Tampereen ammattikorkeakoulu

TAMK vie droonikoulutuksen ja droonitoiminnan regulaation osaamista Namibiaan

Jaa
Tampereen ammattikorkeakoulu on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista Finnpartnership-rahoituksen tukitoimintohankkeelle, joka avustaa Radai Oy:n liikekumppanuustukihanketta. Kyseessä on TAMKin ensimmäinen hanke tällä rahoituksella, jolla suomalaisten yritykset tekevät yhteistyötä kehitysmaiden kanssa.

Tukea voidaan myöntää kehitysmaihin suuntautuvan pitkäaikaisen, kaupalliseen yhteistyöhön tähtäävän ja kannattavan liiketoiminnan aloittamiseen. Tukitoimintohankkeen tulee kehittää paikallista yhteisöä, ja sen tulee myös suoraan liittyä tukea hakeneen yrityksen liikekumppanuustukihankkeeseen. 

Radai Oy on kehittänyt miehittämättömiin lentolaitteisiin (drooni) integroitavan magneettikentän mittausjärjestelmän ja palvelun. Radai Oy:n kansainvälisen toiminnan vetäjän Miia Mikkosen mukaan palvelua on menestyksekkäästi toteutettu Suomessa vuodesta 2016 lähtien. Nyt Radai Oy aikoo selvittää Namibian markkinapotentiaalia ja rakentaa yhteistyöverkostoa magneettikentän mittauspalveluja droonilla tuottavaa yritystä varten.

– Yhteistyö TAMKin kanssa Namibiassa luo edellytykset menestyksekkäälle toiminnallemme siellä, toteaa Mikkonen.

Hanke kytkeytyy tamperelaisen AiRRHow-konsortion Namibian osaamiskeskushankkeeseen. Namibialaisten tavoitteena on kasvaa maanosansa ilmailun osaajaksi ja kehittää alueelleen ilmailualan osaamiskeskus, The Center of Excellence in Civil Aviation for Africa. AiRRHow-konsortio auttaa hankkeen edistämisessä ja vie suomalaista osaamista Namibiaan. Konsortio on ollut olemassa jo useita vuosia. Sen tavoitteena on kehittää erityisesti Pirkanmaan siviili-ilmailua ja luoda sille uusia markkinoita.

Namibian ja Suomen välisen Center of Excellence-sopimuksen allekirjoittivat Windhoekissa marraskuussa 2022 Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Jari Skinnari ja Namibian työ- ja liikenneministeri John Mutorwa. TAMKin yliopettaja Antti Perttula oli paikalla muun AiRRHow delegaation mukana. Toukokuussa 2023 myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö tutustui hankkeeseen vieraillessaan Namibiassa.

TAMK vie edelläkävijän oppejaan Namibiaan

TAMKin rooli kokonaisuudessa on kehittää yhdessä Namibia University of Science and Technologyn (NUST) kanssa droonipilottikoulutus ja droonikouluttajakoulutus sekä suomalaista regulaatiota mallina käyttäen selvittää ja edistää droonitoimintaan liittyvää regulaatiota Namibiassa. 

– Suomessa ammattimaiselta droonin lennättäjältä vaaditaan aina Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräysten mukainen droonilennättäjän lupa. Sen haltija saa lennättää kevyitä laitteita kaukana ihmisistä. Käytännön lennättämiskokemusta edellytetään perustason kokeesta seuraavan vaiheen suorittamiseen, jonka suoritettuaan henkilö saa luvan tietyn painoisen droonin lennättämiseen lähempänä ihmisiä ja asutusta, Antti Perttula kertoo. 

Perttulan johdolla TAMK on toiminut aktiivisena edelläkävijänä droonikoulutuksessa ja -tutkimuksessa sekä suomalaisen drooniosaajaverkoston rakentajana jo toistakymmentä vuotta. Perttula kertoo, että TAMKin vahvalle drooniosaamiselle on kasvavaa kysyntää myös ulkomailla. Droonikouluttamiseen liittyviä keskusteluja on jo käyty ulkomaalaisten toimijoiden kanssa. Namibiassa toteutettava hanke on ensimmäisenä niistä johtanut hankerahoitukseen ja käytännön toteutukseen.

TAMK on saanut rahoituksen myös toiseen, pienempään hankkeeseen Afrikan Ruandassa. Siinä kartoitetaan logistiikan tarpeita ja suunnitellaan paikallisen yliopiston kanssa esimerkiksi droonikoulutuksen sisältöjä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopettaja Antti Perttula, Teollisuusteknologia, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 050 464 4550, antti.perttula@tuni.fi


Projektipäällikkö Kalle Tammi, Rakennettu ympäristö ja biotalous, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 040 672 5378, kalle.tammi@tuni.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Varaudutaan viisaasti – valtakunnalliset AMK-päivät järjestettiin Tampereella 17.–18.4.19.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Ammattikorkeakoulujen suurin vuosittainen tapahtuma järjestettiin Tampere-talossa 17.–18.4.2024. Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä olivat Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) yhdessä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n sekä STTK:n ja Akavan kanssa. Tapahtuman ajankohtainen teema oli Varaudutaan viisaasti.

Muuttuva yhteiskunta muovaa kuvataiteilijoiden työtä – uusi koulutushanke lisää alan arvostusta ja mahdollisuuksia parempaan toimeentuloon11.4.2024 10:16:32 EEST | Tiedote

Kuvataiteilijoiden sosiaalistaloudellinen asema on heikko ja taiteilijan työ on usein projektimuotoista. Teknologinen kehitys vaatii kuvataiteilijoilta uudistumiskykyä, sillä kuvataiteen uudenlaiset digitaaliset alustat ja tekoäly edellyttävät taiteilijoilta projektinhallinta- ja digitaitoja. Tampereen ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Globe Art Point -yhdistyksen toteuttama Kuvataiteilijan uusi työ- ja ansaintakenttä (KUVATA) -hanke vastaa uudenlaisiin osaamistarpeisiin.

Opiskelijat tulevaisuuden tekijöinä: maakuntaroadshow tuo nuoret seutukaupunkeihin4.4.2024 10:11:18 EEST | Tiedote

Pienten kuntien haasteena on osaajapula ja koulutusmahdollisuuksien puute, mikä johtaa nuorten muuttoliikkeeseen isommille paikkakunnille. Tampereen ammattikorkeakoulun maakuntakorkeakoulun aluekehittäjät pyrkivät parantamaan pienten kuntien vetovoimaa, lisäämään työvoiman saatavuutta, edistämään yritysten kehitystä ja tarjoamaan nuorille jatkokoulutusmahdollisuuksia siten, että napanuora kotikuntaan ei pääsisi katkeamaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye