Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ryYhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

SYYn kannanotto: Opiskelijoiden oikeus riittävään opintotukeen turvattava

Jaa
Velanotto tai työskenteleminen ei voi olla opiskelujen rahoittamisen perusta. Opintotuki on nostettava tasolle, jolla sillä pärjää ilman luopumista muusta elämästä, vaatii Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry.

Jos suomalainen opiskelija ei halua elää opintotuella köyhyysrajalla tai velaksi, hänen on tehtävä käytännössä kahta työtä samaan aikaan – opiskella ja työskennellä (Yle). Normaalisti tällaista työtaakkaa pidettäisiin kohtuuttomana, mutta opiskelijoiden kohdalla vaatimuksilla ei ole ylärajaa.

Kohtuuttomien vaatimusten takana on käsitys, jonka mukaan opiskelua pidetään työn tekemisen sijaan vapaa-ajan huvina. Siksi opiskelijoiden toimeentulo nähdään helppona leikkauskohteena, ja opiskelijoiden voidaan edellyttää elävän velaksi. Korona-aika on kasvattanut entisestään opiskelijoiden kokemaa ahdinkoa, kun töitä ei välttämättä olisi saanutkaan.

Millaisen vaihtoehdon yhteiskunta tarjoaa tällä hetkellä opiskelijalle työnteon tilalle? Velkaisen ja köyhyysrajalla kitkuttelevan arjen. Tässä tavoitteessa on onnistuttu, sillä valtion takaamien opintolainojen kokonaispääoma on yli kaksinkertaistunut vuoden 2017 jälkeen. Toisaalta edes velkaantumalla ei elele leveästi, sillä opintorahaa, opintolainan maksimimäärää ja asumistukea nostavan opiskelijan tulot ylittävät pienituloisuusrajan vain kymmenillä euroilla.

Opiskelijoiden toimeentulo on opiskelijoita suurempi yhteiskunnallinen kysymys. Toimeentulolla on vaikutus myös korkeakoulutuksen houkuttelevuuteen: Jos 25–34-vuotiaiden koulutustason laskeminen (Tieto&trendit) halutaan kääntää ja Suomen sijoitusta OECD:n keskitason alapuolelta parantaa, korkeakouluopintoihin tulee keksiä muita houkuttimia kuin eläminen vuosien ajan köyhyysrajan tuntumassa.

Nykyinen tukijärjestelmä ei myöskään ota riittävästi huomioon opiskelijoiden moninaisia lähtökohtia. Oma ala saattaa löytyä vasta kiemuraisten elämänvaiheiden jälkeen, ja toisaalta työelämä vaatii monimutkaistuessaan kouluttautumista myös työuran myöhemmissä vaiheissa. Tekoälyn ja robotisaation synnyttämässä nopeassa työelämän muutoksessa on turvattava myös alanvaihtajien toimeentulo uudelleenkouluttautumisen aikana.

Tuore päätös opintotuen tulorajan nostamisesta on hyvä askel opiskelijoiden taloudellista vapautta kohti, mutta opintotuen korottaminen ei voi yksin ratkaista opiskelijoiden toimeentulon ongelmia. Tulorajaa nostettiin pysyvästi (Helsingin Sanomat) siten, että vuonna 2023 se on puolet korkeampi kuin vuonna 2021. Vaikka toimi antaa joustavuutta opiskelijoille suunnitella talouttaan paremmin, se ei saa jättää opintorahan kehittämistä varjoonsa.

Siksi vaadimme ratkaisuksi opiskelijoiden vaikeaan tilanteeseen, että myös opintorahan määrää tulee nostaa. Nosto mahdollistaisi toimeentulon, jonka avulla opiskelijat voivat keskittyä opintoihinsa ja valmistua tavoiteajassa. Riittävän suuri opintoraha voi myös ehkäistä opiskelijoiden uupumusta vapauttamalla heidät työn ja opintojen pakollisesta yhteensovittamisesta. Opintotuki on opiskelua varten, ja siihen sen on riitettävä!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suvi Kilpijärvi, puheenjohtaja
Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat
044 293 0585
syy-puheenjohtaja@yka.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Mikonkatu 8 A
00100 Helsinki

010 231 0350https://yka.fi/

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry eli YKA on yhteiskunta-alan korkeakoulutettuja edustava ammattijärjestö. Valvomme noin 13 000 jäsenemme ammatillisia, taloudellisia ja sosiaalisia etuja työmarkkinoilla. Lisäksi tuemme jäsentemme urahyvinvointia ja työelämätaitoja. Tunnistamme, että työmarkkinat ovat jatkuvassa muutoksessa ja mukautamme palvelujamme sopimaan jäsentemme moninaisiin tarpeisiin.

Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry on jokaisen valtio-, yhteiskunta- tai hallintotieteitä opiskelevan oma etujärjestö. Kattojärjestömme on akavalainen Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry. SYY ry:n jäsenistö koostuu Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen perustutkintoa suorittavista jäsenistä. Jäseniä SYYssä on noin 2 500.

yka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Puoluesihteerien paneelissa kysytään, kaventaako nykyinen politiikan teko demokratiaa31.1.2023 11:33:07 EET | Kutsu

Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan keskustelutilaisuudessa 15.2.2023 klo 17–18.30 poliitikot ja tutkijat arvioivat poliittisen järjestelmämme tulevaisuutta yhä monikriisisemmässä toimintaympäristössä. Vahvistaako vai heikentääkö suomalainen politiikan teko demokratiaa? Tilaisuuden päättää puoluesihteerien paneeli.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme