Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ryYhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

SYYn kannanotto: Epäoikeudenmukaiset opiskelijavalinnat on korjattava

Jaa
Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry vaatii todistusvalinnan pisteytysmallin uudistamista siten, että eri alojen arvostus toteutuu oikeudenmukaisesti. Todistusvalinta myös heikentää opiskelijoiden hyvinvointia keskellä hälyttävää mielenterveyskriisiä.

Vuonna 2018 käynnistyneen opiskelijavalintauudistuksen seurauksena todistusvalinta tuli lähes kaikkiin yliopistojen koulutusohjelmiin pääasialliseksi valintaväyläksi. Uudistus on vaikuttanut rakenteellisesti negatiivisella tavalla koko koulutuspolkujärjestelmän kokonaisuuteen.

Alakohtaisten pisteytysten ongelmat ovat ilmeisiä. Kun pisteytys perustuu lukion kurssimääriin, ylipainottaa todistusvalinta erityisesti matematiikan, mutta myös esimerkiksi fysiikan painoarvoa. Vastaavasti se väheksyy pienemmän kurssimäärän aineita, kuten yhteiskunnallisia ja humanistisia oppiaineita sekä kieliä. Tämä luonnollisesti ohjaa lukiolaisten opintovalintoja. Suurimmat pisteet tarjoavia aloja suositaan. Näin esimerkiksi kielten opiskelu on romahtanut vain muutamassa vuodessa.

”Rikkinäinen pisteytysjärjestelmä eriarvoistaa aloja ja heikentää suomalaisen hyvinvointivaltion kulmakiveä; yleissivistävää ja laadukasta koulutusjärjestelmää. Yhteiskunnallisen alan pisteytystä pitää muokata joustavammaksi, matematiikan painoarvoa vähentää ja alakohtaisesti relevanttien aineiden painoarvoa nostaa”, painottaa SYYn puheenjohtaja Susanna Hietala.

SYY ehdottaa pisteytyksen korjaamiseksi seuraavia toimenpiteitä:

  • Matematiikka on poistettava yhteiskunnallisen alan pisteytyksen pakollisista aineista.
  • Yhteiskunnalliselle alalle on saatava mahdollisuus painottaa toistakin reaalia.
  • Pisteytys on irrotettava kurssimääristä.
  • Opiskelijavalintoja kokonaisuudessaan on käsiteltävä kriittisesti tekemällä rakenteellisia muutoksia koko ylioppilaskirjoitusjärjestelmään.

Todistusvalinta vaikuttaa opiskelijoiden hyvinvointiin

Todistusvalinnan myötä lukiokoulutuksesta on muodostunut opiskelijoille vuosien painekattila, jossa suorituspaineet ja uupumus ovat kasvussa. Yliopisto-opiskelijoiden hyvinvointi ja mielenterveys ovat olleet merkittävästi laskussa koko 2000-luvun ajan.

Riski ongelmien kroonistumisesta merkittävä, kun yliopistoon tullaan jo valmiiksi uupuneina. Mielenterveyskriisi on yksi aikamme suurimmista opiskelijoita koskevista haasteista. Jos rakenteellisia ratkaisuja ei löydetä nyt, tulee ongelmien korjaaminen tulevaisuudessa yhteiskunnalle kestämättömän kalliiksi, pahimmillaan jopa mahdottomaksi. OECD:n arvion mukaan mielenterveyden häiriöiden kustannukset olivat Suomelle vuonna 2018 eli ennen koronaa jo 11,5 miljardia euroa vuodessa.

SYY vaatii, että yhteiskuntaa ja koulutusjärjestelmää tarkastellaan kriittisesti ja kehitetään niin, että yhä harvempi uupuu ja kokee ylimitoitettuja suorituspaineita jo nuoresta pitäen. SYY pitää 2010-luvulla toteutettuja koulutusleikkauksia anteeksiantamattomina. Leikkaukset sekä koulutuspolitiikassa vallassa ollut tehokkuusajattelu sivistyksen ja oppimisen itseisarvon sijaan ovat johtaneet tähän hälyttävään tilanteeseen. Myös todistusvalinta on osa tätä kehitystä.

Onko koko ylioppilaskirjoitusjärjestelmälle enää relevantteja perusteita, kysyy SYY. Onko järjestelmästä tullut lähinnä suorituspaineita ja uupumusyhteiskuntaa vahvistava, vääränlaiseen oppimiseen kannustava ja koulutusjärjestelmää rapauttava reliikki?

Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry on Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n opiskelijajärjestö. Lue lisää SYYstä täällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

SYYn puheenjohtaja Susanna Hietala
susanna.hietalaa@gmail.com
050 9186 340

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Mikonkatu 8 A
00100 Helsinki

010 231 0350https://yka.fi/

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on akavalainen etu- ja palvelujärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvojana työmarkkinoilla. Liiton nimi oli aiemmin Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto SVAL ry. Liittoon kuuluu yli 13 000 korkeakoulutettua jäsentä, jotka työskentelevät hallinnon, talouden, tutkimuksen, koulutuksen sekä viestinnän esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat VTM, YTM ja HTM. Lisätietoja: yka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Puoluesihteerien paneelissa kysytään, kaventaako nykyinen politiikan teko demokratiaa31.1.2023 11:33:07 EET | Kutsu

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan keskustelutilaisuudessa 15.2.2023 klo 17–18.30 poliitikot ja tutkijat arvioivat poliittisen järjestelmämme tulevaisuutta yhä monikriisisemmässä toimintaympäristössä. Vahvistaako vai heikentääkö suomalainen politiikan teko demokratiaa? Tilaisuuden päättää puoluesihteerien paneeli.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme