Hemsö

Taideyliopiston Sibelius-Akatemialle akustiikka on ykkönen – peruskorjaus palautti Hemsön omistaman R-talon loiston

Jaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian käytössä oleva R-talo on taas elossa mittavan peruskorjauksen jälkeen. R-talon omistaja, yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut Hemsö toteutti kohteessa loppuvuodesta 2019 valmistuneen peruskorjauksen, jossa lopputulos suunniteltiin käyttäjän toiveiden mukaan.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian entisen päärakennuksen perusteellinen korjaus on valmis, ja Taideyliopisto pääsee taas toimimaan R-taloksi kutsutussa kiinteistössä.

Hemsö ja Taideyliopisto ohjasivat suunnitteluratkaisua yhdessä urakoitsijan kanssa jo suunnitteluvaiheessa. Hemsön kehityspäällikkö Simo Karjalainen kertoo, että tilanne on vuokralaiselle ihanteellinen: vuokralainen saa kuvailla tavoitteet ja olosuhteet, joita remontissa tavoitellaan. Vuokranantaja kiinteistön omistajana huolehtii teknisten ratkaisujen elinkaaresta ja urakoitsija määrittelee kustannukset. Omistaja tekee toiveiden perusteella ehdotuksen korjaussuunnitelmista.

”Vuokralainen pääsee määrittämään, millainen kiinteistöstä tulee, mutta heidän ei tarvitse osata teknistä puolta syvällisesti, vaan he kertovat meille esimerkiksi raja-arvot olosuhteille ja me hoidamme tilaan oikeanlaiset tekniset ratkaisut ja kannamme vastuun olosuhteiden täyttymisestä”, Karjalainen sanoo.

Ilmanvaihto ja kosteus optimoitu soittimien mukaan

Tilojen akustinen toimivuus on Sibelius-Akatemiassa käyttäjille yksi tärkeimmistä asioista. Toiveena oli, että tilat kuulostavat soittajien korvaan hyvältä ja että äänieristykset ovat niin hyvät, että tiloissa voi soittaa rauhassa eikä soittimien ääni kuulu tilasta toiseen liikaa.

Myös ilmanvaihto optimoitiin käyttäjien toiveen mukaan.

”Kiinteistössä on paljon arvokkaita ja vanhoja soittimia, jolloin tiloissa pidetään normaalia kosteampaa ilmaa, jotta soittimet pysyvät vireessä. Talossa on esimerkiksi uusi flyygelivarasto, jonka ilmanvaihto ja kosteudenhallinta on optimoitu soittimien mukaan”, Karjalainen sanoo.

Yliopiston haaveena oli saada omat harjoitustilat, joiden yhteydessä on riittävän pieniä saleja, jonne on matala kynnys mennä soittamaan.

”Tilat ovat vain Taideyliopiston käytössä, joten he saavat itse päättää, mitä esiintymistiloilla tekevät.”

Pitkä vuokrasopimus suojelee vuokralaista

R-talon kiinteistö on vuokrattu Taideyliopiston käyttöön 25 vuoden vuokrasopimuksella.

”Vuokrasopimuksen pituus suojaa vuokralaista, sillä tällöin omistaja suhtautuu riskienhallintaan pitkäjänteisesti ja perusteellisesti. Peruskorjauksen avulla saimme kiinteistöstä mahdollisimman paljon esimerkiksi sisäilman riskitekijöitä pois, jolloin vuokralaisella on käytössään monta kymmentä vuotta toimivat tilat”, Karjalainen sanoo.

R-talosta remontoitiin mahdollisimman turvallinen ja terveellinen kiinteistö. Esimerkiksi rakenteissa olevia orgaanisia aineita ja haitta-aineita poistettiin.

Myös rakennuksen suojeltu kaava vaikutti remonttiin. Esimerkiksi ulkopuolelta suojeltu julkisivu uusittiin vain osin.

”Roolimme on yhteiskuntavastuullisesti tärkeä, sillä suojelemme rakennettua ympäristöä”, Karjalainen kertoo.

R-talo entisessä loistossaan – konserttisali ja konservatorion kuppila heräsivät eloon

Karjalainen kuvailee, että R-talon remontissa on pyritty yksinkertaisuuteen.

”Tiloista on karsittu rönsyt pois: olemme tehneet simppeleitä, pelkistettyjä ratkaisuja. Peruskorjaus on tehty kiinteistön toiminnallisuus edellä.”

Tilaratkaisut on säilytetty samoissa paikoissa kuin ennen. Esimerkiksi pitkä käytävä ja luokat ovat samassa paikassa kuin aiemmin, vaikka opetustiloissa ei ole yhtään vanhaa väliseinää jäljellä. Huoneista ei ensinäkemältä uskoisi, että kaikki rakenteet on tehty uusiksi: luokkien kerrokset on purettu betonirunkoon asti, ja väliseinät ja lattiat on purettu uusien tiloilta pois.

Mittavasta remontista huolimatta moni asia on pysynyt ennallaan, ja vanhan talon historiallinen ilmapiiri on säilytetty. Esimerkiksi tärkeä 550-paikkainen konserttisali on palautettu loistoonsa, ja siellä on jo pidetty alkuvuoden aikana useita konsertteja.

Tämän lisäksi perinteinen Feeniks-kahvila avattiin jälleen, ja siellä voidaan järjestää taas esiintymisiä.

”Olemme säilyttäneet kohteessa vanhan talon hengen”, Karjalainen summaa.

Hemsö jatkaa vaativien muusikin opetus- ja esitystilojen toteuttajana myös Joensuussa, jonne se rakennuttaa parhaillaan uutta konservatoriota. Konservatorio valmistuu loppuvuodesta 2021, ja Hemsö on solminut kiinteistöstä 20 vuoden vuokrasopimuksen Joensuun kaupungin kanssa.

Fakta: Akustisesti vaativa remontti

  • Taideyliopiston Sibelius-Akatemian käytössä oleva Pohjoinen Rautatiekatu 9, eli R-talon kiinteistö on valmistunut vuonna 1931. Sen suunnitteli arkkitehti Eino Forsman.
  • Hemsö osti kiinteistön vuonna 2018. Samana vuonna Hemsö aloitti kohteessa kattavan peruskorjauksen, joka valmistui vuoden 2019 lopussa.
  • Remontin valmistumisen jälleen talo palautettiin sen alkuperäiseen käyttöön musiikin opetuksen tiloiksi. Vuosina 2015–2017 tilat toimivat eduskunnan väistötilana.
  • Peruskorjauksessa parannettiin konserttisalin, muiden salien ja luokkien akustiikkaa sekä äänieristystä. Luokkahuoneisiin on tehty kelluvat rakenteet. Akustiikkaa on kehitetty soittoluokissa avattavilla paneeleilla, joiden avulla ääntä voi joko hajottaa tai muuttaa pehmeämmäksi. Myös salien katossa ja seinillä on hyödynnetty akustiikkapaneeleja. Tämän lisäksi konserttisalien seinille on lisätty ääntä hajottavia, heijastavia ja vaimentavia elementtejä. Tiloihin on kiinnitetty myös raskaita verhoja akustiikan vaihtelua varten. Kiinteistön ilmanvaihto on tehty tavallista hiljaisemmaksi suurempien ilmanvaihtokanavien avulla.
  • Kaikki R-talon luokat ja tilat on käytännössä rakennettu uudestaan remontissa.
  • Peruskorjauksessa uusittiin myös pinnat ja vesikatto sekä modernisoitiin talotekniikkaa. Myös julkisivu uusittiin osittain.
  • Peruskorjauksen toteutti rakennusliike NCC. Hankkeessa oli mukana myös Museovirasto, sillä rakennuksen julkisivu ja konserttisali ovat suojeltuja.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Jarkko Leinonen
Suomen maajohtaja, Hemsö
puh. 040 015 0841
jarkko.leinonen@hemso.se

Simo Karjalainen
kehityspäällikkö, Hemsö
puh. 040 076 6664
simo.karjalainen@hemso.se

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hemsö
Hemsö
Korkeavuorenkatu 30 A, 1. kerros
00130 Helsinki

+46 8 501 170 00http://www.hemso.se/fi

Hemsö on Ruotsin johtava yksityinen yhteiskuntakiinteistöjen omistaja. Hemsön toimintaan kuuluu hoiva-, oppilaitos-, terveydenhuolto- ja oikeuslaitoskiinteistöjen kestävä omistaminen, ylläpitäminen ja kehittäminen. Hemsö toimii Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa. Hemsölle ovat tunnusomaisia pitkät vuokrasopimukset ja vakaat asiakkaat. Hemsön kiinteistökannan kokonaisarvo on noin 4,6 miljardia euroa. Hemsön enemmistöomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto AP3. Standard & Poor’s on myöntänyt Hemsölle maaliskuussa 2015 luottoluokituksen A-. Lue lisää: http://www.hemso.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hemsö

Tavoitteena 50 miljoonan euron hoivakotikokonaisuus – Hemsö ja uusi hoivapalveluyhtiö Hoivamme aloittivat yhteistyön19.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut kiinteistösijoittaja Hemsö on aloittanut laajan yhteistyön ikäihmisten hoivapalveluita tuottavan Hoivamme-yhtiön kanssa. Yhtiöiden solmiman raamisopimuksen mukaisesti Hemsö rahoittaa yrityksen hoivakotihankkeita ja toimii kohteiden pitkäaikaisena omistajana. Hoivamme kehittää kohteita ja on Hemsön vuokralainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme