Tansaniassa suuri tarve parantaa naisten työllistymismahdollisuuksia

Jotta talouskehitys osallistaisi täysipainoisesti ja tasa-arvoisesti naisia on työllisyyspolitiikan kiinnitettävä erityistä huomiota naisnäkökulmaan yleisten linjausten suunnittelu- ja asettamisvaiheessa. Tämä on keskeinen haaste Tansaniassa, jossa naiset ja naisten johtamat kotitaloudet (noin kolmasosa kaikista kotitalouksista) ovat hyvin eriarvoisessa asemassa suhteessa miehiin ja heidän johtamiinsa kotitalouksiin. Naisilla on yleisesti miehiä matalampi koulutustaso ja sosiaalinen pääoma. He ovat myös yliedustettuina köyhimpien joukossa, haavoittuvaisempia taloudellisille shokeille ja heillä on rajallisemmat vaikutusmahdollisuudet ja omistusoikeudet.
Tuoreessa Milla Nyyssölän (Labore) ja Roosa Lambinin (The Open University, Iso-Britannia, johtava kirjoittaja) tutkimuksessa tarkastellaan Tansanian työllisyyspolitikkaa työikäisten naisten näkökulmasta. Tutkimuksessa perehdytään 2000-luvulla tehtyihin poliittisiin päätöksiin ja linjauksiin, joiden tavoitteena on ollut 1) helpottaa naisten pääsyä työmarkkinoille, 2) kasvattaa naisten yrittäjyyttä sekä yritystoiminnan tuottavuutta ja 3) parantaa naisten tekemän työn laatua (työsuhteiden laadun ja tuottavuuden näkökulmasta). Tutkimuksessa selvitetään myös sitä, missä määrin naisten työllisyys näkyy maan laajemmissa kehitys- ja sosiaalipoliittisissa toimissa.
”Jotta naisten kohtaamien rakenteellisten esteiden kielteisiä vaikutuksia voidaan lievittää, on tarve luoda kokonaisvaltainen sosiaalipoliittinen malli, jossa tasa-arvoa toteuttava työllisyyspolitiikka olisi kiinteä osa sosiaalipolitiikkaa eikä erillinen politiikan saareke.”, toteaa tutkimushankkeessa mukana ollut Laboren johtava tutkija Milla Nyyssölä.
Analyysi osoittaa, että lainsäädäntöuudistuksissa ja politiikan täytäntöönpanossa on tapahtunut merkittävää edistystä useilla aloilla. Tästä huolimatta naisten asema työmarkkinoilla ja oikeus sosiaaliturvaan riippuu merkittävästi sektorista.
Tansanian työlainsäädäntö velvoittaa työantajia tarjoamaan suojaa naisille, jotka ovat työllistyneet viralliselle sektorille. Naisten osuus virallisella sektorilla on pieni ja merkittävä puute tilanteen korjaamisessa on se, että työsuhteisiin pääsyä helpottavia työnhaku- ja tukityömahdollisuuksia on vain vähän tarjolla naisille. Hallitus tukee yrittäjyyttä ja ammatillista koulutusta naisten työllistämiseksi, ja yritysrahoituspalvelujen ja mikrorahoituksen saatavuus on parantunut. Vaikka tämä on vähentänyt äärimmäistä köyhyyttä, naiset jäävät yhä tyypillisesti epävarman pienyrittäjyyden piiriin epävirallisella sektorilla tai saavat elantonsa maataloudessa – naisia merkittävämmin työllistävällä sektorilla. Kuitenkin vallitsevat säännökset järjestäytymisoikeudesta ja ammattiliittoon liittymisestä niin virallisella kuin epävirallisellakin sektorilla luovat toivoa naisten mukaanpääsystä heidän työntekonsa edellytyksiä ja laatua koskeviin päätöksentekoprosesseihin. Esimerkiksi katukaupan laillistamista voidaan pitää tärkeänä siirtymänä pois rankaisevista lähestymistavoista naisten tyypillisesti harjoittamaa työtä kohtaan.
Tutkimusmenetelmä on laadullinen, scoping study -menetelmään perustuva tutkimus, joka hyödyntää laajaa kirjallisuus- ja tietoaineistoa moninaisista lähteistä. Analyysi keskittyy Tansanian hallituksen työvoimapolitiikkaan (aktiiviset työvoimapoliittiset toimet, työlainsäädäntö ja siihen liittyvä työsuhdeturvalainsäädäntö) ja sen tavoitettaisiin. Tutkimuksessa on käyty läpi eri poliittisia linjauksia ja päätöksiä, joiden tavoitteena on ollut lisätä työllisyyttä, osaamista, yrittäjyyttä, pienyritysten tuottavuutta (myös maataloudessa), työsuhteiden laatua sekä työn tuottavuutta työikäisten naisten näkökulmasta.
Tutkimus tehtiin Suomen ulkoministeriön rahoittaman hankkeen alla nimeltään Sustainable development solutions for Tanzania – strengthening research to achieve SDGs, jota YK:n WIDER-instituutti hallinnoi. Tutkimus on julkaistu WIDER Working Papers -työpaperisarjassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Milla Nyyssöläjohtava tutkijaTyömarkkinat
Puh:045 7750 2062milla.nyyssola@labore.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
M&A-podcast: Mihin katosi nuorison radikaalius?24.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
M&A-podcastin erikoisjaksossa avataan nuorten (15-29 v.) näkemyksiä kansantalouden kipukohdista ja verrataan niitä keski-ikäisten kantoihin. Keskustelun pohjana on tuore taloustieteellinen ns. Conjoint-tutkimus, jossa mitattiin nuorten valintoja sekä suhteellista hintaa, jonka he ovat valinnoistaan valmiit maksamaan. Tuloksien perusteella radikaalius ei ole seurannut nuoria, mutta puolueista heitä puhuttelee parhaiten perussuomalaisten asialista. Miksi nuoret ovat valmiita kiristämään perusturvaa tai miksi eläkeiän nostaminen ei heille käy? Studiossa ovat Mika Malirannan ja Matti Apusen kanssa keskustelemassa taloustieteen professori Janne Tukiainen, opiskelija-aktiivi Jenny Kasongo, pääekonomisti Youssef Zad ja elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.
M&A-podcast: ”Opettaja, opettaja, täällä viitataan!”17.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Koulu on rikki, väitetään. Mutta jotta sen saisi ehjäksi, pitäisi ensin tietää, miksi PISA-tulokset laskevat kuin lehmän häntä ja miten lapset ylipäänsä pärjäävät. Kun kunnollinen tutkimustieto puuttuu, uudistukset menevät arvailuksi. Pahimmassa tapauksessa emme saa edes jälkikäteen tietää, miten homma meni. M&A:n jälki-istunnossa ohjataan koulu kohti parempia numeroita. Lisäksi sarjassa ”Murheellisia epäonnistumisia” ekonomisti täyttää vaalikoneen.
Talous & yhteiskunta 1/2023 | Vaikeasti tutkittava koulu3.3.2023 16:25:35 EET | Tiedote
Miksi koulua ja koulutusta on niin vaikea tutkia? Talous & yhteiskunta -lehden teemanumero pureutuu aiheeseen tutkimusta ja journalismia yhdistämällä.
M&A-podcast: Meneekö kone lopullisesti ohi?24.2.2023 06:00:00 EET | Kutsu
Olemme odottaneet teknologian seuraavaa tuottavuusloikkaa 30 vuotta. Lunastavatko tekoälysovellus Chat GPT ja sen serkut nämä lupaukset? Tekoäly voi olla vastaus julkisen sektorin hitauteen ja monien alojen koodaripulaan, mutta joka tapauksessa se mullistaa työmarkkinat. Ja saammeko vauhdilla oppivaa konetta enää kiinni? Suomen talouspoliittisin podcast M&A esittää myös shokeeraavan kysymyksen: Entäpä jos olemmekin koko ajan mitanneet inflaatiota väärin?
M&A-podcast: Den glider in!3.2.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Ruotsi on repinyt viime vuosina merkittävän etumatkan Suomeen kansantuotetilastoissa. M&A ottaa selvää, mistä tämä menestys voi johtua ja mitä meidän seuraavan hallituksemme olisi syytä ymmärtää naapurin ratkaisuista. Maliranta ja Apunen järjestävät talouspolitiikan Suomi-Ruotsi -maaottelun, jossa lajeina mm. työmarkkinoiden joustot, koulutus ja verotus. Onko Ruotsi erilainen? Jäikö Suomi täysin keltaisen jyrän alle vai roikummeko sittenkin mukana, kun loppusuora aukeaa?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme