Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Tammikuun 2021 vesitilannekatsaus: Tammikuu toi mukanaan talviset olosuhteet (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Tammikuun myötä sääolosuhteet muuttuivat talvisemmiksi, mikä näkyi vesistöissä virtaamien laskuna ja paikoin hyyteen muodostumisena. Alueellemme satoi myös runsaasti lunta.

Virtaamat laskivat, hyyteet nostivat osin vedenkorkeuksia

Tammikuun alussa jokien virtaamat olivat selvästi keskimääräistä suurempia, mutta kääntyivät laskuun, kun ilmat kylmenivät. Virtaamat olivat tammikuun lopussa enää hieman keskimääräistä suurempia. Lunta satoi tammikuussa runsaasti, 20–40 cm, ja lumen vesiarvo oli kuun lopussa keskimäärin 50 mm. Tämä vastaa pitkän ajan keskiarvoja, mutta on selvästi enemmän kuin monena edellisenä talvena.

Säännösteltyjen järvien vedenpinnat olivat pääosin lähellä ajankohdan tavanomaisia tasoja. Lappajärvi oli tammikuussa noin 30 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla. Tekojärvien ja Lappajärven vedenpintoja alettiin jo vähitellen laskea, jotta tehdään tilaa kevään sulamisvesille.

Loppiaisena alkaneet pakkaset ja kova tuuli aiheuttivat hyyteen muodostumista jokien koskialueilla mm. Ähtävänjoella, Lestijoella, Lapuanjoella ja Seinäjoella. Hyytävien koskien yläpuolella vedenpinnat nousivat monin paikoin. Ähtävänjoen hyydetilannetta helpotettiin hyydeköysien avulla ja pienentämällä yläpuolisista järvistä lähtevää virtaamaa jääkannen muodostumiseksi. Muutamissa koskissa vesi uhkasi nousta haitallisen korkealle, mutta merkittäviä vahinkoja ei aiheutunut. Tammikuun lopulla hyydetilanne alkoi helpottua.

Lapväärtinjoen vedenlaatu paras ja Närpiönjoen huonoin

Jokien vedenlaatu vastasi pääosin tyypillistä talviajan tilaa. Ravinne- ja kiintoainepitoisuudet olivat lievää tai kohtalaista kuormitusta ilmentävällä tasolla. Poikkeuksena tästä oli Närpiönjoki, jonka vedenlaatu oli hyvin heikkoa ja ravinnepitoisuudet erittäin korkeat. Paras vedenlaatu puolestaan oli Lapväärtin-Isojoessa. Happamuusongelmia ei tammikuussa havaittu, vaan jokivesistöjen pH vaihteli välillä 5,7-6,7. Kyrönjoessa pH oli noususuunnassa koko tammikuun ajan.

Pohjaveden pinnat lievässä laskussa

Pohjavedenpinnat olivat maakunnissa lievässä laskussa koko tammikuun ajan ja ovat tällä hetkellä ajankohdan keskiarvoissa ja laajalti jopa 30–80 cm ajankohdan keskiarvojen yläpuolella. Pysyvän routakerroksen muodostumisen jälkeen pintavesi ei enää pääse imeytymään pohjavesivarastoon. Jatkossa on odotettavissa lievää pohjavedenpintojen laskua siihen asti, että keli lauhtuu ja lumet sulavat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794 (säännöstely ja virtaamat)
Erikoistutkija Anssi Teppo, puh. 0295 027 948 (vedenlaatu)
Ylitarkastaja Krister Dalhem, puh. 0295 027 671 (pohjavedet)
Vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0295 027 919

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

NTM-centralen i Södra Österbotten söker aktörer för restaurering av vårdbiotoper (landskapen i Österbotten)3.3.2021 08:36:27 EETTiedote

Våren 2020 startades Helmi-livsmiljöprogrammet, vars mål är att stärka den biologiska mångfalden i Finland genom restaurering av värdefulla livsmiljöer, bland annat på vårdbiotoper och på värdefulla fågelområden. Inom Helmi-programmet görs inventeringar och det är med dessa inventeringar som grund som restaureringsobjekten väljs ut. Restaureringsåtgärderna som görs inom Helmi-programmet planeras i samarbete med markägarna och kan i sin helhet finansieras genom programmet.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus etsii toimijoita kunnostamaan arvokkaita perinnebiotooppeja (Pohjalaismaakunnat)3.3.2021 08:36:26 EETTiedote

Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ennallistamalla ja suojelemalla arvokkaita elinympäristöjä, kuten perinnebiotooppeja ja lintuvesiä. Kunnostettavat kohteet valitaan tehtäviin luontokartoituksiin perustuen. Kunnostustoimet suunnitellaan yhteistyössä maanomistajien kanssa ja toimet voidaan kokonaisuudessaan rahoittaa Helmi-ohjelmasta.

Påverka vattnen - ge din åsikt om vattenvården och hanteringen av översvämningsrisker1.3.2021 08:45:00 EETTiedote

NTM-centralerna har tillsammans med sina samarbetsparter berett förslagen till vattenförvaltningsplaner i olika delar av landet. Samtidigt kan utlåtanden och åsikter ges också om förslagen till planer för hanteringen av översvämningsrisker och förslaget till åtgärdsprogram för havsförvaltningsplanen. Samrådet som gäller planerna pågår till och med 14.5.2021 och fram till dess kan var och en som är intresserad påverka innehållet i planerna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme