Business Tampere

Tampere Smart City Week: Luottamus ja yhteistyö edistävät älykaupunkikehitystä

Jaa
Tampere Smart City Week on tapahtuma kaikille älykaupunkien kehittämisestä kiinnostuneille. Yksi viikon päätapahtumista oli 26.–28. tammikuuta järjestetty virtuaalinen TSCW-konferenssi, joka keräsi yli 1700 osallistujaa 66 maasta. Konferenssissa kuultiin näkemyksiä, kokemuksia ja parhaita käytäntöjä älykaupunkiprojekteista yli 200 puhujalta.
Kuva: Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo

Ensimmäinen täysin virtuaalinen Tampere Smart City Week -konferenssi käsitteli useita teemoja liikenteestä terveydenhuoltoon ja turvallisuudesta kestävään kehitykseen. Sujuvan ja avoimen yhteistyön merkitys yksityisen sektorin, julkisen sektorin ja eri alojen välillä tuli esille kaikissa puheenvuoroissa. Kuten Tampereen yliopiston rehtori Mari Walls, apulaispormestari Jaakko Stenhäll ja Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen korostivat keskustelussaan, ajankohtaiset haasteet kuten ilmastonmuutos ja vihreä talous edellyttävät tiivistä yhteistyötä eri alojen asiantuntijoilta 

Lähes neljännesmiljoonan asukkaan Tampere on riittävän pieni, jotta toiminta on joustavaa ja viestintä tehokasta, mutta kuitenkin riittävän suuri tuottamaan tarvittavaa dataa, pilotoimaan sekä skaalaamaan palveluita ja tuotteita sekä laajentamaan hankkeita muiden pohjoismaisten tahojen kanssa, joiden näkemykset älykaupunkikehityksestä vastaavat toisiaan. 

Älykaupunki asukkaiden ehdoilla 

Käytettävissä olevan datan määrä on valtava ja sitä tulee koko ajan lisää. Kuinka muuttaa data hyödylliseksi tiedoksi ja hyödyntää se arjen parantamiseenTeppo Rantanen puhui siitä, kuinka tapa ajatella älykaupunkeja on siirtynyt teknisestä näkökulmasta kohti inhimillisempää, ihmislähtöisempää ajattelua. Design and Architecture Norwayn vanhempi neuvonantaja Malin K Hansen jatkoi tarkemmin siitä, miten tärkeää ihmiskeskeinen ajattelu on yhteisiin pohjoismaisiin arvoihin perustuvassa älykaupunkikehityksessä.

Luottamus mahdollistaa älykaupunkien kehityksen. Yksi syy toimivaan pohjoismaiseen yhteistyöhön erinomaisen verkoston ja samankaltaisten näkemysten lisäksi on luottamus. Ihmiset luottavat viranomaisiin, yhteiskuntaan ja tietojen eettiseen käyttöön. Pertti Lukander, Nokia Bell Labsin johtajanosti esiin ajatuksen älykaupunkien "datahiekkalaatikoista", joissa algoritmeista erotettuja anonyymejä, yksityisiä tietoja voidaan käyttää erilaisiin tutkimustarkoituksiin, analyyseihin ja havaintoihin.

Elävät kaupungit avoimina alustoina 

Tampereen tavoitteena on olla maailman älykkäin kaupunki. Esimerkkinä kestävästä liikenteestä raitiovaunuliikenne on tällä hetkellä vaiheessa, jossa kansalaiset voivat mennä koeajoille. Raitiovaunuun on integroitu laboratorioauto, jonka avulla ihmiset voivat tuoda esiin ideoitaan ja testata niitä. 

Mika Kaartinen ja Hans Kestilä Nordic Healthcare Groupista jakoivat esimerkkejä ennakoivista ja arvoperusteisista sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluista, joita niin ikään on testattu Tampereella. Yksi heidän esimerkeistäänKotitoriyhdistää erilaisia arjen palveluja ja auttaa iäkkäitä ihmisiä asumaan kotona pidempään. 

Konferenssissa lanseerattiin ensimmäinen suomalainen järjestelmäpiirisuunnittelun ekosysteemi, SoC HubSoC Hub antaa yrityksille mahdollisuuden kehittää nopeasti järjestelmäpiirien tarvitsemaa teknologiaa ja prototyyppejä kustannustehokkaastiSoc Hubin tavoitteena on koota yhteen sidosryhmät sovelluksista laitteisiin. SoC Hubin kumppaniyritykset eri toimialoilta esittelivät projektinsa ja tuotteensa audioinnovaatioista koneautomaatioratkaisuihin. 

Mainittujen puheenvuorojen lisäksi konferenssissa esiteltiin esimerkiksi Japanin kunnianhimoinen älykaupunkisuunnitelma, pandemian vaikutuksia digitalisaatioon sekä ratkaisuja turvallisen yhteiskunnan rakentamiseksi datan, teollisen internetin ja yksityisen 5G-verkon avulla. 

TSCW-konferenssi keräsi yhteen yli 1700 osallistujaa ja 200 puhujaa 66 maasta. Ensi vuonna konferenssi pidetään upouudella UROS LIVE -areenalla, joka valmistuu joulukuussa 2021. 

TSCW-konferenssin järjestämisestä vastaa Tampereen kaupunki yhdessä Business Tampereen, Tampereen yliopiston, Business Finlandin ja VTT:n kanssa 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teppo Rantanen
Elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja
puh. +358 400 235 442
teppo.rantanen@tampere.fi

Kuvat

Kuva: Laura Vanzo
Kuva: Laura Vanzo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme