ELY-keskukset

Talent Boost främjar arbetsbaserad invandring – tjänsteleverantörer sökes

Dela
Programmet Talent Boost är ett program som främjar sakkunniginvandring.
Före 2030 borde den arbetsrelaterade invandringen åtminstone fördubblas så att antalet arbetskraftsinvandrare ökar med totalt 50 000.
Före 2030 borde den arbetsrelaterade invandringen åtminstone fördubblas så att antalet arbetskraftsinvandrare ökar med totalt 50 000.

Nu sätts en högre växel i för att Finland ska nå de ambitiösa mål som har uppställts för invandringen. Under innevarande mandatperiod har takten ökat och tiotals olika insatser är redan sjösatta, i syfte att göra det lättare för arbetstagare och studerande att flytta till och bli bofasta i Finland. I talkoarbetet deltar vid statens sida städer, universitet och läroinrättningar, näringslivet och en del organisationer.

Tydliga mål för arbetsbaserad invandring

Regeringen har uppställt tydliga kvantitativa mål för arbetsbaserad invandring. Före 2030 borde den arbetsrelaterade invandringen åtminstone fördubblas så att antalet arbetskraftsinvandrare ökar med totalt 50 000. Efter 2030 har Finland minst 10 000 arbetskraftsinvandrare i året som mål.

För att uppnå målen för Talent Boost-programmet måste Finland vara en internationellt konkurrenskraftig och attraktiv plats för arbete, studier, företagsamhet, boende och familjeliv. Detta kräver målmedvetet, långsiktigt arbete som sträcker sig över förvaltningsgränser och mandatperioder samt brett samarbete också mellan den offentliga och den privata sektorn.

Utbildning i ursprungslandet stöd vid internationell rekrytering

För företagen utvecklas nu tjänster som underlättar internationell rekrytering, uppbyggnad av mångkulturella arbetsgemenskaper och språklärande för arbetets behov. 

En nationell tjänst som utvecklas för företagens behov är rekryterande social- och hälsovårdsutbildning i ursprungslandet som ska främja fri rörlighet till Finland för bland andra vårdassistenter, närvårdare, sjukskötare och läkare; i ett första skede från EU- och ESS-länderna. Rekryterande social- och hälsovårdsutbildning i ursprungslandet bidrar till att fylla branschens behov av arbetskraft. Utbildning i ursprungslandet ska ingå i Talent Boosts helhet av tjänster för internationell rekrytering.

Finländska arbetsgivare och NTM-centralerna köper tjänsten tillsammans. Arbetsgivarens betalningsandel motsvarar hälften av totalkostnaderna; för den andra hälften svarar arbets- och näringsförvaltningen. Den offentliga finansieringen täcker också kostnaderna för legalisering av rekryterade personers examina och för hela stödpaketet för medföljande partner. Social- och hälsovårdsutbildningen i ursprungslandet är avsedd att fylla behovet hos rekryterande finländska företag.

Utbildningens mål

I rekryterande utbildning i ursprungslandet ingår undervisning i finska eller svenska. Utbildningen har som mål att nå en definierad målnivå för språkfärdigheter samtidigt som man bekantar sig med sin blivande arbetsplats och det finländska arbetslivet, samhället och kulturen. Utbildningen syftar till att säkerställa att den arbetstagare som flyttar till Finland har tillräcklig kompetens för att inleda sitt arbete och att hjälpa arbetstagaren och hens eventuella familj att flytta och komma i ordning. När utbildning i ursprungslandet genomförs är det särskilt viktigt att alla som flyttar till Finland får ett etiskt bemötande. Tjänsteleverantörerna iakttar de etiska principerna för det internationella nätverket FIPSU inom fackförbunden för Finlands offentliga sektor.

De som rekryteras ska i samband med utbildning i ursprungslandet informeras om finländskt arbetsliv och om arbetstagarens och arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter. I detta sammanhang ska också relevanta fackförbund välkomnas att berätta om sin verksamhet och om vad de erbjuder sina medlemmar.

Tjänsten möjliggör också för den mottagande arbetsgemenskapen att få behovsrelaterad, skräddarsydd och konkret träning. Träningen syftar till att främja arbetsgemenskapens beredskap att ta emot utländska förmågor och att fungera i en alltmer komplex verksamhetsmiljö.

___

Tjänsteleverantörer sökes för social- och hälsovårdsutbildning i ursprungslandet

Via anbudstjänstportalen Tarjouspalvelu-toimittaja söker NTM-centralen i Norra Savolax nu tjänsteleverantörer för nationell social- och hälsovårdsutbildning i ursprungslandet. Via portalen hittar du exakt information om och dokument för anbudsinfordran. Tjänsteleverantörer kan lämna in sin ansökan om deltagande via leverantörsportalen.

Anbudsinfordran hittas i Tarjouspalvelu-portalen under namnet

POSELY/1741/2022 / Rekryterande sote-utbildning i ursprungslandet DPS

För anbudstjänsten registrerar man sig på adressen https://hanki.tarjouspalvelu.fi/hanki

Frågor om anbudsinfordran kan besvaras om de ställs via portalen Tarjouspalvelu-toimittaja. Svaren publiceras i Tarjouspalvelu-portalen i anslutning till anbudsinfordran.

Nyckelord

Kontakter

För medierna:
Vesa Liesivuori
Nationell koordinator, utvecklande av modell för internationell rekrytering
NTM-centralen i Norra Savolax
vesa.liesivuori@ely-keskus.fi
t. 0295 043 618

Bilder

Före 2030 borde den arbetsrelaterade invandringen åtminstone fördubblas så att antalet arbetskraftsinvandrare ökar med totalt 50 000.
Före 2030 borde den arbetsrelaterade invandringen åtminstone fördubblas så att antalet arbetskraftsinvandrare ökar med totalt 50 000.
Ladda ned bild

Länkar

Om

NTM-centralerna är statliga myndigheter som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta statsförvaltningens uppgifter och utveckling. NTM-centralerna sköter uppgifter i anslutning till näringar, arbetskraft, kunnande samt trafik och infrastruktur samt miljö och naturresurser. NTM-centralerna utvecklar och stöder ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar välfärd. 

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

Nya undantagslov har beviljats för att fördriva vitkindade gäss från åkrar17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har föregående vecka beviljat 15 undantagslov för att fördriva vitkindade gäss från åkrar i syfte att förhindra allvarliga skador på gröda. Undantagsloven omfattar 54 gårdar, vilka befinner sig främst i Norra Karelen. Enligt undantagsloven får vitkindande gäss får fördrivas med oskadliggörande metoder. Under vårflytten är det förbjudet att använda högljudda fördrivningsmetoder så som smällpatroner för att trygga häckningsfreden.

Valkoposkihanhien pelloilta karkottamiseen on myönnetty uusia poikkeuslupia17.4.2024 14:10:06 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on viime viikolla myöntänyt 15 poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen pelloilta vakavien viljelyvahinkojen estämiseksi. Luvat koskevat 54 tilaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Karjalassa. Poikkeusluvilla valkoposkihanhia saa karkottaa niitä vahingoittamattomilla menetelmillä. Kevätmuuttokaudella kovaäänisten karkotuskeinojen kuten paukkupatruunoiden käyttö on kielletty lintujen pesimärauhan turvaamiseksi.

Genomförandet av Skärgårdshavsprogrammet påskyndas i pilotområden16.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Avrinningsområdena till Aura å och Pemar å samt Kimitoön med omgivande havsområden har valts som pilotområden för Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsbelastningen på Skärgårdshavet och få bort jordbruket i Skärgårdshavets avrinningsområde från listan över de värsta belastningskällorna för Östersjön, som upprätthålls av kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye