Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Tarinoita ratikoista -kirja tarjoaa faktan ja fiktion avulla helpotusta lasten ratikoita koskevaan tiedonjanoon

Jaa
Helsingin kaupunginmuseon uusi lastenkirja Tarinoita ratikoista esittelee nuorille lukijoille konduktöörin ja föörarin, pysäkkipainijan ja kummitusvaunun. Eloisasti kuvitettu kirja on täynnä hauskoja tarinoita ja tietoa ratikoista, jotka ovat kolistelleet Helsingin katuja jo 130 vuotta. Kirja pohjautuu lasten itse esittämiin kysymyksiin ja kaupunginmuseon työryhmän taustatyöhön.

Kirjan tarinat vievät kuudelle eri aikakaudelle ja monenlaisiin tilanteisiin raiteilla ja niiden liepeillä. Vuonna 1900 ihmetellään sähköraitiovaunuja, jotka syrjäyttivät ratikoita aiemmin vetäneet hevoset, ja 30 vuotta myöhemmin pistäydytään raitiotieyhtiön konttorilla ja korjaamolla. Sota-ajan ratikkamatkojen jälkeen aurinko paistaa maalaisserkkujen tullessa retkelle olympialaisiin. Lumisena talvena 1967 raitiovaunut puskevat eteenpäin tuiskussa, ja 1980-luvulla ajellaan oranssi-harmaalla nivelratikalla punkkarin seurassa. Vaikka tarinat ovat kuvitteellisia, historia, muistot ja tapahtumat niiden taustalla ovat oikeita.

Tarinoita ratikoista -kirja tarjoaa runsaasti kiehtovaa tietoa Helsingin raitioliikenteen vaiheista. Kunkin aikakauden yhteydessä on aukeaman verran kuvia ja lyhyitä tietoiskuja, jotka kertovat todellisesta historiasta tarinoiden taustalla. Kirjaan on myös koottu vastauksia lasten usein esittämiin visaisiin kysymyksiin, vaikkapa siihen, kuinka paljon ratikka painaa. Myös helsinkiläisiltä päiväkotiryhmiltä kysyttiin, mitä lapset haluaisivat ratikoista tietää.

Kirjan tarinat on kirjoittanut pitkään museolehtorina toiminut Anna Finnilä, ja kuvituksesta vastaa kuvittaja ja kuvallisen ilmaisun opettaja Jonna Jylhä. Tukena on ollut Helsingin kaupunginmuseon työryhmä, joka on kerännyt tietoa ja muistoja Helsingin ratikoista arkistoista sekä alan julkaisuista, haastatellut vanhoja ratikkakuskeja ja rahastajia sekä kaivanut ahkerasti esiin museon kokoelmien aarteita lukijoiden iloksi.

”Kokoelmien suurimpia aarteita ovat tietysti kolme raitiovaunua, joihin pääsee Ratikkamuseossa sisälle, eli hevosratikka, avoperävaunu ja 1950-luvun moottorivaunu. Myös vanhat matkaliput, rahastajan pihdit ja leimauslaitteet sekä työntekijöiden univormut kiinnostavat lapsia. Kaikkiin pääsee tutustumaan nyt myös kirjassa”, kertoo museolehtori Anna Finnilä.

Ratikkamuseo on jo pitkään ollut lasten suuressa suosiossa, ja kirjan kirjoittanut henkilökunta onkin parin vuosikymmenen aikana saanut vastata kysymykseen jo toiseenkin. Kirjassa tiivistyy vuosikymmenien kokemus Ratikkamuseon lapsiryhmien kiinnostuksen kohteista.

Kirja on saatavana 23.3. alkaen Ratikkamuseosta ja Helsingin kaupunginmuseon museokaupasta sekä kirjakaupoista. 
Samassa yhteydessä juhlitaan myös itse Ratikkamuseota, joka avautuu uudistuneena 24. maaliskuuta.

Tarinoita ratikoista
64 sivua
Into ja Helsingin kaupunginmuseo, 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Finnilä, Helsingin kaupunginmuseo, puh. 09 3103 6632 tai anna.finnila@hel.fi
Jonna Jylhä, kuvittaja ja kuvallisen ilmaisun opettaja, puh. 044 5454073 tai jonnayj@gmail.com

Kuvat

sivu 42

Ratikat ajavat kirjassa vaihtuvien vuosikymmenten ja vuodenaikojen halki.

Kuva: Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo
sivu 42 Ratikat ajavat kirjassa vaihtuvien vuosikymmenten ja vuodenaikojen halki. Kuva: Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
sivu 64

Tunnelmallinen kuvitus liittää raitiovaunut osaksi Helsingin historiallista maisemaa.

Kuva: Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo
sivu 64 Tunnelmallinen kuvitus liittää raitiovaunut osaksi Helsingin historiallista maisemaa. Kuva: Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
sivu 39

Tarinoita ratikoista -kirjassa Helsingin raitiovaunuja tarkastellaan lasten näkökulmasta.

Kuva: Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo
sivu 39 Tarinoita ratikoista -kirjassa Helsingin raitiovaunuja tarkastellaan lasten näkökulmasta. Kuva: Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
sivu 55

Kirja tarjoaa valikoiman Helsingin ratikoihin liittyviä vitsikkäitä muisteluksia.

Kuva: Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo
sivu 55 Kirja tarjoaa valikoiman Helsingin ratikoihin liittyviä vitsikkäitä muisteluksia. Kuva: Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo
Lataa
Kansikuva. Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo.
Kansikuva. Jonna Jylhä / Helsingin kaupunginmuseo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala



https://www.hel.fi/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika

Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. 

Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.

Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvilaRuiskumestarin taloTyöväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye