karhukanta on suotuisan suojelun tasolla.

Taulukko: Karhusaalis 2022 alueittain.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alueiden riistapäälliköt, ks. yhteystiedot https://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot/

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme