Finnvera Oyj

Takana pandemia, Euroopassa sota, edessä taantuma – Talouden myllerryksessä hitaan kasvun vuosi tuntuisi lottovoitolta

Jaa
Parhaimmillaan vuosi 2023 on hitaan kasvun vuosi, ja vuonna 2024 talouden odotetaan taas kasvavan normaalisti tai jopa nopeammin. Vaikeasti ennustettavat ja äkilliset tapahtumat ovat kuitenkin mahdollisia. Esimerkiksi hitaamman talouskasvun Kiina on arvaamaton toimija, arvioi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Yleisin ennuste on, että Suomi vajoaa taantumaan vuonna 2023. Talouden ennustaminen on ollut viime vuosina epäkiitollista puuhaa. Koronapandemian jälkeisen vahvan kasvuvuoden 2021 jälkeen odotettiin toista hyvää vuotta, mutta sen sijaan vuotta 2022 leimasi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan seurannut epävarmuus, energiakriisi ja kiihtynyt inflaatio.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Epävarmuustekijät ovat heikentäneet yritysten ja kuluttajien luottamusta, mutta työllisyys on säilynyt hyvänä.Kysynnän aleneminen, yleinen kustannustason ja korkojen nousu ovat vaikuttaneet kuitenkin monen yrityksen talouteen. Huoli näkyi jo syksyllä etenkin pienemmissä yrityksissä, jotka kysyivät ennakoivasti joustoja rahoitukselle. Näihin Finnvera on myös varautunut.

- Epävarmuuden kasvu vähentää investointihaluja, mikä on Suomen talouden kannalta huolestuttavaa. Toimialojen välillä on edelleen suuria eroja. Finnveran näkemyksen mukaan rahoituksen kysynnän ja näkymien odotetaan kehittyvän positiivisimmin teollisuudessa, kun taas rakentamisessa odotukset ovat heikoimmat. Energiakriisi ja vihreä siirtymä ovat tuoneet uusia kasvumahdollisuuksia innovatiivisia ratkaisuja tuottaville yrityksille, Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.

Varovaisen positiivista on myös se, että Venäjän-markkinoilta poistuneet yritykset ovat löytäneet yllättävän hyvin uusia markkinoita lännestä, Euroopasta ja Yhdysvalloista.

- Suomen viennin arvo pysyi edellisvuotta korkeammalla tasolla, mutta inflaation ja kustannusten nousun takia viennin todellinen kasvu saattaa jäädä pieneksi. Maailmantalouden liikkeet heijastuvat Suomen vientiin viiveellä ja negatiivinen vaikutus on todennäköisesti vasta edessä, joten vientialoilla suhdannekestävyyttä koetellaan.

Kasvuodotukset synkkenivät synkkenemistään loppuvuonna

Keskuspankit ovat nostaneet tuntuvasti ohjauskorkojaan kiihtyneen inflaation takia, vaikka inflaatio oli suureksi osaksi seurausta ulkoisista tekijöistä eli energian hinnan noususta. Varsinkin kaasun hinnan nousun taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen poliittiset seuraukset. Vaikka kaasun hinta ei suoraan vaikuta Suomeen, välillinen vaikutus tuntuu meillä muun muassa Saksan kautta.

- Vuoden 2022 jälkipuoliskolla hintatason nousun ja nousevien korkojen yhdistelmä alkoi purra talouskasvuun. Kolmannella vuosineljänneksellä kasvu hidastui ja vuoden lopulla kasvuodotukset olivat entistä pessimistisempiä. Tuoreimmat ennusteet vuodelle 2023 odottavat Suomen talouskasvun kääntyvän miinusmerkkiseksi, Kotamäki sanoo.

Vaikeat ja äkilliset tapahtumat ovat mahdollisia

Toistaiseksi Suomen työllisyysaste on korkeammalla kuin pitkään aikaan. Myös yritykset tekevät edelleen kohtalaista tulosta, ja yritysten tase on keskimäärin hyvä. Kotitalouksillakin on ollut puskureita korona-aikana karttuneiden säästöjen kautta.

- Jos hyvin käy, parhaimmillaan vuosi 2023 on hitaan kasvun vuosi, ja vuonna 2024 talouden odotetaan taas kasvavan normaalisti tai jopa nopeammin. Vaikeasti ennustettavat ja äkilliset tapahtumat ovat kuitenkin mahdollisia. Esimerkiksi Kiina on arvaamaton toimija. Suomen merkittävistä vientimaista Kiina on tärkeä kaupan ja investointien kannalta, ja sen hidastuva kasvu voi heikentää laajemminkin Aasian maiden vienti- ja rahoitusmahdollisuuksia.

Suuret odotukset vihreälle siirtymälle lähivuosina

Yrityssektorin rahoitukseen vaikuttaa tulevaisuudessa entistä voimakkaampi siirtymä vihreää taloutta kohti. Vihreä siirtymä tulee koskemaan kaikenkokoisia yrityksiä.

- Kysymys ei enää kuulu, tuleeko vihreä siirtymä vaan kuinka nopeasti se tulee. Jokainen kotitalous ja yritys voi pohtia, kuinka voin osaltani edistää vihreää taloutta. Yritykset tulevat kohtaamaan haasteita niin kustannusten kuin tiukentuvan sääntelynkin kautta. Samaan aikaan vihreä siirtymä on valtava mahdollisuus suomalaisille yrityksille. Nyt on aika tiedostaa tilanne ja paikata informaatio- ja osaamiskuilut energiamurroksen osalta, Kotamäki sanoo.

Kotamäen mukaan rahoitustarjonta pysyy todennäköisesti hyvällä tasolla lähitulevaisuudessa – varsinkin vihreän talouden hankkeisiin. Finnvera auttaa rahoituksen keinoin yrityksiä hyötymään ilmastotoimien tuomista mahdollisuuksista.

Lisää aiheesta:

Finnveran Rahoitus & kasvu -katsaus: Epävarmuus hyydyttämässä investoinnit, yritykset varautuvat talveen - "Mitä vain voi tapahtua"

Finnveran Rahoitus & kasvu LIVE -webinaari: Suomi elää viennistä – tarvitaanko tehohoitoa. Katso tallenne osoitteessa finnvera.fi/rahoitusjakasvu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878, etunimi.sukunimi@finnvera.fi

Kuvat

Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finnvera Oyj
Finnvera Oyj
Porkkalankatu 1
00180 HELSINKI

029 460 11http://www.finnvera.fi

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Turun telakan vaikuttavuus hankintaketjulleen merkittävä – Nostaa verkoston yritysten jalostusarvoa29.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote

Veturiyritysten merkitys oman alueensa ja toimialansa elinvoimalle on suuri. Meriklusterilla Meyer Turun telakan vaikutus heijastuu laajasti alihankintaverkostoon ja nostaa verkoston yritysten jalostusarvoa ja työllisyyttä. Telakan alihankkijoiden liikevaihdon kasvun arviointiin liittyy enemmän epävarmuutta. Tämä käy ilmi telakan hankinnoista tehdystä selvityksestä. Viennin rahoituksen kannalta merkittävä alus- ja telakkateollisuus on strategisesti tärkeä teollisuudenala, jonka rooli Suomessa on jälleen kiinnostuksen kohteena myös geopoliittisista syistä.

Finnvera: Trumpin tullishokki isoin pitkään aikaan, mutta paniikkimielialakin on vaarallista – Näin vientiyritys voi suojautua riskeiltä ja vaikutuksilta4.4.2025 13:30:09 EEST | Tiedote

Suomen vienti Yhdysvaltoihin voi laskea Donald Trumpin ilmoittamien tuontitullien takia 20 prosentilla, mikä voi tehdä loven bruttokansantuotteeseen lyhyellä aikavälillä. Vaikutukset ovat myös välillisiä ja voivat ulottua esimerkiksi toimitusketjujen tai ulkomaisille ostajille kasautuvien vaikeuksien kautta suomalaiseen vientiyritykseen asti. Toisaalta pk-yritysten näkymät kotimaassa ovat piristyneet ja rahoituksen kysyntä kasvussa, mikä tukee talouden näkymiä. Myös vientiyrityksille on aukeamassa vaihtoehtoja Euroopasta ja uusilta markkinoilta, muistuttaa Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä.

Itä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran rahoitus notkahti Itä-Suomen alueella – rahoitus omistajanvaihdoksiin kasvoi13.3.2025 09:29:32 EET | Tiedote

Finnveran Itä-Suomen alueen yrityksille myöntämän rahoituksen kasvu taittui vuonna 2024 ja laski vuoden 2022 tasolle. Suomen alavireinen talous, vientimarkkinoiden heikot näkymät ja geopoliittinen epävarmuus vaikuttivat alueen pk- ja midcap-yritysten rahoituskysynnän varovaisuuteen. Vaikka talouden pohjakosketuksen uskotaan olevan jo takana päin, ei Itä-Suomessa yritysten investoinnit eikä rahoituksen kysyntä kääntynyt vielä vuoden 2024 lopulla kasvuun. Itä-Suomen maakunnista vain Pohjois-Savossa Finnveran rahoituksen myöntäminen kasvoi edellisvuodesta. Muissa Itä-Suomen maakunnissa myönnetyn rahoituksen volyymit laskivat.

Sisä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran osarahoittamat investoinnit laskivat selvästi alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä – Kanta-Hämeessä investointirahoitus kasvoi hieman12.3.2025 09:15:00 EET | Tiedote

Finnvera myönsi vuonna 2024 rahoitusta Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 154 miljoonaa euroa (155). Talouden epävarmuuden tuoma varovaisuus näkyy erityisesti Finnveran yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa järjestämän investointirahoituksen voimakkaana laskuna edellisvuodesta alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Kanta-Hämeessä investointien rahoitus hieman kasvoi, vaikka kokonaisrahoitus laski. Talouden alavireestä kertoo se, että myös rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski maakunnissa viidenneksen edellisvuoden tasosta. Talouden voimakkaampi kasvukäänne alueella näyttää siirtyvän vuoden 2025 loppupuolelle. Vireillä olevia rahoitushankkeita on Sisä-Suomen maakunnissa vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye