Taideyliopisto

Tai­dey­li­opis­to pol­kai­si pys­tyyn korona-​apurahan ul­ko­maa­lai­sil­le tai­deo­pis­ke­li­joil­le

Jaa

Viidennes Taideyliopiston opiskelijoista tulee ulkomailta. Koronaviruspandemia on ajanut monet heistä hankalaan tilanteeseen. Siksi Taideyliopisto ja joukko suomalaissäätiöitä yhdistivät voimansa ja kokosivat yhteensä 155 000 euron summan, josta myönnetään apurahoja Taideyliopiston kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille.

Kuva: Veikko Kähkönen / Taideyliopisto
Kuva: Veikko Kähkönen / Taideyliopisto

Koronaviruspandemialla on taloudellisia vaikutuksia lähes kaikille taidealan toimijoille. Taidealojen opiskelijoille pandemia on merkinnyt esiintymistilaisuuksien ja kesätöiden menettämistä sekä opintojen pitkittymistä.

Kansainvälisille opiskelijoille aiheuttavat lisäkustannuksia esimerkiksi oleskelulupahakemukset ja terveysvakuutukset. Heidän tukiverkostonsa ovat kaukana kotimaassa, ja he ovat usein vain rajoitetusti suomalaisen yhteiskunnan tarjoamien etuuksien piirissä. EU:n ulkopuolelta tulleilta opiskelijoilta vaaditaan lisäksi tiettyä varallisuutta ehtona oleskeluluvan jatkamiselle.

”Taideyliopisto on jo antanut ensi vuoden lukuvuosimaksuista huojennuksia niille ulkomaisille opiskelijoille, joita lukuvuosimaksut koskevat. Totesimme, ettei se kuitenkaan vielä riitä, vaan käynnistimme toukokuussa apurahojen keräämisen kansainvälisten opiskelijoidemme tueksi”, kertoo Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja Heikki Lehtonen.

Tukea saatiin 155 000 euroa. Apurahoja myönsivät Leonora ja Yrjö Paloheimon Säätiö, Saastamoisen säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö, Tiina ja Antti Herlinin Säätiö, Konstsamfundet ja Wihurin rahasto. Myös Taideyliopisto osoitti keräykseen oman tukisummansa.

”Suomalaista taidetta on mahdotonta ajatella ilman maantieteelliset rajat ylittäviä vaikutteita. Taide on perusolemukseltaan kansainvälistä, ja siksi vuorovaikutus on keskeistä myös taiteilijoiden koulutuksessa. Hienoa, että niin moni säätiö näki kansainvälisyyden arvon ja lähti nopealla aikataululla tukemaan opiskelijoita”, Lehtonen sanoo.

Kokonaissumma jaetaan tasan apurahaa hakeneille ja kriteerit täyttäville Taideyliopiston kansainvälisille perus- ja jatkotutkinto-opiskelijoille. Haku oli avoinna 15.–21.6.2020. Hakuaikana hakemuksia kertyi 154 kappaletta, mikä osoittaa tuen tarpeellisuuden. Myönnettyjen apurahojen tarkoituksena on turvata kansainvälisten opiskelijoiden opinnoissa edistyminen, valmistuminen sekä taiteellinen työskentely.

Läs meddelandet på svenska. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Veikko Kähkönen / Taideyliopisto
Kuva: Veikko Kähkönen / Taideyliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Väitös: Ohjelmistovalinnoilla merkittävä rooli kuoroidentiteetin muodostumisessa 3.5.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Kuorolaulu on suosittua Tansanian evankelisluterilaisessa kirkossa. Leena Lampinen on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, minkälainen merkitys ohjelmistovalinnoilla on yhden tansanialaisen hiippakunnan kuorojen identiteettien rakentumisessa. Lampisen väitöskirja ”Our Songs and Other People’s Songs. Music and Identities in a Lutheran Diocese in Tanzania” tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 10.5.2021.

Väitös: Musiikin korkeakoulutus voi vastata pakolaistilanteeseen interkulttuurisella musiikkiyhteistyöllä27.4.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Musiikkikorkeakouluilla on mahdollisuus ottaa merkittävä rooli pakolaistaustaisten muusikoiden integroitumisessa ja osallisuudessa vastaanottomaassa, selviää MuM Katja Thomsonin väitöskirjasta. Se käsittelee World in Motion -yhtyettä, joka sosiaalisena innovaationa yhdisti musiikin opiskelijat ja pakolaisina Suomeen saapuneet muusikot. Thomsonin väitöskirja Vastavuoroinen integraatio musiikillisessa kolmannessa tilassa: Etnografinen tutkimus pakolaistaustaisten muusikoiden ja Sibelius-Akatemian opiskelijoiden parissa tarkastetaan 7.5.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme