Taideyliopisto

Tai­dey­li­opis­to pol­kai­si pys­tyyn korona-​apurahan ul­ko­maa­lai­sil­le tai­deo­pis­ke­li­joil­le

Jaa

Viidennes Taideyliopiston opiskelijoista tulee ulkomailta. Koronaviruspandemia on ajanut monet heistä hankalaan tilanteeseen. Siksi Taideyliopisto ja joukko suomalaissäätiöitä yhdistivät voimansa ja kokosivat yhteensä 155 000 euron summan, josta myönnetään apurahoja Taideyliopiston kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille.

Kuva: Veikko Kähkönen / Taideyliopisto
Kuva: Veikko Kähkönen / Taideyliopisto

Koronaviruspandemialla on taloudellisia vaikutuksia lähes kaikille taidealan toimijoille. Taidealojen opiskelijoille pandemia on merkinnyt esiintymistilaisuuksien ja kesätöiden menettämistä sekä opintojen pitkittymistä.

Kansainvälisille opiskelijoille aiheuttavat lisäkustannuksia esimerkiksi oleskelulupahakemukset ja terveysvakuutukset. Heidän tukiverkostonsa ovat kaukana kotimaassa, ja he ovat usein vain rajoitetusti suomalaisen yhteiskunnan tarjoamien etuuksien piirissä. EU:n ulkopuolelta tulleilta opiskelijoilta vaaditaan lisäksi tiettyä varallisuutta ehtona oleskeluluvan jatkamiselle.

”Taideyliopisto on jo antanut ensi vuoden lukuvuosimaksuista huojennuksia niille ulkomaisille opiskelijoille, joita lukuvuosimaksut koskevat. Totesimme, ettei se kuitenkaan vielä riitä, vaan käynnistimme toukokuussa apurahojen keräämisen kansainvälisten opiskelijoidemme tueksi”, kertoo Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja Heikki Lehtonen.

Tukea saatiin 155 000 euroa. Apurahoja myönsivät Leonora ja Yrjö Paloheimon Säätiö, Saastamoisen säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö, Tiina ja Antti Herlinin Säätiö, Konstsamfundet ja Wihurin rahasto. Myös Taideyliopisto osoitti keräykseen oman tukisummansa.

”Suomalaista taidetta on mahdotonta ajatella ilman maantieteelliset rajat ylittäviä vaikutteita. Taide on perusolemukseltaan kansainvälistä, ja siksi vuorovaikutus on keskeistä myös taiteilijoiden koulutuksessa. Hienoa, että niin moni säätiö näki kansainvälisyyden arvon ja lähti nopealla aikataululla tukemaan opiskelijoita”, Lehtonen sanoo.

Kokonaissumma jaetaan tasan apurahaa hakeneille ja kriteerit täyttäville Taideyliopiston kansainvälisille perus- ja jatkotutkinto-opiskelijoille. Haku oli avoinna 15.–21.6.2020. Hakuaikana hakemuksia kertyi 154 kappaletta, mikä osoittaa tuen tarpeellisuuden. Myönnettyjen apurahojen tarkoituksena on turvata kansainvälisten opiskelijoiden opinnoissa edistyminen, valmistuminen sekä taiteellinen työskentely.

Läs meddelandet på svenska. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Veikko Kähkönen / Taideyliopisto
Kuva: Veikko Kähkönen / Taideyliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Ryhmänäyttely Cooking for the Apocalypse tutkii lajien välisiä suhteita kriisiaikana20.11.2020 10:15:00 EETTiedote

Vuoden viimeinen näyttely Exhibition Laboratoryssa, 20.11.2020 yleisölle avautuva Cooking for the Apocalypse, tutkii lajien välisiä suhteita taiteen ja teknologian välityksellä. Taiteilija ja elokuvantekijä Jack Faberin kuratoimassa näyttelyssä on mukana teoksia kuudeltatoista kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, niiden joukossa videota, installaatioita, valokuvaa ja performanssia. Näyttelyn alaotsikko Interspecies Relations in Time of Crisis johdattaa ajattelemaan, kuinka nykyinen globaalien kriisien ja kiihtyneen kulutuksen aikakausi on vienyt ihmisen ja luonnon yhä etäämmälle toisistaan. Näyttely kysyy, ovatko ahdistus ja apatia ainoat tuntemamme suhtautumistavat, joiden avulla kykenemme reagoimaan etenevään ekokatastrofiin. Voisiko nykytaide tehdä muutakin kuin muistuttaa tragediasta tai surra? Entä mikä on kulttuuriteollisuuden osuus kriisin vahvistamisessa? Sen sijaan että tuijottaisimme nykyisten ja tulevien sukupuuttojen aiheuttamaan tyhjyyteen, näyttelyn teokset tar

Sopraano Kajsa Dahlbäck nostaa valokeilaan barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät18.11.2020 12:15:00 EETTiedote

Sopraano Kajsa Dahlbäck on taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tarkastellut barokkimusiikkia laulajan näkökulmasta. Viidessä jatkotutkintokonsertissaan hän nosti esille erityisesti barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät ja havaitsi, että 1600-luvun naislaulajat ja -säveltäjät olivat aikanaan taitavia ja vaikutusvaltaisia taiteilijoita. Dahlbäckin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 28. marraskuuta.

Emilie Gardberg Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi17.11.2020 12:19:29 EETTiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi valittiin Master of Arts Emilie Gardberg. Suomen Lontoon-instituutin johtajana työskentelevällä Gardbergilla on monipuolinen kokemus erilaisista taide- ja kulttuurialan johtotehtävistä. – Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on kansainvälisesti erittäin arvostettu. Sen tulokset näkyvät kauas maamme rajojen ulkopuolelle. Sibelius-Akatemialla on mahdollisuus ainutlaatuiseen yhteistyöhön ja alan dynaamiseen kehittämiseen. Dekaanina haluan erityisesti korostaa taiteen yhteiskunnallista merkitystä sekä yliopistoyhteisön inspiroivaa toimintakulttuuria, Gardberg toteaa. Emilie Gardberg on työskennellyt Suomen Lontoon-instituutissa vuodesta 2018. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana ja Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä. Hän on myös opettanut taidehallintoa ja johtamista vierailevana luennoitsijana useissa korkeakouluissa. Dekaanin tehtävänä on johtaa Sibelius-Akatemiaa osana Taideyliopistoa. Kokona

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme