Oulun yliopisto

Tarkkaakin tarkempi laseretäisyysmittaus alle nanosekuntiluokan pulssilla

Jaa
Väitöstutkimuksessa päästiin laseretäisyysmittauksessa viisi kertaan aiempaa tarkempaan tulokseen.
Mikko Hintikan kehittämä valopulssin vastaanotin on kooltaan vain 1,4 neliömillimetriä eli tulitikun kärjen kokoinen.
Mikko Hintikan kehittämä valopulssin vastaanotin on kooltaan vain 1,4 neliömillimetriä eli tulitikun kärjen kokoinen.

Valopulssin kulkuaikamittaukseen perustuva etäisyysmittaus on tekniikkana pitkään käytetty ja kehitetty. Esimerkkinä on vaikkapa laserkeilaus, jolla saadaan tarkkaa 3D-mittausta erilaisista kohteista. Siinä käytetään valoa, jonka pulssin leveys on 3-5 nanosekuntia. Liikkumattoman kohteen etäisyyttä voidaan mitata useilla eri menetelmillä, mutta kun kohde on vaikkapa pyörivä esine, jota ei voi koskettaa, valopulssimittaus on paras vaihtoehto. Se on nopea tapa mitata myös kaukaisten kohteiden etäisyyksiä mutta valon suuren nopeuden vuoksi tarkkuus kärsii. Väitöstutkija Mikko Hintikka halusi saavuttaa olemassa olevia tekniikoita paremman tarkkuuden valopulssimittauksen avulla.

Hän lähtikin liikkeelle huomattavasti aiempaa kapeammalla pulssilla eli hänen testeissään käytettiin noin 100 pikosekunnin valopulssia. Lopputuloksissa saatiin jopa viisinkertainen tarkkuusparannus aiemmin kehitettyihin nopeisiin etäisyysmittareihin verrattuna. Koska kaikkea ei saa kaupasta, ennen testejä ja tuloksia piti rakentaa valopulssin vastaanotinelektroniikka.

-Väitöstutkimuksessani kehitin ensin pulssille tutkavastaanottimen, jolla saatiin toteutettua haluttu valonkulkuaikamittaus. Tutkimuksen sisältö on ollut elektroniikan ja mittausympäristön kehittämistä ja testien tekemistä, Hintikka kertoo.

Mittauslaite koostuu valopulssittimesta, vastaanottimesta ja tarkasta ajanmittauspiiristä. Tarkkaan etäisyysmittariin vaadittava 100 pikosekunnin pulssitin ja erittäin tarkka aikavälimittauspiiri on kehitetty ja tutkittu professori Juha Kostamovaaran tutkimusryhmässä Oulun yliopistossa jo aiemmin. Hintikan suunnitteleman ja rakentaman vastaanottimen yhdistämisellä niihin saatiin uusi tarkkuustaso laseretäisyysmittaukseen. Laitteistolla pystytään mittaamaan sellaisia kohteen liikkumisia, joita ei aiemmin ole pystytty tarkasti havainnoimaan. Elektroniikka itsessään on pientä. Pulssin vastaanotinkin on kooltaan vain 1,4 neliömillimetriä eli tulitikun kärjen kokoinen. Pienuus tuo kaikessa elektroniikassa keveyden ja sen myötä käyttöedut.

Pienillä asioilla iso merkitys

Tarkkuus mahdollistaa uusia sovellusalueita. Aina löydetään uusia hyödynnysmahdollisuuksia, kun tarkkuus parantuu aiemmasta. Mitä lyhyellä valopulssilla saavutetaan ja mitä hyötyä näin äärimmäisen tarkalla mittaustiedolla sitten on?

-Lyhyellä pulssilla saadaan etuja. Mihin tahansa tärinän mittaamiseen tämä on tarkin olemassa oleva mittauskeino, jos kohteeseen ei voida kiinnittää antureita. Olennaista on mittaaminen niin, että kohteeseen ei tarvitse koskea. Koskettavaa anturointia ei voi liittää tuhatasteiseen teräkseen tai vaikkapa pyörivään tai muuten liikkuvaan kohteeseen. Tulee mieleen, että esimerkiksi maanjäristysalueilla voitaisiin seurata rakennuksista ennaltaehkäisevästi jo pientä tärinää, joka ennakoi isompaa järistystä, Hintikka heittää esimerkin.

Hän mainitsee myös, että vaikkapa auton renkaat ja akselit ovat kohteita, joihin ei pyörimisen vuoksi voida laittaa mitta-antureita. Niistä saataisiin tällä tavalla seurattua tärinän muutoksia ja siitä voidaan ennakoida asioita. Isojen teollisuusmoottorien tärinän mittaaminen on yksi osa-alue, sillä kun massat ja mittakaavat ovat isoja, pienillä marginaaleilla on merkitystä. Myös kohteiden automaattisessa tunnistamisessa mittaustarkkuuden parantuminen tuo helpotusta. Esimerkiksi itseohjautuvissa autoissa käytetään tätä samaa tekniikkaa. Myös muu robotiikkaan liittyvä kohteentunnistus ja dronet hyötyvät tarkasta ja nopeasta etäisyysmittauksesta.

-Tutkimuksen edetessä oli kiva huomata, että tarkkuus todella riittää millimetriluokan kertamittaustarkkuuteen ja alle millimetrin tarkkuuteen päästään jo hyvin pienellä mittausajan lisäyksellä. Tällä mittausmenetelmällä saadaan mitattua kuuloalueen taajuisia tärinöitä, Hintikka iloitsee ja muistuttaa, että kun tieteessä saadaan keksittyä jotain uutta, usein avautuu myös sovelluskohteita, joita ei aiemmin ajateltukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijä, diplomi-insinööri Mikko Hintikka
Oulun yliopisto
mikko.hintikka@oulu.fi
050 4858 509



Tiedeviestinnän asiantuntija Ville Wittenberg
Oulun yliopisto
ville.wittenberg@oulu.fi
050 464 4902

Kuvat

Mikko Hintikan kehittämä valopulssin vastaanotin on kooltaan vain 1,4 neliömillimetriä eli tulitikun kärjen kokoinen.
Mikko Hintikan kehittämä valopulssin vastaanotin on kooltaan vain 1,4 neliömillimetriä eli tulitikun kärjen kokoinen.
Lataa
DI, väittelijä Mikko Hintikka, Oulun yliopisto
DI, väittelijä Mikko Hintikka, Oulun yliopisto
Lataa
Mikko Hintikan kehittämä valopulssin vastaanotin on kooltaan vain 1,4 neliömillimetriä eli tulitikun kärjen kokoinen.
Mikko Hintikan kehittämä valopulssin vastaanotin on kooltaan vain 1,4 neliömillimetriä eli tulitikun kärjen kokoinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye