Mannerheimin Lastensuojeluliitto

”Tapahtuu joka päivä joka sovelluksessa” – nettikiusaaminen ja häirintä ovat nuorten arkea

Jaa
Nettikiusaaminen ja häirintä eivät ole marginaalinen ilmiö, vaan verkkoa ja sosiaalista mediaa käyttäville nuorille arkipäivää. Asia selvisi MLL:n nuorille tekemässä nettikiusaamista ja siihen puuttumista koskevassa kyselyssä. Nuoret suhtautuvat häirintään netissä vakavasti ja kaipaavat aikuisilta tietoa aiheesta sekä tukea kiusaamistilanteissa.
Nettikiusaaminen on nuorille arkipäivää selvisi MLL:n kyselyssä. Kuva: MLL / Antti Ranki
Nettikiusaaminen on nuorille arkipäivää selvisi MLL:n kyselyssä. Kuva: MLL / Antti Ranki

Kyselyn perusteella kiusaamiselta ja häirinnältä verkossa ja sosiaalisessa mediassa on vaikea välttyä, sillä nuoret törmäävät siihen lähes päivittäin. – Nuoret kertovat, että loukkaava kohtelu tai vihamielinen vuorovaikutus on yleistä sosiaalisessa mediassa, sovelluksissa ja peliyhteisöissä. Vaikka kiusaamista netissä ei olisi osunut omalle kohdalle, moni nuori kokee muihin kohdistuvan kiusaamisen tai ulkopuolelle jäämisen ikävänä tai ahdistavana, MLL:n mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja kertoo.

MLL kysyi nuorilta nettikiusaamisesta ja häirinnästä verkkokyselyllä syksyllä 2020. Kyselyn runsaista avovastauksista välittyy kuva monipuolisesta ilmiöstä, jonka seuraukset mietityttävät nuoria.Nuoret kertoivat kohdanneensa tai todistaneensa yksittäisiä herjoja, huhujen levittämistä ja ilkeitä kommentteja sekä ulkopuolelle jättämistä. Vakavimmillaan kyse on tappo- ja raiskausuhkauksista sekä seksuaalisesta häirinnästä. Vastanneiden nuorten yleisin itseen kohdistunut kiusaamisen muoto verkossa olivat ilkeät kommentit, nimittely tai haukkuminen. 

 “Instagramissa näkyy ilkeitä kommentteja. Se on oikeastaan ainoa paikka missä näkyy julkisesti. Yksityisesti tapahtuu paljon.”   

”Minulta on tultu pyytämään alastonkuvia ja lähetetty niitä ilman haluamistani. Näissä tilanteissa olen suoraan estänyt henkilön.”  

Nuoret suhtautuvat nettikiusaamiseen vakavasti

Suurin osa kyselyyn vastanneista nuorista kokee, että kiusaaminen verkossa ja kasvokkain on yhtä vakavaa. Osa kokee loukkaavan tai uhkaavan käytöksen netissä ahdistavaksi tai häiritseväksi, mutta on myös joukko, jonka mielestä se kuuluu netinkäyttöön, ikään kuin välttämättömänä pahana.

”Minun mielestä kaikkiin kohdistuu päivittäin "trollaamista", mutta se kuuluu netin käyttöön, jos loukkaantuu liian helposti ÄLÄ käytä nettiä.”  

– Positiivista on, että tästä huolimatta yli puolet uskoo, että omalla toiminnallaan voi vähentää häirintää ja loukkaavaa kohtelua. Vastaajista 71 prosenttia oli sitä mieltä, että kiusaamistilanteessa jokaisen toiminnalla on merkitystä kiusaamisen lopettamiseksi, kouluyhteistyön suunnittelija Paula Aalto MLL:stä sanoo.   

Nuoret ovat valmiita puolustamaan ja tukemaan omaa kaveriaan, jos tämä joutuu verkossa kiusaamisen, loukkaavan kohtelun tai häirinnän kohteeksi, mutta tekevät sen mieluummin nimettömänä ja yksityisesti kuin julkisesti. Itseen kohdistuneissa häirintätapauksissa useimmat estävät tai blokkaavat kiusaajan palvelussa.

 ”Olen aina mielestäni nähnyt vastahyökkäyksen, että muut ovat haukuttua tukeneet ja kannustaneet. Olen itsekin pari kertaa lähettänyt kannustusviestin haukutulle.”

Aikuisilta kaivataan tietoa ja tukea

Nuorten vastauksissa tuli ilmi, että he kokevan tärkeäksi, että aikuiset suhtautuvat vakavasti sosiaalisessa mediassa ja netissä tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään. Nuoret toivovat, että heille kerrottaisiin koulussa enemmän nettikiusaamisesta ja sen seurauksista. 

– Netti ei ole nuoren elämässä erillinen saareke, vaan kiinteässä yhteydessä sosiaalisiin suhteisiin, hyvinvointiin ja oman identiteetin rakentumiseen. Siksi netissä tapahtuvaa kiusaamista tai häirintää ei ole syytä vähätellä. Vanhempien ja muiden kasvattajien kannattaa olla myönteisen kiinnostunut nuoren somen ja netin käytöstä sekä pelaamisesta, Aalto sanoo.

Aikuisen velvollisuus on auttaa nuorta netissä tapahtuvissa ikävissä asioissa. Nuori tarvitsee omaa tilaa, mutta myös tiedon ja tunteen, että lähellä olevat aikuiset välittävät siitä, mitä nuorelle kuuluu digitaalisissa ympäristöissä. – On tärkeää muistuttaa säännöllisesti nuorta, että vaikka netissä tapahtuisi vaikka mitä, siitä voi aina kertoa kotona tai koulussa, Rahja vinkkaa.

Tavoitteena oli kuulla nuoria nettikiusaamisesta

MLL:n Nuoret ja nettikiusaaminen -kyselyn tavoitteena oli kuulla nuorten ajatuksia nettikiusaamiseen puuttumisesta ja saada tietoa heidän kokemastaan kiusaamisesta, häirinnästä ja loukkaavasta kohtelusta netissä, sosiaalisessa mediassa ja digitaalisissa peleissä. Nuorten kokemuksia kerättiin avoimella verkkokyselyllä syksyllä 2020, ja siihen saatiin reilu 1100 vastausta. Vastaajat olivat 12–17-vuotiaita.

Nettikiusaamisella tarkoitetaan digitaalisessa mediassa tapahtuvaa kiusaamista, joka voi liittyä myös muuhun kiusaamiseen esimerkiksi koulussa. Netissä kiusaaminen ei ole aikaan tai paikkaan sidottua. Kiusaamisen vakavuutta lisää tiedon nopea leviäminen ja jälkien jääminen verkkoon. Vakavimmillaan nettikiusaaminen voi täyttää rikoksen merkit. 

Siteeraukset ovat poimintoja nuorten kyselyvastauksista.
Kyselyn tuloksiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa mll.fi/nettikiusaamiskysely
Kyselyn raporttiin voi tutustua kokonaisuudessaan täällä.

Lisätietoja
mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja, rauna.rahja(a)mll.fi, p. 050 3374 948
kouluyhteistyön suunnittelija Paula Aalto, paula.aalto(a)mll.fi, p. 050 3096 229
tiedottaja Eveliina Kutila, eveliina.kutila(a)mll.fi, p. 040 580 2393

Avainsanat

Kuvat

Nettikiusaaminen on nuorille arkipäivää selvisi MLL:n kyselyssä. Kuva: MLL / Antti Ranki
Nettikiusaaminen on nuorille arkipäivää selvisi MLL:n kyselyssä. Kuva: MLL / Antti Ranki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 81 000 jäsentä, 546 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. mll.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Barn- och ungdomstelefonen - en trygg plats att öva på olika färdigheter på barnets egna villkor21.3.2024 08:28:25 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbund erbjuder Barn- och ungdomstelefonen som en trygg och konfidentiell tjänst där barn och unga kan utveckla sociala färdigheter och lösa problem på sina egna villkor, med utrymme för både fantasi och humor. Under år 2023 besvarade Barn- och ungdomstelefonen på 1744 kontakter varav 1421 var telefonsamtal och 323 nätbrev. Kontakterna till nätbrevstjänsten ökade med 29 %.

MLL:n vuosiraportti - Lapset ja nuoret kärsivät aikuisten henkisestä väkivallasta21.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Vuonna 2023 Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa, chatissa ja nettikirjepalvelussa sekä Barn- och Ungdomstelefonissa vastattiin yli 20 000 eri-ikäisen lapsen ja nuoren yhteydenottoon. Lähes 20 %:ssa yhteydenottoja puhuttiin mielenterveyden huolista, joiden taustalla vaikuttivat monesti vaikeudet perhesuhteissa sekä kaltoinkohtelun kokemukset. Pelkkä nuorten oireiden hoitoon keskittyvä tuki ei riitä, vaan tukea tarvitsee usein koko perhe.

Joka viides nuori kokee, etteivät vanhemmat välitä heidän netin käytöstään - “Kotona on tärkeää välittää eikä aina vaan kieltää kaikkea”6.2.2024 07:45:00 EET | Tiedote

Netti on nuorille tärkeä kaverisuhteita vahvistava paikka, mutta moni kohtaa siellä myös kiusaamista ja häirintää, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia sekä koukuttavuutta. Nuorista 35 prosenttia haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei pysty. Aikuisilta ja palveluntarjoajilta he odottavat aktiivista roolia, rajaamista ja välittämistä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti yhteistyössä Elisa Oyj:n kanssa nuorten mediakäyttöä marraskuussa 2023 verkkokyselyllä, johon vastasi yli 3600 nuorta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye