Taideyliopisto

Taideyliopistolle 1,5 miljoonaa euroa kuvataiteen kansainvälistymiseen

Jaa

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on saanut Saastamoisen säätiöltä puolentoista miljoonan euron lahjoituksen, joka mahdollistaa pitkäjänteisen tuen kuvataiteen opiskelijoiden, tutkijoiden ja alumnien kansainvälistymiselle.

Taideyliopiston Kuvataideakatemia muuttaa kesän aikana uudisrakennukseen, joka valmistuu pian Sörnäisten rantatielle. Kuva: Petri Summanen
Taideyliopiston Kuvataideakatemia muuttaa kesän aikana uudisrakennukseen, joka valmistuu pian Sörnäisten rantatielle. Kuva: Petri Summanen

Taideyliopiston Kuvataideakatemia ja Saastamoisen säätiö ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2014 asti. Kansainvälistymiseen liittyvä kumppanuus jatkuu vuosina 2021–2025, ja sen myötä jo käynnissä olevat ohjelmat täydentyvät useilla uusilla kokonaisuuksilla.

Avauksia kansainvälisten verkostojen luomiseksi

Syksyllä 2021 käynnistyvä Ac/kademie Talks -keskustelusarja edustaa uudenlaista etäpedagogiikkaa. Kuvataideakatemia järjestää sen yhdessä alankomaalaisten Jan van Eyck Academien ja Rijksakademien kanssa, jotka molemmat kuuluvat Euroopan merkittävimpiin taiteilijoiden jatko-opintoja tarjoaviin akatemioihin. Akatemiat avaavat studioidensa ovet kerran kuussa järjestettävissä virtuaalisissa tilaisuuksissa, joissa keskustellaan taiteellisesta työskentelystä aina eri taiteilijan työhuoneella. Keskustelut ovat avoimia kaikille taiteesta kiinnostuneille.

Kuvataideakatemiassa vierailee vuosittain lukuisia kansainvälisiä professoreita, jotka ovat eturivin taiteilijoita ja taiteen asiantuntijoita. Saastamoisen säätiön lahjoitus mahdollistaa vierailijaprofessoriohjelman pitkäjänteisen kehittämisen. Lahjoituksen turvin luodaan myös uusi vaihto-ohjelma taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijoille ja tutkijoille.

”Taiteeseen ja sen kehitykseen liittyvät keskustelut ja verkostot ovat luonteeltaan kansainvälisiä. Saastamoisen säätiön lahjoituksen vaikutus on merkittävä, sillä sen turvin voimme tarjota opiskelijoillemme ainutlaatuisia mahdollisuuksia kansainvälisten yhteyksien ja näkökulmien syntymiseen jo opintojen aikana”, kiittää Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén.

”Uudet avaukset kansainvälisten verkostojen luomiseksi eivät olisi mahdollisia ilman pitkäaikaista sitoutumista ja jatkuvaa yhteistyötä Kuvataideakatemian ja Saastamoisen säätiön välillä. Olemme iloisia voidessamme jatkaa toimivaa ja hedelmällistä kumppanuutta”, sanoo Taideyliopisto-yhteistyöstä vastaava Marja Karttunen Saastamoisen säätiöstä.

Uusi residenssikohde Kuvataideakatemian alumneille

Saastamoisen säätiön ja Kuvataideakatemian aiemman yhteistyön aikana käynnistetyt kokonaisuudet eli opiskelijoiden kansainvälistymistä tukeva mentorointiohjelma, alumneille suunnattu residenssiohjelma sekä vuosittaiset, merkittävien taiteilijoiden ja taidealan toimijoiden Keynote-luentovierailut jatkuvat. Yhteistyö on tuonut Suomeen luennoimaan Martha Roslerin ja Okwui Enwezorin kaltaisia taidemaailman supervaikuttajia ja mahdollistanut noin kahdenkymmenen Kuvataideakatemiasta valmistuneen jatko-opinnot maineikkaissa kansainvälisissä residensseissä.

Alumniresidenssiohjelman piiriin tulee uusi, etenkin kuvanveistäjille suunnattu residenssi Skotlannissa, missä yhteistyökumppanit ovat Cove Park ja Scottish Sculpture Workshop. Jo aiemmin ohjelmaan on kuulunut viisi tunnettua residenssikeskusta: Jan van Eyck Academie Maastrichtissa, ISCP – International Studio & Curatorial Program New Yorkissa, LIFT Liaison of Independent Filmmakers of Toronto Torontossa, SPACE Lontoossa sekä Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdamissa.

”Korkeatasoinen kansainvälinen residenssi antaa taiteilijalle uudenlaisia näkökulmia sekä tilaa ja aikaa syventyä omaan työskentelyyn. Olemme todella iloisia, että voimme Saastamoisen säätiön tuen turvin tarjota alumneillemme tällaisia mahdollisuuksia”, sanoo Kuvataideakatemian dekaani Hanna Johansson.

Saastamoisen säätiö on Taideyliopiston pitkäaikainen ja merkittävä tukija. Viime vuonna Saastamoisen säätiö teki yliopistolle lahjoituksen, joka mahdollistaa viisivuotisen taiteilijapedagogiikan professuurin. Professorina aloitti helmikuussa 2021 brittiläinen Magnus Quaife. Lahjoitusprofessuuri mukaan luettuna säätiön viimeaikainen tuki Taideyliopistolle nousee kahteen miljoonaan euroon.

Saastamoisen säätiön tukemaan kansainvälistymisohjelmaan kuuluvat vuosina 2021–2025 residenssit Kuvataideakatemian alumneille, mentorointiohjelma opiskelijoille, vierailijaprofessoriohjelma, Keynote-luennot, Ac/kademie Talks -keskustelusarja sekä vaihto-ohjelma taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelijoille ja tutkijoille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taideyliopiston Kuvataideakatemia muuttaa kesän aikana uudisrakennukseen, joka valmistuu pian Sörnäisten rantatielle. Kuva: Petri Summanen
Taideyliopiston Kuvataideakatemia muuttaa kesän aikana uudisrakennukseen, joka valmistuu pian Sörnäisten rantatielle. Kuva: Petri Summanen
Lataa
Cove Park Skotlannissa on yksi alumniresidenssiohjelman uusista residensseistä. Kuva: Ruth Clark
Cove Park Skotlannissa on yksi alumniresidenssiohjelman uusista residensseistä. Kuva: Ruth Clark
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Sibafest-konserttikiertue juhlii livekeikoille paluuta18.11.2021 12:00:00 EET | Tiedote

Sibafest – Recovery Tour on mukana rakentamassa koronapandemian jälkeistä musiikkialaa uudelleen, konsertti kerrallaan. Kahdenkymmenen konsertin kiertue tuo livemusiikkia pandemian jättämään puutostilaan monessa genressä. Sibafest alkaa Helsingin Musiikkitalolta 17.1.2022 ja jatkuu kevään ajan Helsingissä, Järvenpäässä, Seinäjoella ja Kuopiossa 5.5.2022 asti. Lavoille nousevat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat.

Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta15.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Nathan Riki Thomson on tarkastellut tohtorintutkinnossaan, kuinka kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja yhteistyö voi toimia katalysaattorina uusille musiikillisille löydöille, muusikkouden laajentamiselle ja syventämiselle sekä taiteellisen identiteetin muodostumiselle. Thomsonin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 1.10.2021. Australialaissyntyinen Thomson on ensimmäinen Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksesta valmistunut tohtorikandidaatti MuTri-tohtorikoulussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme