DIMECC OyDIMECC Oy

Syöpätutkimuskin vahvistuu, kun Orion löysi tohtorit PoDoCo-ohjelman kautta: Rintasyövän hoitoon haussa tehokkaita yksilöllisiä lääkehoitoja

Jaa

Suomalainen lääkeyhtiö Orion on löytänyt uuden tavan edistää korkealaatuista syöpätutkimustaan. Julia Lindqvist tuli mukaan tutkimaan ja kehittämään uutta lääkemolekyyliä ja sen käyttöä etenkin rintasyövän yksilöllisissä hoidoissa. Orion ja Lindqvist löysivät toisensa tohtorit ja yritykset yhdistävän PoDoCo-ohjelman kautta. Syksyn PoDoCo-hakuun ehtii vielä mukaan – hakuaikaa on jäljellä lokakuun loppuun asti!

Kuva: Orion
Kuva: Orion

Lehdistötiedote 15.10.2018

Orion Oyj on suomalaisen lääketeollisuuden lippulaiva, joka pyrkii kunnianhimoisesti löytämään yhä parempia lääkehoitoja myös kaikkein vakavimpiin sairauksiin kuten erilaisiin syöpiin. Siksi Orionin syöpäsairauksien päätutkija Anu Moilanen iloitsee, että yhtiön laajaa tutkimustoimintaa vahvistamaan on löytynyt kokonaan uusi kanava.

”Tämä on ollut meille pelkästään positiivinen kokemus! Julia on ensimmäinen PoDoCo-ohjelman kautta Orionille löytynyt tohtori, tämä oli meille ihan uusi avaus. Nyt meillä on toisessa tutkimushankkeessa mukana jo toinenkin PoDoCo-tohtori, ja kolmannen kanssa jo neuvotellaan”, kertoo Moilanen.

Lähes sata tohtoria on jo löytänyt tiensä yrityksiin säätiöiden rahoittaman PoDoCo-ohjelman kautta.

Rintasyövän hoitoon suuret mahdollisuudet

Julia Lindqvist tutkii, miten syöpälääkkeet toimivat molekyylitasolla.

”Näin ymmärrämme paremmin, mitkä lääkkeet kenellekin sopivat. Syöpälääkkeissä voidaan esimerkiksi saada parempi hoitovaste, jos niitä yhdistellään. Yksilöllinen lääkeyhdistelmä voi siis olla merkittävästi tehokkaampi hoito kuin minkä yksittäisellä lääkkeellä voidaan saavuttaa”, kuvaa Lindqvist tutkimuksensa taustaa.

”Olemme jo löytäneet useita uusia lääkekombinaatioita, jotka näyttävät toimivan rintasyöpäsoluissa”, kertoo Lindqvist. Lindqvist varoittaa tekemästä liian nopeita johtopäätöksiä, sillä tutkimusta on nyt tehty solumallien tasolla ja varsinaiseen potilaskäyttöön on vielä pitkä matka.

Orion tekee molekyylillä Faasi 1-tason testejä, mikä tarkoittaa käytännössä uuden lääkkeen turvallisuuden varmistamista ennen jatkotutkimuksia.

Anu Moilanen toppuuttelee innostumasta liikaa. ”Vasta potilastutkimukset paljastavat, mikä on lääkkeen todellinen teho.”

Uusi tutkimusvoima on tehokasta

Orionille PoDoCo on tarkoittanut uusia hyviä yhteyksiä yliopistomaailmaan.

”Julian ensimmäisenä PoDoCo-vuonna tutkimus sujui tehokkaasti yliopistolla. Nyt kun hän on täällä meillä niin yhteydet yliopistoon eivät ole katkenneet. Tämä on juuri sitä mitä olemme halunneet, osaavat nuoret tutkijat ovat hieno vahvistus työhömme. He tuovat tiiviimmät yhteydet yliopistoihin eivätkä ole niin sidottuja päivittäisiin rutiineihin kuin me muut”, summaa tyytyväinen Moilanen.

”Toivon, että saan jatkossakin tehdä töitä Julian kanssa”, kiittää Moilanen Lindqvistin hyvää työtä.

PoDoCo-ohjelman apurahahakukierros on meneillään 31.10.2018 asti! Ohjelmaan voi osallistua toimialasta riippumatta mikä tahansa yritys ja kuka tahansa väitöskirjan vastikään tehnyt tai lähiaikana väittelevä henkilö: www.podoco.fi.

PoDoCo -ohjelmaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Maa- ja vesitekniikan tuki ry, Svenska Kulturfonden, Tekniikan edistämissäätiö, KAUTE-säätiö, Liikesivistysrahasto, Maj ja Tor Nesslingin säätiö ja Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö sijoittaen yhteensä ohjelmaan vuosittain lähes miljoona euroa. Tämä mahdollistaa arviolta 35 kokovuosiapurahan myöntämisen vuosittain.

PoDoCo-ohjelmaa organisoi DIMECC Oy, joka on Suomen teollisuuden johtava innovaatioalusta. DIMECCin omistavat Suomen johtavat valmistavan ja digitaalisen teollisuuden yritykset, yliopistot ja tutkimuslaitokset. Yli 2000 teollisuuden ja tutkimuksen huippuammattilaista on mukana DIMECCin innovointityössä.

Lisätietoja:

Essi Huttu, PoDoCo-ohjelman päällikkö, DIMECC Oy, essi.huttu@dimecc.com, puh. 040 840 9259

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Orion
Kuva: Orion
Lataa

Tietoja julkaisijasta

DIMECC Oy
DIMECC Oy
Korkeakoulunkatu 7
33720 Tampere

http://www.dimecc.com/

DIMECC Oy on johtavien yritysten ja tutkimuslaitosten omistama digiajan innovaatiotoimija, joka yhdistää Suomen valmistavan ja digitaalisen teollisuuden sekä akateemisen tutkimuksen parhaat voimat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DIMECC Oy

Merten älykäs tulevaisuus yhä väkevämmin suomalaisten luotsattavana: One Sea sai Business Finlandilta lisää rahoitusta, Laivameklarit mukaan kehittämään digitaalista merenkulkua30.11.2018 14:23:33Tiedote

Itse- ja etäohjautuvat laivat ja muu autonominen meriliikenne ovat merkittävän askeleen lähempänä toteutumista. Huippuyritysten ja johtavien meriliikenteen asiantuntijoiden One Sea -ekosysteemi on saanut lähivuosiksi lisää rahoitusta Business Finlandilta sekä merkittävän uuden kumppanin, Suomen Laivameklarit. ”Koko merilogistiikkaa on tehostettava digitalisaation avulla, ja se onnistuu vain hyvällä yhteistyöllä. One Sea on avainasemassa”, painottaa Sari Turkkila, Suomen Laivameklariliiton toiminnanjohtaja.

Tampere näyttää maailmalle mallia innovoinnissa – DIMECC ja DEMOLA esittelivät ainutlaatuista osaamistaan maailman huipuille Grenoblessa14.11.2018 16:00:10Tiedote

Tampere esitteli tänään uutta innovaatioiden yhdessä kehittämisen mallia Grenoblessa, maailman johtavien innovaatiokaupunkien High Level Forum 2018 -tapahtumassa. Tampere on ainut Suomesta mukaan kutsuttu kaupunki runsaan 30 edistyneimmäksi arvioidun globaalin innovoijan joukkoon. Johtavien suomalaisten innovaatioekosysteemien DIMECCin ja Demolan ainutlaatuinen innovaatiotarjonta sai innostuneen vastaanoton.

MPIDEA 2019 ideakilpailu käynnistyy! Siemens on yksi uusien ideoiden arvostajista: Ekosysteemit ja yhteiskehittäminen yhä tärkeämpi uudistavien ideoiden lähde5.11.2018 12:45:10Tiedote

Suomen teollisuuden suuri ideakilpailu MPIDEA on tänään pyörähtänyt jälleen käyntiin. MPIDEA huipentuu kesäkuussa 2019 Suomen suurimman teollisuustapahtuman MPD:n yhteydessä. Ideakilpailun alkuperäinen ehdottaja Siemens pitää uusia ideoita ensiarvoisen tärkeinä. Siemens itse luo ideoita mm. ekosysteemeissä yhteiskehittämisen kautta. Ekosysteemit ovat MPD:n pääteema 2019.

Teollisuus ja palkansaajat ajavat myös samoja tavoitteita: ÄlySuomi on tarpeen, ja se syntyy vain mittavilla julkisilla investoinneilla innovointiin24.10.2018 13:39:40Tiedote

Lakkojen lamauttaessa Suomea voi helposti unohtua, että työntekijät ja työnantajat ovat usein avainasioista myös täysin samaa mieltä. Tämä nousi esiin Suomen teollisuuden avainvaikuttajien foorumissa, kun teollisuuden tärkein innovaatioalusta DIMECC juhlisti 10-vuotistaivaltaan. Tilaisuudessa julkaistussa ÄlySuomi-kirjassa mittavia julkisia panostuksia innovointiin vaativat niin teollisuuden Risto Siilasmaa kuin Teollisuusliiton Riku Aaltokin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme