Lapin ELY-keskus

Tammikuussa työvoiman ja työvoimapalvelujen kysynnässä oli myönteistä kehityssuuntaa

Jaa

Työttömyyden kehityksessä ja työvoiman kysynnässä on ollut nähtävissä käännettä myönteisempään suuntaan. Tilannekuva ja kehitysnäkymät vaihtelevat kuitenkin kunnittain ja toimialoittain. Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan investointi työllisyysvaikutuksineen antaa positiivista näkymää. Toisaalta koronaviruksen rajoitustoimien tiukentuminen heikentää palvelualojen tilannetta entisestään. Työnhakijat ovat hyödyntäneet aiempaa enemmän tarjolla olevia palveluja osaamisen kehittämiseen.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli tammikuun lopussa noin 11 690 työtöntä, joista lomautettuja 2 020. Työttömiä oli 510 (4 %) vähemmän kuin joulukuussa, mutta 2 810 (32 %) enemmän kuin vuotta aiemmin. Tammikuun työttömien määrä oli korkeampi kuin kolmena viime vuonna (2018-2020) ja lomautettujen määrä on edelleen poikkeuksellisen korkea.

Työttömien osuus työvoimasta oli tammikuun lopussa Lapissa 14,4 % (koko maassa 12,7 %). Osuus vaihteli Lapissa Simon 10,4 prosentista Enontekiön 20,4 prosenttiin. 

Työttömyys lisääntynyt eniten Inarissa, Muoniossa, Kittilässä ja Utsjoella

Lapin kuntien väliset erot työttömyyden palautumisessa koronapandemiaa edeltävään aikaan ovat huomattavia. Savukoski ja Tervola olivat ainoat kunnat, joissa työttömiä oli vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Pellossa työttömien määrä oli lähes sama kuin viime vuonna, Inarissa ja Muoniossa työttömiä oli yli kaksi kertaa enemmän vuotta aiemmin. Kittilässä ja Utsjoella työttömien määrä oli lähes kaksinkertainen. Kaupunkikunnista tilanne on heikoin Rovaniemellä. Torniossa ja Kemissä työttömyyden kasvu on ollut selvästi maltillisempaa.

Työnhakijoille tarjolla palveluita osaamisen kehittämiseen

Työttömyyden kasvuun on vastattu lisäämällä ja uudistamalla työnhakijoille tarjolla olevia palveluja. Työnhakijat ovat hyödyntäneet mahdollisuuksia, ja aktivointiasteeseen laskettaviin työ- ja elinkeinotoimiston palveluihin osallistuvien määrä on noussut. Tammikuun lopussa palveluihin osallistui lähes 3 600 lappilaista ja aktivointiaste (palveluihin osallistuvien osuus laajasta työttömyydestä) oli 23,5 %.

Palveluihin osallistuvista yli 1 540 oli koulutuksessa ja 900 työllistettynä. Vuorotteluvapaasijaisena työskenteli 460 henkilöä. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistui yli 390, valmennukseen 210 ja työ-/koulutuskokeiluun yli 80 henkilöä. Erityisesti valmennukseen osallistuvien määrä lisääntyi vuodentakaiseen verrattuna. Myös yksityissektorille työllistettyjä ja työvoimakoulutukseen osallistuvia oli enemmän kuin viime vuoden tammikuussa.

Työvoiman kysynnässä ja työttömyyden kehityksessä näkymiä parempaan, mutta myös epävarmuustekijöitä

Työttömien määrä laski tammikuussa ja myös ero vuodentakaiseen pieneni. TE-toimiston asiakastietojärjestelmästä saatavan tilannetiedon mukaan työttömyyden väheneminen on jatkunut helmikuussa. Työvoiman kysynnässä on ollut viime kuukausina nähtävissä elpymistä ja tammikuussa TE-toimistoon ilmoitettiin työpaikkoja avoimeksi hieman enemmän kuin viime vuonna.

Tilannekuva ja näkymät vaihtelevat Lapin keskeisillä toimialoilla. Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan investointipäätös ja rakentamisvaiheen käynnistyminen tulevat näkymään erityisesti rakennusalan työvoiman kysynnän lisääntymisenä, mutta heijastuvat laajasti eri toimialoille ja Lapin lisäksi muuallekin Suomeen.

Kansainvälinen matkailu on edelleen pysähdyksissä, mutta kotimaisten matkailijoiden määrä kasvussa. Matkailuun kytkeytyvissä ammateissa työvoiman kysyntä on aiempia vuosia vaisumpaa ja työttömyys pysyttelee korkeana. Hallituksen linjaukset koronapandemian torjunnan tiukempien toimien käyttöönotosta, poikkeusolojen toteaminen ja esitys ravitsemisliikkeiden sulkemisesta maaliskuussa kolmeksi viikoksi, tulevat heikentämään entisestään palvelualan yritysten tilannetta ja työllisyyttä.


Lapin ELY-keskuksen tammikuun 2021 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (helmikuu 2021) julkaistaan 30.3.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Yhteysviranomainen ei antanut perusteltua päätelmää Sakatin monimetallikaivoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta13.4.2021 10:18:40 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus on ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaisena yhteysviranomaisena tarkistanut Sakatin monimetallikaivoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen laatua ja riittävyyttä. Yhteysviranomainen katsoo, että pohjavesimallinnukseen ja pohjavesivaikutusten lieventämiseen sekä kaivannaisjätteiden karakterisointiin ja vesitaseen laskemiseen sekä tulosten käsittelyyn ja esittämiseen liittyy puutteita ja epävarmuuksia, joita ei ole riittävästi käsitelty arviointiselostuksessa. Puutteet ovat niin oleellisia, että arviointiselostusta on täydennettävä.

Lapin ELY-keskus hakee toimijoita perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitamiseen30.3.2021 14:45:07 EEST | Tiedote

Ympäristöministeriön valtakunnallinen Helmi-elinympäristöohjelma on käynnistynyt myös Lapissa. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman yhtenä teemana ovat perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat, lapinkentät ja metsälaitumet. Nyt etsitään kohteiden kunnostajia sekä niitto- ja laidunnuspalvelujen tuottajia.

Lapin ELY-keskus ei tee jäänsahauksia tänä keväänä30.3.2021 09:59:48 EEST | Tiedote

Jäätilanne on heikko Lapin alueen vesistöissä. Teräsjäänpaksuuksia on mitattu viikoilla 10 ja 11 Tenojoella, Ivalojoella, Kemijoella, Ounasjoella, Muonionjoella, Tornionjoella ja Simojoella. Tenojoella teräsjäänpaksuudet ovat lähellä keskimääräistä. Muilla alueilla teräsjäänpaksuudet ovat selvästi keskimääräistä ohuemmat, minkä vuoksi jäänsahauksia ei tulla tänä keväänä tekemään. Teräsjäänpaksuuden tulee olla yli 50 cm, jotta se kantaisi jäänsahauskonetta.

Kesänopeuksiin siirtyminen aloitetaan Lapissa keskiviikkona 31. maaliskuuta29.3.2021 11:12:13 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen aloitetaan Lapissa keskiviikkona 31.3.2021. Nopeusrajoitusmerkit vaihdetaan aloittaen pääteistä, joissa merkit vaihdetaan 1.4.2021 mennessä. Poisto porrastetaan olosuhteiden mukaan niin, että kaikki merkit on vaihdettu huhtikuun loppuun mennessä. Kesäajan nopeusrajoitukset tulevat voimaan heti, kun niitä osoittavat merkit on vaihdettu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme