Tansaniassa suuri tarve parantaa naisten työllistymismahdollisuuksia

Jotta talouskehitys osallistaisi täysipainoisesti ja tasa-arvoisesti naisia on työllisyyspolitiikan kiinnitettävä erityistä huomiota naisnäkökulmaan yleisten linjausten suunnittelu- ja asettamisvaiheessa. Tämä on keskeinen haaste Tansaniassa, jossa naiset ja naisten johtamat kotitaloudet (noin kolmasosa kaikista kotitalouksista) ovat hyvin eriarvoisessa asemassa suhteessa miehiin ja heidän johtamiinsa kotitalouksiin. Naisilla on yleisesti miehiä matalampi koulutustaso ja sosiaalinen pääoma. He ovat myös yliedustettuina köyhimpien joukossa, haavoittuvaisempia taloudellisille shokeille ja heillä on rajallisemmat vaikutusmahdollisuudet ja omistusoikeudet.
Tuoreessa Milla Nyyssölän (Labore) ja Roosa Lambinin (The Open University, Iso-Britannia, johtava kirjoittaja) tutkimuksessa tarkastellaan Tansanian työllisyyspolitikkaa työikäisten naisten näkökulmasta. Tutkimuksessa perehdytään 2000-luvulla tehtyihin poliittisiin päätöksiin ja linjauksiin, joiden tavoitteena on ollut 1) helpottaa naisten pääsyä työmarkkinoille, 2) kasvattaa naisten yrittäjyyttä sekä yritystoiminnan tuottavuutta ja 3) parantaa naisten tekemän työn laatua (työsuhteiden laadun ja tuottavuuden näkökulmasta). Tutkimuksessa selvitetään myös sitä, missä määrin naisten työllisyys näkyy maan laajemmissa kehitys- ja sosiaalipoliittisissa toimissa.
”Jotta naisten kohtaamien rakenteellisten esteiden kielteisiä vaikutuksia voidaan lievittää, on tarve luoda kokonaisvaltainen sosiaalipoliittinen malli, jossa tasa-arvoa toteuttava työllisyyspolitiikka olisi kiinteä osa sosiaalipolitiikkaa eikä erillinen politiikan saareke.”, toteaa tutkimushankkeessa mukana ollut Laboren johtava tutkija Milla Nyyssölä.
Analyysi osoittaa, että lainsäädäntöuudistuksissa ja politiikan täytäntöönpanossa on tapahtunut merkittävää edistystä useilla aloilla. Tästä huolimatta naisten asema työmarkkinoilla ja oikeus sosiaaliturvaan riippuu merkittävästi sektorista.
Tansanian työlainsäädäntö velvoittaa työantajia tarjoamaan suojaa naisille, jotka ovat työllistyneet viralliselle sektorille. Naisten osuus virallisella sektorilla on pieni ja merkittävä puute tilanteen korjaamisessa on se, että työsuhteisiin pääsyä helpottavia työnhaku- ja tukityömahdollisuuksia on vain vähän tarjolla naisille. Hallitus tukee yrittäjyyttä ja ammatillista koulutusta naisten työllistämiseksi, ja yritysrahoituspalvelujen ja mikrorahoituksen saatavuus on parantunut. Vaikka tämä on vähentänyt äärimmäistä köyhyyttä, naiset jäävät yhä tyypillisesti epävarman pienyrittäjyyden piiriin epävirallisella sektorilla tai saavat elantonsa maataloudessa – naisia merkittävämmin työllistävällä sektorilla. Kuitenkin vallitsevat säännökset järjestäytymisoikeudesta ja ammattiliittoon liittymisestä niin virallisella kuin epävirallisellakin sektorilla luovat toivoa naisten mukaanpääsystä heidän työntekonsa edellytyksiä ja laatua koskeviin päätöksentekoprosesseihin. Esimerkiksi katukaupan laillistamista voidaan pitää tärkeänä siirtymänä pois rankaisevista lähestymistavoista naisten tyypillisesti harjoittamaa työtä kohtaan.
Tutkimusmenetelmä on laadullinen, scoping study -menetelmään perustuva tutkimus, joka hyödyntää laajaa kirjallisuus- ja tietoaineistoa moninaisista lähteistä. Analyysi keskittyy Tansanian hallituksen työvoimapolitiikkaan (aktiiviset työvoimapoliittiset toimet, työlainsäädäntö ja siihen liittyvä työsuhdeturvalainsäädäntö) ja sen tavoitettaisiin. Tutkimuksessa on käyty läpi eri poliittisia linjauksia ja päätöksiä, joiden tavoitteena on ollut lisätä työllisyyttä, osaamista, yrittäjyyttä, pienyritysten tuottavuutta (myös maataloudessa), työsuhteiden laatua sekä työn tuottavuutta työikäisten naisten näkökulmasta.
Tutkimus tehtiin Suomen ulkoministeriön rahoittaman hankkeen alla nimeltään Sustainable development solutions for Tanzania – strengthening research to achieve SDGs, jota YK:n WIDER-instituutti hallinnoi. Tutkimus on julkaistu WIDER Working Papers -työpaperisarjassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Milla Nyyssöläjohtava tutkijaTyömarkkinat
Puh:045 7750 2062milla.nyyssola@labore.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
M&A-podcast: Ekonomisti ja journalisti valheenpaljastuskokeessa9.6.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Taloustieteilijä kommentoi itsenäisesti ja toimittaja raportoi puolueettomasti, mutta paljonko he sekoittavat omaa väriään lausuntoihinsa? Kansainväliset tutkimukset paljastavat molempien ammattikuntien heikot kohdat, jotka ovat lievästi sanottuna yllätyksellisiä. Ovatko talousuutiset enää entisensä? Suomen talouspoliittisin podcast M&A tarjoaa talouden asiantuntijoille täikampaa ja itsetutkiskelua. Lisäksi esittelemme eduskunnan tarinamestarin ja kerromme, miten Mika Malirannasta tulee taloustieteen Timo Jutila.
Palvelualojen tuottavuusongelmat selittävät tuottavuuden heikkoa kehitystä Suomessa6.6.2023 10:30:35 EEST | Tiedote
Yksityisten palvelualojen tuottavuudessa on Suomessa laajoja ongelmia, mikä selittää koko tuottavuuden heikkoa kehitystä viime vuosina. Teollisuudessa suhteellisen vahva asema on pystytty säilyttämään, käy ilmi Etlan ja Laboren tutkimuksesta. Suomi tarvitsee enemmän radikaaleja innovaatioita sekä osaajia noustakseen takaisin tuottavuuden eturintamaan.
M&A-podcast: Omistajan kuntotesti29.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Omistaja-yrittäjä on firmansa kuningas: ideat, rahat ja päätösvalta ovat hänen. Mutta hänkään ei ole aina oikeassa ja mistä hän lopulta tietää, milloin olisi viisaampaa kuunnella muita? M&A-podcastin live-jakso sukeltaa liikkeenjohdon maailmaan. Kampaamme esiin, mitä taloustieteilijät sanovat suomalaisen johtamisen laadusta, erityisesti PK-yrityksissä. Avaamme kaksi käytännöllistä, ihmiskokein todennettua ratkaisumallia, jolla omistaja voi parantaa johtamisensa laatua – vaikka tästä päivästä alkaen. Jakso on tuotettu yhteistyössä Perheyritysten liiton kanssa.
M&A-podcast: Mysteeri nimeltä Säätytalo19.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Mitä tapahtuu Säätytalon hämärissä huoneissa, joissa muodostetaan uutta hallitusta? Suomen talouspoliittisin podcast M&A vie kuulijansa vallan syvään ytimeen. Näytelläänkö Säätytalolla yliarvostettua kesäteatteridraamaa ja onko hallitusohjelma lopulta ylimitoitettu arvaus, joka sitoo kätemme neljäksi vuodeksi? Poraudumme valtioriippuvaisuuden ytimeen ja kerromme, mitä hallitusneuvottelijat voisivat oppia lääkäreiltä. Mukana myös johdatus eduskuntahuumoriin!
M&A-podcast: Uusi nousu tuli salaa15.5.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomi surkuttelee heikkoa tuottavuutta ja sitä, että taloudellisesti jäämme jälkeen verrokkimaista. Pää pystyyn, sanomme me! Viime vuosikymmenen investoinnit tutkimukseen alkavat kantaa hedelmää. Suomeen syntyy uusia yrityksiä ja ne tuottavat enemmän uusia tuotteita kuin kilpailijamaissa. Kasvurahoitus on hyvällä tasolla. Vahvan nousun voi kuitenkin aina voi tyriä ja siksi kysymme: Mitä pitää tehdä talouspolitiikassa, jotta emme liukastu juuri ennen maalintekoa. Suomen talouspoliittisin podcast M&A jalkautuu kansan pariin. M&A:n uuden live-version MAX:n yleisönä ovat tekniikan akateemiset, ekonomit ja yrittäjät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme