Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tapaturmien torjuntaa laiminlyödään työpaikoilla 

Jaa

Suomessa sattuu tänä vuonna palkansaajille noin 110 000 työtapaturmaa. Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan lukumäärä nousee edellisvuodesta noin seitsemän prosenttia. Tämä kertoo osaltaan siitä, että usealla työpaikalla tapaturmien torjunta on laiminlyöty. Tästä syystä työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työtapaturmien ennalta ehkäisyyn keskittyvä valtakunnallinen valvontahanke, jota tehostetaan #Torjutapaturma-kampanjalla 11.–15.10.2021. (HUOM. alunperin tiedotteessa oli väärä kampanja-aika 18.–22.10.)

Tavoitteena valvonnalla ja kampanjalla on, että tapaturmavaaralliset työpaikat havahtuvat huomioimaan omassa toiminnassa olevia tapaturmavaaroja sekä ymmärtävät ja hallitsevat työtapaturmien torjunnan menettelytapoja, joilla tapaturmia voidaan estää. Suurin osa sattuvista työtapaturmista voitaisiin estää tavoitteellisilla työturvallisuustoimenpiteillä”, kertoo ylitarkastaja Janne Laakkonen. 

Tämän vuoden aikana hankkeen tiimoilta on tehty elokuun loppuun mennessä 690 työsuojelutarkastusta, joissa työnantajille on annettu 946 velvoitetta lainsäädännön vastaisista puutteistaTarkastukset on suunnattu työpaikoille, joissa on sattunut aiemmin tapaturmia tai joissa katsotaan olevan kohonnut riski tapaturmien sattumiselle. Velvoitteiden määrästä voidaan päätellä, että työpaikoilla on vielä paljon tehtävää onnettomuuksien ja vaaratilanteiden ehkäisemisessä, ylitarkastaja Laakkonen sanoo. 

Työsuojeluvalvonnan havaintoja tarkemmin tarkastellessa huomataan, että esimerkiksi työn vaarojen selvittämis- ja arviointikäytännöissä on paljon parannettavaa. Aiheeseen liittyen on annettu 150 velvoitetta. Myös koneiden ja työvälineiden työturvallisuudessa on ollut melko paljon huomauttamista, samoin kuin työntekijöiden perehdyttämisessä ja kemiallisten tekijöiden hallinnassa.  
 
Työsuojelutarkastuksilla on tehty myös positiivisia havaintoja. ”Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on kunnossa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikilla työpaikoilla”, toteaa ylitarkastaja Janne Laakkonen. 

Työsuojeluviranomaiset muistuttavat, että työtapaturmien torjunnan tulisi olla osa normaalia työpaikan toimintaa. Jokaisesta tapaturmasta aiheutuu merkittävät inhimilliset sekä taloudelliset seuraukset. Liian usein käy niin, että asiaan herätään vasta sitten, kun vahinko on jo sattunut.  

(Päivitetty 5.10. klo 9.44 tekstin alkuun Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen tuoreet luvut.)

(Päivitetty 11.10. klo 9.35 tiedotteessa oli väärä kampanjaviikko 18.–22.10.2021. Asia on korjattu tiedotteen alkuun.)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Janne Laakkonen, p. 0295 016 977, sähköposti: janne.laakkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto työsuojelun vastuualue 

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään14.10.2021 12:52:49 EEST | Tiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme