Taideyliopisto

Taideyliopisto vakinaisti 80 opettajan ja tutkijan tehtävää

Jaa

Työtuomioistuimen joulukuinen päätös toi muutoksen pitkään vallinneeseen määräaikaisten opetustehtävien perinteeseen.

Taideyliopistossa käytiin helmi-maaliskuussa 2021 yhteistoimintaneuvottelut, joiden tuloksena 80 opetus- ja tutkimustehtävissä työskentelevän työntekijän työsuhde päivitettiin toistaiseksi voimassa olevaksi. Lisäksi kahdeksalle henkilölle tarjottiin muuta vakituista tehtävää. 

Vakinaistamisten taustalla on työtuomioistuimen joulukuussa 2020 antama päätös kahden Taideyliopiston professorin työsuhteen määräaikaisuuden perusteista. Työtuomioistuin katsoi taidealan opetustehtävän luonteen riittämättömäksi määräaikaisuuden perusteeksi ja piti tarkastelussa olleita työsuhteita toistaiseksi voimassa olevina. 

Työtuomioistuimen päätöksen jälkeen Taideyliopisto kutsui koolle yhteistoimintaneuvottelut ja tarkasteli yhteensä 186 opetus- ja tutkimustehtävissä työskentelevän, kokonaistyöajan piiriin kuuluvan työntekijän määräaikaisen työsuhteen perusteet. 

Tarkastelun myötä pääosa sellaisista määräaikaisista työsuhteista, joiden määräaikaisuuden perusteena oli taidealan opetustehtävän luonne, arvioitiin toistaiseksi voimassa oleviksi.  

Koulutuksen yhteys taidekenttään tärkeä 

Työtuomioistuimen linjaus toi muutoksen erityisesti kuvataiteentanssin ja teatterin aloilla vuosikymmeniä voimassa olleeseen käytäntöön, jossa yliopistojen opetus- ja tutkimustehtävät ovat määräaikaisia. Käytäntöä on perusteltu sillä, että taidetta ei tehdä yliopistoissa vaan taidekentällä Taidealojen määräaikaiset opetus- ja tutkimustehtävät on rinnastettu tiedeyliopistojen vahvasti työelämään kiinnittyneisiin, määräaikaisiin professor of practice -tehtäviin, jotka mahdollistavat tiiviimmän vuorovaikutuksen alan muuttuvien käytäntöjen ja yliopistokoulutuksen välillä. 

“Kun vakinaisten työntekijöiden osuus nyt kasvaa, pystymme luomaan yliopiston kehitystyölle pitkäjänteisyyttä, mikä on arvokas asia. Jatkuvuuden lisäksi elävän yhteyden säilyttäminen suomalaiseen ja kansainväliseen taidekenttään on meille edelleen elintärkeää. Olemme yhdessä henkilöstön edustajien kanssa käyneet läpi tapoja, joilla voimme jatkossakin mahdollistaa vuorovaikutuksen taidekentän kanssa. Tällaisia keinoja voivat olla esimerkiksi vierailevat asiantuntijatehtävät, opiskelijoiden ja ammattitaiteilijoiden yhteisproduktiot, opetuksen kehittäminen yhä tiiviimmässä yhteistyössä ammattilaiskentän kanssa sekä esimerkiksi mentorointiohjelmat”, Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén toteaa.  

Urajärjestelmällä yhteiset pelisäännöt 

Taideyliopiston henkilöstöpolitiikkaa on yhdenmukaistettu määrätietoisesti jo ennen joulukuisen työtuomioistuimen päätöksen mukanaan tuomia muutoksia. Vuonna 2019 yliopisto aloitti urajärjestelmän käyttöönoton, jonka myötä toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa olevan akateemisen henkilöstön määrää oli tarkoitus lisätä merkittävästi. Työtuomioistuimen päätös vauhditti tätä muutosta 

Jatkossa professorin ja lehtorin tehtävät ovat Taideyliopistossa pääsääntöisesti vakituisia tehtäviä. Vastaisuudessakin määräaikaisina säilyvät esimerkiksi tohtorikoulutettavat, vierailevat asiantuntijat ja sijaiset. 

Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät yksimielisinä 12.3.2021.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kuorolla on merkittävä rooli paastonajan ja pääsiäisen liturgian kannattelijana12.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Hanna Remes on tohtorintutkinnossaan vertaillut kuoron liturgisia tehtäviä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kahdessa viimeisimmässä kirkkokäsikirjassa ja niiden oheisaineistoissa. Hän on tuonut tutkinnossaan myös julki harvoin kuultua suomalaista ja saksalaista kuoromusiikkia ja kantaesittänyt kaksi liturgista perinnettä uudistavaa tilausteosta. Remeksen tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 20. helmikuuta 2021.

Tohtorintutkinto tarkastelee venäläis-juutalaisen klarinettimusiikin mutkikasta kohtaloa Neuvostoliiton aikana9.2.2021 14:30:00 EET | Tiedote

Klarinetille sävellettiin entisen Neuvostoliiton aikana laaja kirjo musiikkia, josta vain murto-osa on päätynyt yleiseen ohjelmistoon ja konserttilavoille esitettäväksi. Klarinetisti Anne Elisabeth Piirainen tarkastelee taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tätä varjoon jäänyttä klarinettiohjelmistoa soittajan näkökulmasta. Piiraisen tohtorintutkinto "Clarinet Music from Russia and the Soviet Union 1917-1991: Discovering an Unexplored Side of the Clarinet Repertoire" tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 22.2.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme