HUS

Syntyvyyden lasku pysähtyi Uudellamaalla – nousua 1,3 prosenttia

Jaa

Vuonna 2020 synnytysten määrä HUSin alueella nousi 204 synnytyksellä edelliseen vuoteen verrattuna. HUS hoitaa synnytyksiä neljässä sairaalassaan Naistenklinikalla, Espoossa, Hyvinkäällä ja Lohjalla.

Koko 2010-luvun jatkunut syntyvyyden lasku on lähtenyt Uudellamaalla maltilliseen nousuun. Kun vuonna 2019 synnytyksiä oli 15 549, vuonna 2020 synnytettiin yhteensä 15 753 kertaa. Synnytysten määrä nousi koko HUS-alueella 1,3 %.

Synnytyksistä 76 %, lähes 13 000, hoidettiin pääkaupunkiseudulla Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa. Näissä sairaaloissa syntyvyys pysyi lähes ennallaan (Naistenklinikka -0,7 %, Espoo +1,5 %). Hyvinkäällä synnytysten määrä nousi 4,7 % ja Lohjalla 10,8 %.

”On ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun synnytysten määrä nousee. Hyvin maltillisesti, mutta kuitenkin. Tämä on erittäin lupaava uutinen”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen toteaa.

Synnytysten kokonaismäärä alkuvuonna 2020 oli selvästi loppuvuotta korkeampi: kesäkuussa HUSin alueen synnytysten määrä kasvoi 7,5 % vuoden takaiseen verrattuna. 
Koronavirusepidemian vaikutuksesta syntyvyyteen ei voida vielä tehdä johtopäätöksiä.

”Sen vaikutus alkaa näkyä syntyvyydessä vasta tänä keväänä. Loppuvuodesta vauvoja on kuitenkin syntynyt jopa edellisvuotta vähemmän. Voimme tehdä johtopäätöksiä epidemian vaikutuksesta vasta myöhemmin.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimialajohtaja Seppo Heinonen
HUS Naistentaudit ja synnytykset, Naistenklinikka ja Espoon sairaala
p. 050 436 8962
seppo.heinonen@hus.fi

Ylilääkäri Maija Jakobsson
HUS Hyvinkään sairaala
p. 040 627 7108
maija.jakobsson@hus.fi

Ylilääkäri Raija Räty
HUS Lohjan sairaala
p. 050 325 3622
raija.raty@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme