Työn ja talouden tutkimus LABORE

Talous & yhteiskunta 1/2023 | Vaikeasti tutkittava koulu

Jaa
Miksi koulua ja koulutusta on niin vaikea tutkia? Talous & yhteiskunta -lehden teemanumero pureutuu aiheeseen tutkimusta ja journalismia yhdistämällä.
Kuva: Ville Tietäväinen.
Kuva: Ville Tietäväinen.

Koulutuksesta on tullut eduskuntavaalien lähestyessä yksi kiihkeimpiä puheenaiheita. Näkökulmia on yleensä yksi: asiat ovat menossa pieleen. Koulutustaso laskee, oppilaat eivät viihdy, opettajat uupuvat. Ja mikä pahinta: Pisa-tulokset laskevat.

Selitykset kehitykselle löydetään yleensä peruskoulusta. Perussuomalaiset ovat syyttäneet ”huonoa maahanmuuttoa”, vasemmistoliitto yhteiskunnallista eriarvoistumista, kokoomus perusopetuksen sirpaleista hankerahoitusta, joka uuvuttaa opettajat. Esiin on nostettu myös digitalisaatio, älypuhelimet, inkluusio, luokkakoot, avoimet oppimisympäristöt, vähentynyt lukeminen, itseohjautuva oppiminen, koronapandemia ja yleisesti koulun ympärillä muuttuva yhteiskunta. Käsillä on vyyhti, josta keskustellessa syyt ja seuraukset menevät usein pahasti sekaisin.

Oikeasti kukaan ei pysty tutkimustietoon nojaten tyhjentävästi selittämään, mistä suomalaisten koululaisten oppimistulosten lasku johtuu – tai mistä aiempi menestys esimerkiksi Pisa-testeissä johtui. Sama pätee moneen pienempään kysymykseen.

Talous & yhteiskunta -lehti selvitti koulutukseen keskittyvässä teemanumerossa, miksi koulusta on niin vaikea saada luotettavaa tietoa, miten Pisa-tulokset vääristävät suomalaista koulutuskeskustelua ja miksi eri alojen koulutustutkijoiden pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä. 

https://labore.fi/t&y/vaikeasti-tutkittava-koulu/

Numeron tiedeartikkeleissa käsitellään lisäksi seuraavia teemoja:

1) Tohtorit kulkevat usein samanlaisia koulutuspolkuja: korkeakoulutettujen vanhempien perheistä samojen lukioiden kautta tutkijanuralle. Jouni Helinin ja Kristian Koerselmanin (Jyväskylän yliopisto) uusi tutkimus tarkastelee tohtoreiden valikoitumista heidän sisarustensa kautta.

https://labore.fi/t&y/tohtoreiden-siskot-ja-veljet/

2) Lukuisten tutkimusten mukaan uudet sukupolvet ovat edeltäjiään älykkäämpiä ainakin loogisella päättelykyvyllä mitattuna. Muutosta on tavattu selittää parantuneella ravinnolla ja terveydellä, mutta tässä selityksessä on aukkoja. Ruotsalaista kutsunta-aineistoa hyödyntävä Santiago Hermon (Brownin yliopisto), David Seimin (Tukholman yliopisto), Miika Päällysahon (Tukholman yliopisto) ja Jesse Shapiron (Harvardin yliopisto) tutkimus viittaa siihen, että muutokset taloudellisissa kannustimissa voivat selittää ainakin osan älykkyyden kasvusta.

https://labore.fi/t&y/voivatko-taloudelliset-kannustimet-vaikuttaa-alykkyyteen/

3) Pääomasijoittajien valikoimista yrityksistä enemmistö osoittautuu hudeiksi. Tuotoista valtaosan tuovat muutamat todella onnistuneet sijoitukset. Ohjattujen koneoppimismenetelmien avulla ennustetuista kasvuyrityksistä lähes puolet osoittautuu kasvavan nopeasti vielä kolmen vuoden kuluttuakin, kirjoittavat Ari Hyytinen (Hanken), Mika Pajarinen (Etla), Petri Rouvinen (Etla, VTT) ja Joosua Virtanen (Hanken).

https://labore.fi/t&y/osaako-algoritmi-ennakoida-yrityksen-nopean-kasvun/

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Ville Tietäväinen.
Kuva: Ville Tietäväinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940https://labore.fi
Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen talouden tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede. Lisäksi Labore tekee talousennusteita ja julkaisee Talous&Yhteiskunta-lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

M&A-podcast: Ekonomisti ja journalisti valheenpaljastuskokeessa9.6.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Taloustieteilijä kommentoi itsenäisesti ja toimittaja raportoi puolueettomasti, mutta paljonko he sekoittavat omaa väriään lausuntoihinsa? Kansainväliset tutkimukset paljastavat molempien ammattikuntien heikot kohdat, jotka ovat lievästi sanottuna yllätyksellisiä. Ovatko talousuutiset enää entisensä? Suomen talouspoliittisin podcast M&A tarjoaa talouden asiantuntijoille täikampaa ja itsetutkiskelua. Lisäksi esittelemme eduskunnan tarinamestarin ja kerromme, miten Mika Malirannasta tulee taloustieteen Timo Jutila.

M&A-podcast: Omistajan kuntotesti29.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Omistaja-yrittäjä on firmansa kuningas: ideat, rahat ja päätösvalta ovat hänen. Mutta hänkään ei ole aina oikeassa ja mistä hän lopulta tietää, milloin olisi viisaampaa kuunnella muita? M&A-podcastin live-jakso sukeltaa liikkeenjohdon maailmaan. Kampaamme esiin, mitä taloustieteilijät sanovat suomalaisen johtamisen laadusta, erityisesti PK-yrityksissä. Avaamme kaksi käytännöllistä, ihmiskokein todennettua ratkaisumallia, jolla omistaja voi parantaa johtamisensa laatua – vaikka tästä päivästä alkaen. Jakso on tuotettu yhteistyössä Perheyritysten liiton kanssa.

M&A-podcast: Mysteeri nimeltä Säätytalo19.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Mitä tapahtuu Säätytalon hämärissä huoneissa, joissa muodostetaan uutta hallitusta? Suomen talouspoliittisin podcast M&A vie kuulijansa vallan syvään ytimeen. Näytelläänkö Säätytalolla yliarvostettua kesäteatteridraamaa ja onko hallitusohjelma lopulta ylimitoitettu arvaus, joka sitoo kätemme neljäksi vuodeksi? Poraudumme valtioriippuvaisuuden ytimeen ja kerromme, mitä hallitusneuvottelijat voisivat oppia lääkäreiltä. Mukana myös johdatus eduskuntahuumoriin!

M&A-podcast: Uusi nousu tuli salaa15.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomi surkuttelee heikkoa tuottavuutta ja sitä, että taloudellisesti jäämme jälkeen verrokkimaista. Pää pystyyn, sanomme me! Viime vuosikymmenen investoinnit tutkimukseen alkavat kantaa hedelmää. Suomeen syntyy uusia yrityksiä ja ne tuottavat enemmän uusia tuotteita kuin kilpailijamaissa. Kasvurahoitus on hyvällä tasolla. Vahvan nousun voi kuitenkin aina voi tyriä ja siksi kysymme: Mitä pitää tehdä talouspolitiikassa, jotta emme liukastu juuri ennen maalintekoa. Suomen talouspoliittisin podcast M&A jalkautuu kansan pariin. M&A:n uuden live-version MAX:n yleisönä ovat tekniikan akateemiset, ekonomit ja yrittäjät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme