Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tapaturmavaarallisen koneen lainanneelle tuomio terveysrikoksesta

Jaa

Etelä-Savon käräjäoikeus on tänään 17.6.2022 tuominnut Joroisilla asuvan miehen terveysrikoksesta sakkorangaistukseen, koska hän oli lainannut pojalleen tapaturmavaarallisen klapikoneen. Sakkotuomion saivat myös koneen isältään lainannut poika ja hänen työnjohtajakseen palkkaama mies, koska he olivat antaneet koneen työntekijänsä käyttöön.

Joroisilla asuva mies oli ostanut itselleen maatalousmarketista klapikoneen polttopuiden tekemistä varten. Hän oli tehnyt itse koneeseen liitettävän tukkipöydän eli metalliputkisen kehikon, josta puunrangat pystyi syöttämään koneeseen pilkottavaksi. Mies oli kiinnittänyt tukkipöytään maatalouskaupasta ostamansa konevoimalla pyörivän syöttörullan, joka helpotti rankojen syöttämistä koneeseen. Klapikoneen valmistaja oli tarkoittanut syöttörullaan asennettavaksi suojaverkon, joka esti käsien joutumisen pyörivään syöttörullaan. Mies ei ollut kuitenkaan asentanut koneeseen tätä suojaa. Miehen naapuritilalla asui hänen poikansa, jolle hän oli lainannut konetta. Poika palkkasi työntekijän tekemään polttopuita. Huhtikuussa 2018 työntekijälle sattui koneen käytössä tapaturma, kun hänen kätensä joutui suojaamattoman syöttörullan runtelemaksi.

Käräjäoikeus katsoi, että koska koneen lainannut mies oli tehnyt koneeseen omavalmisteisen tukkipöydän, oli hän toiminut koneen valmistajana. Oikeus tuomitsi hänet terveysrikoksesta, koska hän oli lainannut koneen toisen käytettäväksi tapaturmavaarallisessa kunnossa. Oikeus tuomitsi miehelle terveysrikoksesta 15 päiväsakkoa, joista hänen tuloillaan tulee maksettavaa 840 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi myös koneen lainanneen pojan työturvallisuusrikoksesta, koska hän oli toiminut työnantajana ja teettänyt työntekijällään työtä tapaturmavaarallisella koneella. Hän oli myös laiminlyönyt velvollisuuttaan huolehtia, että koneen käyttöohjeet ovat työntekijöiden saatavilla. Koneen käyttöohjeista työntekijä olisi nähnyt, että koneen syöttörulla vaatii suojuksen. Oikeus tuomitsi koneen lainanneelle pojalle 20 päiväsakkoa, joista hänelle tulee maksettavaa yli 12 000 euroa.

Oikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta myös pojan maatilalleen työnjohtajaksi palkkaaman miehen, koska hän ei ollut selvittänyt koneen suojaustarvetta, eikä huolehtinut koneen käyttöohjeiden hankkimisesta työntekijän käyttöön. Työnjohtaja sai 20 päiväsakkoa, joista hänelle tulee maksettavaa 800 euroa.

Tapaturmaan joutunut työntekijä ei vaatinut rangaistusta vammantuottamuksesta eikä korvauksia, minkä vuoksi niitä ei oikeus tuominnut.

Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 20/427

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme